kilka pytan o moje bieganie

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
jarekwronki
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

witam
mam taki mały problem o moja wydolność .. wczoraj zrobiłem sobie test przebiec jak najszybciej na maxsa 10km... padł wczoraj życiówka.. ale nie jestem z tego zadowolony.. zauważyłem ze nogi spokojnie mogę biec w tempie 4:30min/km...gorzej z płucami...nie ogarniałem oddychania musiałem co jakiś czas zatrzymywać się.. znacie może jakieś ćwiczenia na wydolność pluć żeby zwiększyć.. ???
oraz

2 problem w sezonie zimowym przygotowywałem się z planu treningowego z internetu zrealizowałem go w 95%...efekt taki ze same życiówki mam (najbardziej zależało mi zejść półmaraton poniżej 1:50:00 udało się )
i teraz brak koncepcji jak biegać... muszę czekać do lipca i zacznę przygotowywać się na maraton poznański . Ale jak teraz biegać..???

3 jak powinny wyglądać idealne interwały..nie wiem jak to robic..
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PKO
swojcieszek
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 43:18
Życiówka w maratonie: 3:37:03
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Co do płuc to polecam basen.
Miewałem też takie problemy lecz mimo wrodzonej choroby (i operacji) udało się wyćwiczyć oddychanie pływając.
Teraz hodżę co tydzień.
Plotowanie radom | cadprint.pl
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie napisałeś jak długo biegasz, no ale pytasz w dziale "Zacznij biegać". Z Twojego posta bije pewna niecierpliwość i (pozytywne zresztą, żeby nie było!) napalenie. Zakresy, interwały, życiówki, wyniki. Ostre hasanie :) A to nie sprzyja tworzeniu wydolności rozumianej jako solidna baza wytrzymałościowo-wydolnościowo-aerobowa, która jest fundamentem, na której potem budujesz różne szybkościowe, wynikowe, życiówkowe itd. bajery. W zależności od wieku, wysportowania i innych czynników zbudowanie bazy zajmuje różny czas, ale raczej o ile wiem jest to czas mierzony w miesiącach czy wręcz kwartałach, a nie dniach czy nawet tygodniach.
Awatar użytkownika
jakub738
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Idealne interwaly?
http://polskabiega.sport.pl/polskabiega ... rytmy.html
Obrazek
jarekwronki
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

hassy pisze:Nie napisałeś jak długo biegasz, no ale pytasz w dziale "Zacznij biegać". Z Twojego posta bije pewna niecierpliwość i (pozytywne zresztą, żeby nie było!) napalenie. Zakresy, interwały, życiówki, wyniki. Ostre hasanie :) A to nie sprzyja tworzeniu wydolności rozumianej jako solidna baza wytrzymałościowo-wydolnościowo-aerobowa, która jest fundamentem, na której potem budujesz różne szybkościowe, wynikowe, życiówkowe itd. bajery. W zależności od wieku, wysportowania i innych czynników zbudowanie bazy zajmuje różny czas, ale raczej o ile wiem jest to czas mierzony w miesiącach czy wręcz kwartałach, a nie dniach czy nawet tygodniach.
biegam od maraca 2012..dlaczego ten dzial???bo nie wiedzialem gdzie dac.. :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ