Czujnik inercyjny a tempo chwilowe

michalp
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

cześć,

chciałem zapytać jakie są wasze doświadczenia z czujnikami inercyjnymi wpinanymi do butów w kwestii stałości pomiaru tempa chwilowego ?

Zastanawiam się czy możliwe jest w oparciu o ich dane odbycie treningu na tempach? GPS się do tego nie nadaje (przynajmniej mój do zegarka Polar RCX3) gdzie ustawienie widełek tempa 5-10sekund skutkuje co chwile sygnalizowaniem za szybko/ok/za wolno i właściwie nie da się dostosować tempa na podstawie jego wskazania.

Jak to jest z czujnikami na butach ? Występują podobne odchylenia odczytów czy raczej wskazania są dokładniejsze i pozbawione bezwładności ?

Pozdrawiam
Michał
PKO
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

wskazania z footpoda są znacznie dokładniejsze
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
sochers
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 44:15
Życiówka w maratonie: 3:48:12

Nieprzeczytany post

Odchylenia mogą być, natomiast na tyle nieduże, że "będzie Pan zadowolony" z dokładności - ja jestem bardzo.
BLOG: viewtopic.php?f=27&t=40946&start=435
KOMENTARZE: viewtopic.php?f=28&t=40947&start=1680

PBs: 1M - 6'09, 3000 - 12'11, 5k - 20'35, 10k - 44'15, HM - 1:47'11, M - 3:48'12
michalp
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

a macie doświadczenia z S3+ Polara czy tak ogólnie ?
Awatar użytkownika
smopi
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Mam zegarek z GPS + dodatkowo Footpod i potwierdzam Twoje odczucia. Jak chcę precyzyjnie kontrolować tempo to footpod jest lepszy. Tutaj masz trochę porównań różnych zegarków z GPS i footpod'a: http://fellrnr.com/wiki/GPS_Accuracy.
The accuracy of a Footpod is far higher than GPS, as well as more consistent and quicker to react to changes in pace. For any given run, the average pace error from the Footpod is only 7 seconds/mile (at a 9:00 min/mile pace) or 5 seconds/Km (at a 5:30 min/Km pace). In practical terms, I've found that I always have to use a Footpod to pace a marathon or for critical speedwork.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ