Komentarz do artykułu TOP 7 - najlepsze posiłki dla biegaczy
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 1726
- Rejestracja: 27 sty 2008, 15:29
Skomentuj artykuł TOP 7 - najlepsze posiłki dla biegaczy
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 1337
- Rejestracja: 10 cze 2009, 16:59
- Życiówka w maratonie: brak
Jogurt o niskiej zawartości tłuszczu
Produkty light to największe gówno jakie można zjeść. Już lepiej napić się pepsi.
Poza tym nie jogurt a maślanka, kefir, zsiadłe mleko. W jogurcie nie ma nic nadzwyczajnego.
Produkty light to największe gówno jakie można zjeść. Już lepiej napić się pepsi.
Poza tym nie jogurt a maślanka, kefir, zsiadłe mleko. W jogurcie nie ma nic nadzwyczajnego.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 1565
- Rejestracja: 09 lut 2012, 12:07
- Życiówka na 10k: 34:54
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
To prawda. Wszystko co ma w nazwie "light" należy unikać jak ognia.thomekh pisze: Produkty light to największe gówno jakie można zjeść. Już lepiej napić się pepsi.
Dla mnie produktem który daje mi moc jest wysokogatunkowy makaron oraz ukochana, palce lizać swojska kaszanka usmażona na patelni z dodatkiem jajka.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 1364
- Rejestracja: 04 paź 2012, 23:23
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Lokalizacja: Warszawa
- Kontakt:
- Mały obwarzanek z masłem orzechowym - no, z tym będzie się zamknąć w 1000kcal na dobę
- "Brokuły to prawdziwa elektrownia odżywcza."????
- Zaś jogurty light są tak zdrowe, jak konserwanty i słodziki do nich wpakowane.
0. WODA
1. Zieleniny
2. Owoce jagodowe
3. Jaja i ryby
4. Porządne mięcho
5. Orzechy i tłuszcze
A jak ktoś musi to zapychacze razowe z ryżu, makaronu, kasz itp.
Cała filozofia
- "Brokuły to prawdziwa elektrownia odżywcza."????
- Zaś jogurty light są tak zdrowe, jak konserwanty i słodziki do nich wpakowane.
0. WODA
1. Zieleniny
2. Owoce jagodowe
3. Jaja i ryby
4. Porządne mięcho
5. Orzechy i tłuszcze
A jak ktoś musi to zapychacze razowe z ryżu, makaronu, kasz itp.
Cała filozofia
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 1571
- Rejestracja: 06 lis 2013, 16:29
- Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
- Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest
- Lokalizacja: Gdańsk
A dlaczego produkty o niskiej zawartości tłuszczu są według ciebie takie szkodliwe?thomekh pisze:Jogurt o niskiej zawartości tłuszczu
Produkty light to największe gówno jakie można zjeść. Już lepiej napić się pepsi.
Poza tym nie jogurt a maślanka, kefir, zsiadłe mleko. W jogurcie nie ma nic nadzwyczajnego.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 1565
- Rejestracja: 09 lut 2012, 12:07
- Życiówka na 10k: 34:54
- Życiówka w maratonie: brak
- Kontakt:
Dlaczego nie polecam jedzenia produktów typu "light"
-"Do nabiału, głównie jogurtów dodaje się wysokokaloryczne mleko w proszku oraz różnego rodzaju zagęszczacze.
W margarynach light jest mniej kalorii, ale za to znajduje się w nich więcej sztucznych zagęszczaczy.
Napoje nie zawierają cukru, ale za to dużo konserwantów i sztucznych barwników.
W dżemach mała ilość cukru jako naturalnego środka żelującego zastępowana jest chemicznymi utrwalaczami.
W wędlinach tłuszcz zastępuje celuloza, błonnik czy skrobia modyfikowana. Nie jest to szkodliwe. Ale nie jest to też pełnowartościowy, odżywczy produkt.
Powodem rezygnacji z cukru w wielu produktach jest też niejednokrotnie jego wysoka cena. Tańsze zamienniki to sukraloza, stosowana jest w blisko 24 proc. produktów mlecznych ze słodzikami lub tańszy neotam, 8 tys. razy słodszy od cukru."
-"Do nabiału, głównie jogurtów dodaje się wysokokaloryczne mleko w proszku oraz różnego rodzaju zagęszczacze.
W margarynach light jest mniej kalorii, ale za to znajduje się w nich więcej sztucznych zagęszczaczy.
Napoje nie zawierają cukru, ale za to dużo konserwantów i sztucznych barwników.
W dżemach mała ilość cukru jako naturalnego środka żelującego zastępowana jest chemicznymi utrwalaczami.
W wędlinach tłuszcz zastępuje celuloza, błonnik czy skrobia modyfikowana. Nie jest to szkodliwe. Ale nie jest to też pełnowartościowy, odżywczy produkt.
Powodem rezygnacji z cukru w wielu produktach jest też niejednokrotnie jego wysoka cena. Tańsze zamienniki to sukraloza, stosowana jest w blisko 24 proc. produktów mlecznych ze słodzikami lub tańszy neotam, 8 tys. razy słodszy od cukru."
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 11474
- Rejestracja: 16 kwie 2008, 22:31
w produktach light najczęściej rezygnuje się z naturalnego tłuszczu, a dosypuje cukier i wprowadza chemiczne zagęstniki, stabilizatory i ulepszacze smaku.
- KrzysiekJ
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 1571
- Rejestracja: 06 lis 2013, 16:29
- Życiówka na 10k: 38:00 z treningu
- Życiówka w maratonie: 2:57:26 atest
- Lokalizacja: Gdańsk
Rozumiem. Temat potraktowałeś dość szeroko, a mnie chodziło tylko o produkty o niskiej zawartości tłuszczu.
Myślę, że zawsze warto przeczytać skład tego co się kupuje i wyciągnąć wnioski.
Nie jadam / nie piję produktów odtłuszczonych, bo nie mam takiej potrzeby.
Niemniej zdziwiłem się kiedyś jak Mały89 mówił na tym forum, że jada produkty odtłuszczone i uzupełnia je tłuszczem.
Zainteresowało mnie to na tyle, że rozmawiałem na ten temat z moją żoną, która jest dietetykiem i potwierdziła, że czasem takie postępowanie ma sens.
Codziennie jadam serek wiejski. O ile pamiętam jest też wersja "light" tego produktu. Aż z ciekawości przeczytam jutro skład na opakowaniu i sprawdzę, czy dodaje się do niego jakieś paskudztwa.
Myślę, że zawsze warto przeczytać skład tego co się kupuje i wyciągnąć wnioski.
Nie jadam / nie piję produktów odtłuszczonych, bo nie mam takiej potrzeby.
Niemniej zdziwiłem się kiedyś jak Mały89 mówił na tym forum, że jada produkty odtłuszczone i uzupełnia je tłuszczem.
Zainteresowało mnie to na tyle, że rozmawiałem na ten temat z moją żoną, która jest dietetykiem i potwierdziła, że czasem takie postępowanie ma sens.
Codziennie jadam serek wiejski. O ile pamiętam jest też wersja "light" tego produktu. Aż z ciekawości przeczytam jutro skład na opakowaniu i sprawdzę, czy dodaje się do niego jakieś paskudztwa.
- Skoor
- Zaprawiony W Bojach
- Posty: 9661
- Rejestracja: 03 maja 2013, 08:18
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
No niestety nie wiem, zawsze biegam z rana na czczo i żyjeJeśli biegasz zazwyczaj rano, wiesz, że to jest dość trudne, kiedy żołądek jest pusty.
Sratatata... Znaczy może nie sratatata bo tego wapnia może i ma tyle, ale co z tego skoro wchłonie się jakaś jego marna część? Pomijam już oczywiście to co koledzy wyżej już wspomnieli o produktach "light".Szklanka jogurtu zaspokaja 1/3 dziennego zapotrzebowania na wapń
Kto Wam ostatni pisze artykuły "dietowe"?
-
- Stary Wyga
- Posty: 212
- Rejestracja: 29 gru 2012, 18:54
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
A co jest takiego niedobrego w jogurcie light, tj. pozbawionym części tłuszczu?thomekh pisze:Jogurt o niskiej zawartości tłuszczu
Produkty light to największe gówno jakie można zjeść. Już lepiej napić się pepsi.
Poza tym nie jogurt a maślanka, kefir, zsiadłe mleko. W jogurcie nie ma nic nadzwyczajnego.
-
- Stary Wyga
- Posty: 212
- Rejestracja: 29 gru 2012, 18:54
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Za to na pewno zamiast cukru super jest syrop glukozowo-fruktozowy... super!apaczo pisze:Dlaczego nie polecam jedzenia produktów typu "light"
-"Do nabiału, głównie jogurtów dodaje się wysokokaloryczne mleko w proszku oraz różnego rodzaju zagęszczacze.
W margarynach light jest mniej kalorii, ale za to znajduje się w nich więcej sztucznych zagęszczaczy.
Napoje nie zawierają cukru, ale za to dużo konserwantów i sztucznych barwników.
W dżemach mała ilość cukru jako naturalnego środka żelującego zastępowana jest chemicznymi utrwalaczami.
W wędlinach tłuszcz zastępuje celuloza, błonnik czy skrobia modyfikowana. Nie jest to szkodliwe. Ale nie jest to też pełnowartościowy, odżywczy produkt.
Powodem rezygnacji z cukru w wielu produktach jest też niejednokrotnie jego wysoka cena. Tańsze zamienniki to sukraloza, stosowana jest w blisko 24 proc. produktów mlecznych ze słodzikami lub tańszy neotam, 8 tys. razy słodszy od cukru."
My tu nie mówimy o każdym produkcie light, ale o jogurcie. Poza tym na każdym opakowaniu jest kaloryczność produktu i jakoś te lighty mają mniej kalorii niż te normalne, moim upychania w nich podobno wysokokalorycznego mleka w proszku. Poza tym można kupić takie bez mleka w proszku.
-
- Rozgrzewający Się
- Posty: 2
- Rejestracja: 08 lip 2014, 18:05
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
zawsze wybieram pełnowartościowe dania tak skomponowane by dostarczały mi energii na caly dzien, a produkty light to tylko propaganda reklamowa...
-
- Dyskutant
- Posty: 37
- Rejestracja: 20 gru 2009, 18:11
Cześć,
mam pytanie, bo wielokrotnie porównywałem etykietki produktów odtłuszczonych (light) od tych normalnych, tego samego producenta rzecz jasna, i nie widziałem tych wszystkich chemicznych dodatków, o których wspominacie. Czy myślicie, że są to składniki, które nie muszą być wypisywane na etykietce produktu? Bo faktycznie oprócz różnic w proporcji Białka:Weglowodany:Tłuszcze:Kalorie nie widziałem różnicy. A nigdy się tego nie doszukałem ale faktycznie nie szukałem jakoś konkretnie akurat tych informacji.
Potwierdzam, że w produktach light zdarza się w zamian więcej cukru. Nie potrafię w tej chwili powiedzieć jak często, bo to nie było dla mnie istotne. Osobiście polecam popatrzyć na etykietki bo różnie to bywa.
Natomiast zawsze produkty light mają mniej kalorii. Dla biegacza to czasem dobrze, a czasem źle. Pytanie też, czy chcemy energię z tłuszczów, czy z cukrów. Ja osobiście ostatnio intensywnie testuję tłuszcze.
Jeszcze dodam od siebie, bo może kogoś zainteresuje, że jako Fizyk w kuchni, wybieram te produkty, które aktualnie mi pasują. Czasem więcej tłuszczu, czasem więcej cukru. Aktualnie mam okres, kiedy bardziej wierzę w tłuszcz niż w cukier. Tak, tak, fizycy też czasem w coś wierzą. No dobrze.. mają przekonanie .
Serdeczności. Smacznego. I przede wszystkim na zdrowie!
Michał
mam pytanie, bo wielokrotnie porównywałem etykietki produktów odtłuszczonych (light) od tych normalnych, tego samego producenta rzecz jasna, i nie widziałem tych wszystkich chemicznych dodatków, o których wspominacie. Czy myślicie, że są to składniki, które nie muszą być wypisywane na etykietce produktu? Bo faktycznie oprócz różnic w proporcji Białka:Weglowodany:Tłuszcze:Kalorie nie widziałem różnicy. A nigdy się tego nie doszukałem ale faktycznie nie szukałem jakoś konkretnie akurat tych informacji.
Potwierdzam, że w produktach light zdarza się w zamian więcej cukru. Nie potrafię w tej chwili powiedzieć jak często, bo to nie było dla mnie istotne. Osobiście polecam popatrzyć na etykietki bo różnie to bywa.
Natomiast zawsze produkty light mają mniej kalorii. Dla biegacza to czasem dobrze, a czasem źle. Pytanie też, czy chcemy energię z tłuszczów, czy z cukrów. Ja osobiście ostatnio intensywnie testuję tłuszcze.
Jeszcze dodam od siebie, bo może kogoś zainteresuje, że jako Fizyk w kuchni, wybieram te produkty, które aktualnie mi pasują. Czasem więcej tłuszczu, czasem więcej cukru. Aktualnie mam okres, kiedy bardziej wierzę w tłuszcz niż w cukier. Tak, tak, fizycy też czasem w coś wierzą. No dobrze.. mają przekonanie .
Serdeczności. Smacznego. I przede wszystkim na zdrowie!
Michał