Witam,
jakiś czas temu na forum założyłem wątek w dziale kontuzji, zacząłem bieganie i chyba się przeforsowałem lub dostałem gęsiej stopy, nie jestem wstanie stwierdzić gdyż nie ma mnie w Polsce i mam ograniczony dostęp do jakiegoś specjalisty, ale do sedna. Wystartowałem na pewno za ostro, 1 tydzień był spokojny 15 do 20 minut ciągłego biegu i walki z oddechem, drugi to już 45 minut nauczyłem się oddychać i niby nic nie bolało aż do pewnego momentu po 20 minutach biegu ból w kolanach, obydwa kolana zaczęły mocno boleć, bieg przerwałem, 2 tygodnie ledwo co chodziłem od kilku dni ból zniknął, zostało tak jak by opuchnięcie na lewej nodze poniżej kolana od wewnętrznej strony. I tu moje pytanie jak zacząć i kiedy? Poczekać jeszcze? Do lekarza pójde tak czy tak ale za około 2 - 3 tygodnie.
Jak zacząć biegać po przemęczeniu lub kontuzji?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Cześć
Miałem podobnie jak ty, że po przetrenowaniu zaczęły mnie boleć kolana, utrudniając nawet zwykłe chodzenie. USG wykazało zmiany przeciążeniowe.
Spowodowane było to brakiem rozciągania po biegu. Dopiero fizjoterapeuta i miesiąc rehabilitacji pomogły. Teraz kolana mnie już nie bolą
i biorę odżywki na stawy.
Jeśli po bieganiu ledwo chodzisz, nawet po kliku dniach nie możesz tego bagatelizować.
Miałem podobnie jak ty, że po przetrenowaniu zaczęły mnie boleć kolana, utrudniając nawet zwykłe chodzenie. USG wykazało zmiany przeciążeniowe.
Spowodowane było to brakiem rozciągania po biegu. Dopiero fizjoterapeuta i miesiąc rehabilitacji pomogły. Teraz kolana mnie już nie bolą

Jeśli po bieganiu ledwo chodzisz, nawet po kliku dniach nie możesz tego bagatelizować.