Garmin 310 vs Suunto Ambit 2R
-
- Dyskutant
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam, chcę w końcu wymienić mojego G110 na jakiś lepszy zegarek. Początkowo brałem pod uwagę 3zegarki : G310, Ambit2R i RC3 jednak z Polara zrezygnowałem za niezbyt dokładnego GPS-a.
Który z tych dwóch zegarków będzie lepszy tylko do biegania ? Zależy mi na dokładnym GPS. Wiem, że G310 ma różne dziwne przypadłości o których jest mowa w wielu tematach na forum. Jak ma się sprawa z Suunto ?
Proszę o pomoc. Pozdrawiam Filip
Który z tych dwóch zegarków będzie lepszy tylko do biegania ? Zależy mi na dokładnym GPS. Wiem, że G310 ma różne dziwne przypadłości o których jest mowa w wielu tematach na forum. Jak ma się sprawa z Suunto ?
Proszę o pomoc. Pozdrawiam Filip
- Johnny Żuberek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 49:18
- Życiówka w maratonie: DNF
- Kontakt:
Suunto robi najlepsze odbiorniki GPS - to jest fakt. Nawet słynne TomTomowe 3 sekundy są niczym w porównaniu z fixem, który Ambit (2S w moim przypadku) łapał np. w windzie, kiblu na środku mieszkania, czy w pracy (kilkanaście metrów od okna).
Ale Ambity nie mają alertów wibracyjnych. I choć w dalszym ciągu zakochany jestem w fińskiej marce, to wyłącznie platonicznie - brak wibracji był dla mnie nie do przejścia (biegam w mieście, przy ulicy, hałas, auta, itp.)
I teraz biegam właśnie z 310xt - któremu, jako miernikowi, do zarzucenia nie mam absolutnie nic. Są przeboje ze zgrywaniem na sieć treningów, ale to już problemy ze "sztuką dla sztuki", na samym bieganiu (rowerze) spisuje się znakomicie, i o to chodzi
Ale Ambity nie mają alertów wibracyjnych. I choć w dalszym ciągu zakochany jestem w fińskiej marce, to wyłącznie platonicznie - brak wibracji był dla mnie nie do przejścia (biegam w mieście, przy ulicy, hałas, auta, itp.)
I teraz biegam właśnie z 310xt - któremu, jako miernikowi, do zarzucenia nie mam absolutnie nic. Są przeboje ze zgrywaniem na sieć treningów, ale to już problemy ze "sztuką dla sztuki", na samym bieganiu (rowerze) spisuje się znakomicie, i o to chodzi

PB: 1000m - 3:54,7 * 5k - 24:01 * 10k - 49:18 * HM - 2:02:26
ZCZASODYSTANSEMZMAGACTWO *** POCHWAŁOZJEBKOPORADNIA *** STARE_DZIEJE *** STARA_KOMENTOWNIA

ZCZASODYSTANSEMZMAGACTWO *** POCHWAŁOZJEBKOPORADNIA *** STARE_DZIEJE *** STARA_KOMENTOWNIA

- kruczek79
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 38:07
- Życiówka w maratonie: 3:09:57
Jeśli chcesz zegarka do którego możesz wrzucić łatwo jakieś treningi typu 4x200m + 2x400m + 1x600 to bierz Garmina, a jeśli biegasz bez planów lub szybkie treningi wykonujesz na stadionie albo masz w planie jakieś biegi ultra to Suunto.
Jeśli potrzebujesz maszynki sportowej to FR310, Suunto możesz nosić na co dzień jako normalny zegarek.
Jeśli potrzebujesz maszynki sportowej to FR310, Suunto możesz nosić na co dzień jako normalny zegarek.
- Ejdem
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: 48m15s
Sam miałem dylemat co wybrać. Wygrał Garmin z powodu wibracji. Mój słuch do najlepszych nie należy więc powiadomień dźwiękowych nie używam.
W Suunto podoba mi się movescount i opcja EPOC oraz recovery. Ciekawe informacje.
310 XT HRM jest około 100zł tańszy i masz 3 letnią gwarancję.... inna sprawa, trochę mniej "elegancka"...310xt już jest stara...jak za rok czy dwa się popsuje to jest szansa, że wymienią na 910 (305 wymieniali za 310).
W Suunto podoba mi się movescount i opcja EPOC oraz recovery. Ciekawe informacje.
310 XT HRM jest około 100zł tańszy i masz 3 letnią gwarancję.... inna sprawa, trochę mniej "elegancka"...310xt już jest stara...jak za rok czy dwa się popsuje to jest szansa, że wymienią na 910 (305 wymieniali za 310).
- Johnny Żuberek
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 49:18
- Życiówka w maratonie: DNF
- Kontakt:
Ja swoją drogą nie mogę przeboleć - gość w długi weekend majowy opychał na alledrogo 910-tkę za 880zł! Z HRM2 bodajże, tylko pasek porwany (ale sam pasek to grosze, czujnik sprawny) i z gwarancją do końca września bodaj. A ja już byłem po kupnie 310tki...
PB: 1000m - 3:54,7 * 5k - 24:01 * 10k - 49:18 * HM - 2:02:26

- małymiś
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:53:02
dodam tylko, że niesłyszałem aby jakieś problemy sprawiał 910, natomiast wydaje mi się, że ogólna niezawodność Ambitów jest wyższa niż Garminów.
natomiast serwisy obu firm stoją na wysokim poziomie.
natomiast serwisy obu firm stoją na wysokim poziomie.