Zwichnięcie stawu skokowego a treningi

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Chase
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich
Niedawno podczas szkolnego wfu skręciłem kostke, nie było to nic poważnego, interwencja lekarza nie była potrzebna tylko troche człowiek utykał.
Minął tydzień i oprócz siniaka wzdłuż stopy, lekkiego obrzęku i drobnego dyskomfortu przy chodzeniu/bieganiu.
Nie biegałem dosłownie od roku i nie wiem czy zaczęcie drobnych treningów jest wskazane, czy nie uszkodze bardziej stawu.
Dziś biegłem ok. 2,8km bo tyle ma moja trasa (jedno okrązenie) a poza tym uczestniczyłem normalnie na lekcji wfu.
Czy takie treningi 3-4 razy w tygodniu po średnim terenie zagrożą bardziej mojemu urazowi czy taka aktywność pomoże szybciej się uporać z zwichnięciem i pozwoli mi zacząć robić dalsze wypady ;)
Pozdrawiam
PKO
Awatar użytkownika
jedz_budyn
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:45

Nieprzeczytany post

Nie znam się, ale jak nic nie zepsułeś, a tym bardziej nie rozerwałeś torebki stawowej i możesz normalnie chodzić to raczej nie powinno się nic złego stać. Niech się wypowiedzą specjaliści.
Awatar użytkownika
katekate
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 45.18
Życiówka w maratonie: 3.42.11

Nieprzeczytany post

czy to było skręcenie czy zwichnięcie? :ojoj: zwichnięcie to już grubsza, bardziej niebezpieczna sprawa

jesli nie odczuwasz bólu spokojnie możesz wrócić do sportu, wiadomo-spokojnie, pełne obciążenia można robic po wchłonięciu krwiaka, mniej więcej po 4-6tygodniach
komentarze
nic nie muszę, mogę wszystko
Awatar użytkownika
whitemamba
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Ja bym radził poczekać aż przestaniesz utykać.zmiany mechaniki ruchu mogą wywołać inne kontuzje.
Zmiana kodu 3 z przodu:)
10km- 39.04 @3:54 pace
HM- 1:29:03 in progress
M- 3:14:12 in progress
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ