Jak się ubrać ?
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 43:23
- Życiówka w maratonie: brak
Witam was drodzy biegacze, biegam od jakiegoś roku lecz nigdy nie startowałem w żadnych biegach
lecz zamierzam to zmienić w tym roku. Postanowiłem skoczyć od razu na głęboką wodę i wystartować w Orlen Warsaw Marathon takie dystanse przebiegam w granicach 03:50:00 04:00:00 i biegam je w zwykłych dresach. Nigdy nie biegałem w typowych rzeczach biegacza takich jak gerty i inne. Chodzi o to że nie wiem czy kupować i biec w takich nowych nic nie rozbieganych ? jak mam się ubrać na ten maraton bo przewidywalna temperatura to 9/11 stopni wiatr 13km/h deszcz suma opadów 6.17 mm .Pozdrawiam

- jabbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 0:38:22
- Życiówka w maratonie: 3:02:19
- Kontakt:
Nic nowego na start!Rudy pisze:Chodzi o to że nie wiem czy kupować i biec w takich nowych nic nie rozbieganych ? jak mam się ubrać na ten maraton bo przewidywalna temperatura to 9/11 stopni wiatr 13km/h deszcz suma opadów 6.17 mm .Pozdrawiam
- 10 stopni to "upał". Spokojnie dodaj kolejne 10-15, które poczujesz, jak się rozgrzejesz.
- wiatr 13km/h - żaden wiatr, opady 6.17 też nie urywają siedzenia.
Puenta: Jeżeli będzie koło 10C: dół na krótko, góra na krótko (czy rękawy to kwestia dyskusyjna), coś na głowę by woda z solą oczów nie zalewała.
BTW prognoza pogody na 5 dni do przodu nie jest wiarygodna

- turbojajko
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Jesli obawiasz sie zmarznac na starcie, polecam wziac stare dresy, albo chociarz bluze , ktora wyrzucisz zaraz po starcie.
Niektorzy nakaladaja na siebie worek na smieci i rozrywaja go po starcie.
O bieg sie nie martw - napewno bedzie ci dostatecznie cieplo.
Niektorzy nakaladaja na siebie worek na smieci i rozrywaja go po starcie.
O bieg sie nie martw - napewno bedzie ci dostatecznie cieplo.

-
- Zaprawiony W Bojach
Temperaturowo, to jak pisali inni, na pewno krotkie spodnie i krotki rękaw, ale troche niepokojaca wydaje mi sie uwaga o bieganiu tylko w dresach. Jak rozumiem, masz na mysli dlugie spodnie?Rudy pisze:...wystartować w Orlen Warsaw Marathon takie dystanse przebiegam w granicach 03:50:00 04:00:00 i biegam je w zwykłych dresach. Nigdy nie biegałem w typowych rzeczach biegacza takich jak gerty ...
Bo jesli to bedzie Twoja pierwsza po zimie proba w krotkich szortach - i to od razu maraton, obawialbym sie tego efektu:
http://angryjogger.com/wp-content/uploa ... affing.jpg
Malo juz czasu - nie bedziesz mial szansy dobrze przetestowac odziezy, ale chyba bezpieczniejesze bylyby szorty "2 in 1", tego typu:
http://www.runnersclub.pl/product-pol-1 ... SHORT.html - zdecydowanie mniejsza szansa na obtarcia.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 43:23
Wielkie dzięki za pomoc mniej więcej już wiem jak się ubrać
. Panie Robercie też właśnie myślałem o takich szortach tylko kwestia jest tego typu jakbym je dziś zakupił czy je rozbiegam w tak krótkim czasie pozostały mi dwa krótkie wybiegania ?

-
- Zaprawiony W Bojach
Nie da sie ukryc, ze faktycznie czasu za malo na rozsadne przyzwyczajenie sie do nowej odziezy, wiec kwestia pewnego ryzyka / kompromisu.Rudy pisze:... też właśnie myślałem o takich szortach tylko kwestia jest tego typu jakbym je dziś zakupił czy je rozbiegam w tak krótkim czasie pozostały mi dwa krótkie wybiegania ?
Jesli zalozymy, ze maraton w dlugich spodniach dresowych nie ma sensu i pobiegniesz w krotkich, to z mojego doswiadczenia wynika, ze zdecydowanie mniejsze szanse na obtarcia beda przy uzyciu obcislych spodenek, aniezli zwyklych szortow (jak mezczyzna na zdjeciu z pierwszego linku).
Osobiscie uzywam obu wersji - ale po zimie, zawsze kilka pierwszych biegow w "zwyklych" krotkich szortach konczy sie u mnie niewielkimi obtarciami. Potem skora przyzwyczaja sie i problem znika, ale na pewno nie zalozylbym ich pierwszy raz, "testowo" na maraton (sam biegalem maratony w takich, ale po wielokrotnym testowaniu / przyzwyczajeniu sie do nich).
Moim zdaniem powinienes wybrac jakas wersje obcislych spodni - albo powyzszy model "2in1", albo krotkie legginsy, "sprinterskie". Na co sie ewentualnie zdecydujesz, to juz kwestia Twoich preferencji - mnie wydaje sie, ze "2in1" na dluzsza mete sa jednak praktyczniejsze.
- f.lamer
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: czydzieści9ipół
- Życiówka w maratonie: czydzwadzieścia
nigdy nie miałem takich otarć choć biegałem w różnych szortach. typowo biegowych z majtkowa wkładką, trekingowych, plażowych kąpielówkach itp.Robert pisze: z mojego doswiadczenia wynika, ze zdecydowanie mniejsze szanse na obtarcia beda przy uzyciu obcislych spodenek, aniezli zwyklych szortow (jak mezczyzna na zdjeciu z pierwszego linku).
Osobiscie uzywam obu wersji - ale po zimie, zawsze kilka pierwszych biegow w "zwyklych" krotkich szortach konczy sie u mnie niewielkimi obtarciami.
podejrzewam że to sprawa osobnicza - jednym się zdarza, innym nie.
a na orlen polecam tylko i wyłącznie na krótko
Self-improvement is masturbation.
Now, self-destruction…
Now, self-destruction…