Coś na zmianę na długie wybiegania

tirse
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich.
Poszukuję butów na zmianę do długich wybiegań. Na codzień biegam w saucony kinvara 3, jednak przy dystansach ~25 km pobolewa ścięgno achillesa w prawej nodze. Czytałem że może to być spowodowane butem tzw. "startowym" jakim jest kinvara ? Dodam że taki ból/dyskomfort czuje nawet 2-3 dni później, wystarczy że ubiorę saucony i w nich postoje to już boli. Jeśli zmienię na buty codzienne do chodzenia jakimi są merrell glove 2 to żadnego bólu nie odczuwam i jest super wygodnie. Próbowałem kiedyś biegać w nich jednak chyba mam za słabe nogi i nie sprawia mi to przyjemności - może keidyś ? :)

Wcześniej biegałem w kalenji i jakiś asicsach - które powodowały mocne obtarcia na piętach, spowodowane twardym zapiętkiem jakie posiadały.
Rozbijałem nawet młotkiem, jak całe życie robiłęm w butach piłkarskich ale nie pomogło :)

Dlatego bardzo proszę o pomoc, chciałbym kupić już coś co mi podpasuje bo żona krzyczy że kolejne buty :(

Szukam najlepiej coś do 300zł, z miękkim zapiętkiem.
PKO
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: żenująca

Nieprzeczytany post

To proste musisz kupić buty amortyzowane z miękkim (nieusztywnionym) zapiętkiem.
Akurat nie za wiele jest takich butów pierwsze, które przychodzą mi do głowy to Puma Faas 400, już ich nie produkują, ale można je nadal kupić (chociaż raczej w Internecie).
Z amortyzowanych butów trailowych to np. Nike Terra Kiger ma miękki zapiętek.
A miałeś kiedyś jakieś urazy ścięgien achillesa?
Temu się darzy, kto dobrze waży.
Szczęśliwi kalorii nie liczą.
tirse
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Kontuzji jako takich nigdy nie miałem, czasem coś tam sięprzytrafiło ale myślę to normalne przy uprawianiu sportu. Tutaj jednak czuje że problem leży w bucie, wcześniej biegałem takie dystanse i achilles nigdy nie występował (wtedy problem z twardym zapiętkiem). W kinvara biegam już dobrych kilka miesięcy, liczyłem że może noga się przyzwyczai ale nic z tego.

Co do Puma Faas 400 to troche poszperałem i

"FAAS 400 to nowa propozycja łącząca w sobie najlepsze cechy buta startowego i treningowego. To bardzo dobry wybór na maraton dla osób średnio-zaawansowanych i zaawansowanychę

Cyz to nie ala kinvara ? Bo z opisu wygląda dość podobnie.

Nike które podałeś z tego co doczytałem to tylko teren ? Właściwie gdzieś tam z tyłu głowy jest myśl że fajnie by było kiedyś pobiegać w jakiś biegach górskich, tylko na co dzień z terenem raczej średnio w okolicy. Boję się że kupie i użyje raz na 2 tygodnie, a reszte czasu będę latać w kinvarach i za 3 miesiące znowu "muszę kupić buty" :)

Dziękuje za odpowiedź.
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Puma Faas to lekkie buty bez żadnych systemów, za to mają sporo pianki pod piętą i drop 8mm. Nie za duży i nie za mały. Wadą wszystkich obecnie produkowanych przez pumę butów biegowych jest ich nie najlepsza trwałość... niestety.
tirse
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzisiaj w sklepie oglądałem 300 i jakoś nie zaiskrzyło między nami, a model 400 bardzo trudno dostępny nawet w internecie. 500 zaś wyglądają jak but ortopedyczny i troche mnie przeraża :)
Dodatkowo jeśli są średnio trwałe to wole coś dopłacić niż zmieniać buty po 3 miesiącach.

Czy można prosić o jeszcze jakąś rade w którym kierunku szukać ? Przez 10 lat grałem w futsal i jedyne buty które mi pasowały to nike, a testowałem chyba każdej firmy dostępnej na rynku, więc może iść w tym kierunku ? Chociaż wątpie by buty do piłki halowej miały coś wspólnego z tymi biegowymi ?
oskee
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

tirse pisze: Dodatkowo jeśli są średnio trwałe to wole coś dopłacić niż zmieniać buty po 3 miesiącach.
Nie wiem ile biegasz miesięcznie ale 1200-1300km to Pumy wytrzymują. Ja biegam krótke dystanse w Kinvarach a na codzień faas 500v2. Bardzo fajne buty.
Ogólnie to Kinvary są mniej trwałe niz Faas 500. Moje Kinvary po 700km wyglądają jak szmaty, Faas500 do 1400km bez zniszczeń a faas500v2 do 1300km i kaput.
tirse
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dokładnie ciężko mi stwierdzić ile zrobiłem w Kinvara ale myślę że ok 1000. Jeśli umyje z błota to wyglądają praktycznie jak nowe, ogólnie bardzo powoli niszcze biegowe buty, więc albo mam szczęście trafiać na dobre egzemplarze, albo biegam jak mięczak :)

Co do puma faas to rzeczywiście strasznie trudno znaleźć jakąś negatywną opinie (a szkoda:), więc może jednak się przełamie i je kupię - chociaż to by była pierwsza rzecz za którą zapłace a wcale jej nie chce :)
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

faasy 400 widziano w Słupsku :oczko:

mnie Pumy do końca wyglądem nie przekonywały, ale biega się w nich fantastycznie :taktak:
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Puma Faas 500v2 chyba ma usztywniony zapiętek, nie wiem jak ma 500v1 (bo to są zupełnie różne buty, tylko nazwę mają podobną), poza tym 500v1 słyną ze słabej przewiewności, co w lato ma znaczenie.

Jak masz nieograniczony budżet to może Nike Flyknit Lunar2 :bum:
tirse
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

katekate pisze:faasy 400 widziano w Słupsku :oczko:

mnie Pumy do końca wyglądem nie przekonywały, ale biega się w nich fantastycznie :taktak:

Do Słupska mam 2500 km, aż tak mnie nie urzekły żeby tyle jechać :hahaha: W poniedziałek pojade zobaczyć te 500 dokładnie i zobaczymy co z tego wyjdzie.

Nike Flyknit Lunar2 wyglądają genialnie (chociaż widziałem tylko w @), ale czy to nie coś ala moje merrell glove 2 ? Troche trudno by mi było robić duże przebiegi jeśli w kinvara nie daje rady ? Rozumiem że but startowy to taka łagodniejsza wersja buta minimalistycznego ? Pytam z ciekawości bo wiadomo że Flyknit Lunar2 nie kupie, kiedyś za podobne pieniądze kupiłem swój pierwszy samochód :)
Awatar użytkownika
zoltar7
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nike Flyknit Lunar2 moim zdaniem to but startowo-treningowy. Jak ktoś jest lekki i biega na śródstopie to spokojnie może w takich butach robić długie wybiegania.
oskee
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Tak mi jeszcze przyszło na myśl... jak Cię szarpie achilles to weź coś z większym dropem. Faas500v2 i Kinvara mają po 4mm, więc może lepiej rzeczywiście jakieś Najki, te Flajnit Lupanar 2 mają chyba 8-9mm
Awatar użytkownika
zapa
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 46:00
Życiówka w maratonie: 03:48:52
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Nike Flyknit Lunar2 zdecydowanie można polecić jako but treningowo-startowy, tak jak zresztą wcześniejsze "jedynki" :)
Zapraszam: http://www.biegamblog.pl - wyjątkowy blog o bieganiu :) - testy, recenzje, porady, relacje,
tirse
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Tak Kinvara ma drop 4mm, czy rzeczywiście to może być powodem bolącego achillesa ? Moja wiedza w tym temacie jest marna, ale wydaje mi się to logiczne ?

Co do Nike Flyknit Lunar2 jak już pisałem wcześniej odrzucam, 600 zł za but to lekkie przegięcie, a świat idzie w złą stronę :ble:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ