jaki zegarek?

xyzv
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Nigdy jeszcze nie miałem specjalnie zegarka "biegowego". Do tej pory używałem endomondo na smartfonie, ale jako że od pewnego czasu posiadam 6-calowca, to zabieranie go ze sobą na bieganie odpada.

Czego potrzebuję:

- aby pokazywał mi obecne tempo
- czas od początku
- tempo ostatniego kilometra
- ile przebiegłem do tej pory

dobrze by było gdyby:

- głosowo mnie informował o tempie ostatniego kilometra oraz czasie sumarycznym (co kilometr)
- łatwy eksport danych do endomondo

Jestem otwarty na zakup używanego zegarka, o ile zegarki biegowe są w miarę trwałe i wytrzymałe (tj. nie psują się zbyt często). Widziałem, że najnowsze wersje mają już kolorowy wyświetlacz, ale te co widziałem są za drogie. Chciałbym kupić coś do około 500 zł. Z tego co widziałem, to w tej cenie są do kupienia używane GF 305 HR, za 600(?)-700 być może używanego GF 605 HR dałoby radę wyrwać, tylko czy jest sens?

Pytanie dodatkowe: czy ma sens używanie zegarka biegowego podczas gry w piłkę? Czy pomiary będą w miarę miarodajne?
PKO
Awatar użytkownika
darwoz
Wyga
Wyga
Kontakt:

Nieprzeczytany post

xyzv pisze: Pytanie dodatkowe: czy ma sens używanie zegarka biegowego podczas gry w piłkę? Czy pomiary będą w miarę miarodajne?
Co do drugiej części pytania, moim zdaniem nie ma najmniejszego sensu używania GPSa podczas gry w piłkę. Wynik który otrzymasz będzie obarczony bardzo dużym błędem, ze względu na krótkie odcinki biegu, duże przyśpieszenia i bardzo częstą zmianę kierunku biegu. W efekcie w wyniku uzyskasz totalne bzdury.

Nawet jak pobiegasz na bieżni na stadionie, bez gwałtownych przyśpieszeń to wynik jest dość mocno zafałszowan.

Pozdrawiam
Darek
xyzv
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak też myślałem. Mojej pytanie wzięło się z tego, że mój znajomy, zapalony biegacz-maratończyk gra od czasu do czasu z zegarkiem i po meczu sprawdza co mu na nim wyszło...
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ