bóle w okolicach mięśnia pośladkowego

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
ShadoRondo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam!
Od jakiegoś czasu borykam się z bólami w okolicach mięśnia pośladkowego. Kiedy wstanę nad ranem wszystko jest ok. Kiedy pójdę do szkoły i na lekcję w-f rozgrzewam się z 20 min pobiegam trochę rozciągnę się to mięsień zaczyna boleć tak że mam problemy z chodzeniem.
Co mam robić?
PKO
BiegaczPolski
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 45
Życiówka w maratonie: brak
Kontakt:

Nieprzeczytany post

ja mam bardzo podobnie, jak przebiegnę dłuższy dystans powyżej 15 km - zaczyna pojawiać się ból w okolicach prawego pośladka - czasami przechodzi i biegnę dalej, a niekiedy muszę przerwać trening. Rozmawiałem z ortopedą na ten temat - powiedział ze to może być ucisk kręgosłupa. Rzadko, ale zdarza się, że ból ten promieniuje na prawą nogę i pojawia się delikatne uczucie drętwienia wzdłuż całej nogi. Poszedłem na nastawienie kregosłupa i na jakiś czas pomogło, teraz ból powraca.
Nastawienie to nic strasznego - kładziesz się na płasko na rzuchu - nabierasz powietrza i podczas wypuszczania powietrza z klatki piersiowej ortopeda uciska kregosłup w sobie tylko znany sposób :) coś przeskakuje i jest lepiej. Spróbuj porozmawiać z ortopedą - bo kręgosłup to nie żarty.

Mój ortopeda powiedział, że może być to wynik albo mojej siedzącej pracy, albo nieprawidłowej postawy podczas biegania - podobno większość ludzi naturalnie pochyla sie do przodu podczas biegu, a prawidłowa jest wyprostowana sylwetka
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ