1000m 3min 50m 6sek
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam!
Jak w temacie.
Mam 5 miesięcy na ogarnięcie 1000m w 3 min oraz 50m w 6 sek.
Sprawdzałem się na bieżni 50m, zrobiłem w 6.46 < wcześniej jednak biegłem 2x 250 także możliwe, że czas mam mniejszy.
1000m nie biegłem, tylko 250m i czas jaki miałem to 43sek, ok. 75-80% speeda. - tym tempem 1000m bym nie wytrzymał.
Dam radę ogarnąć te czasy w czasie 5 miesięcy ?
Aktualny plan jaki mam to 2dni, 1 wolny wygląda tak :
45-60min biegu truchtem - taka rozgrzewka, nie czuję zbytnio zmęczenia tym tempem.
następnie robię 8 serii 30sek spr.30sek truch, na koniec 1:00min pełny sprin i ok 10 min truchtem bieg do domu.
Potem będę zwiększać spr
Co zmienić w treningu? Nigdy nie biegałem, aby coś tam osiągnąć także się nie znam
Dodam, że boksowałem sporo lat, także rozbiegany w miarę jestem tyle, że w tamtym okresie to tylko interwały robiłem.
Dzięki za pomoc.
Jak w temacie.
Sprawdzałem się na bieżni 50m, zrobiłem w 6.46 < wcześniej jednak biegłem 2x 250 także możliwe, że czas mam mniejszy.
1000m nie biegłem, tylko 250m i czas jaki miałem to 43sek, ok. 75-80% speeda. - tym tempem 1000m bym nie wytrzymał.
45-60min biegu truchtem - taka rozgrzewka, nie czuję zbytnio zmęczenia tym tempem.
następnie robię 8 serii 30sek spr.30sek truch, na koniec 1:00min pełny sprin i ok 10 min truchtem bieg do domu.
Potem będę zwiększać spr
Co zmienić w treningu? Nigdy nie biegałem, aby coś tam osiągnąć także się nie znam
Dodam, że boksowałem sporo lat, także rozbiegany w miarę jestem tyle, że w tamtym okresie to tylko interwały robiłem.
Dzięki za pomoc.
- dezo66
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 31:17
- Kontakt:
powinienes sprawdzić sie w jakiej jestes formie na ten 1km bo jak przebiegniesz 3:30 to reoche pracy jest ale jak bedzie to juz 3:10-15 to juz pracy jest mniej - a poprawic sie na 50m to powiedz czy biegłes w kolcach czy w zwykłych butach ?
w biegu na 50m bardziej decyduje czas reakcji i pierwsze szybkie 4 kroki
w biegu na 50m bardziej decyduje czas reakcji i pierwsze szybkie 4 kroki
Wygrać wyścig z metrem M2 ? - https://www.youtube.com/watch?v=AsDMXatPHNA
-
- Rozgrzewający Się
biegłem w normalnych butach, stojąc prosto. I wcześniej biegłem 2x250m na ok 80%.
Start na machnięcie ręki ; )
Na razie jeszcze nie sprawdzam się na km.
Do końca lutego jadę zwykły trening tak jak opisałem i na początku marca będą testy.
Będę wiedział czy podkręcić tempo 2x czy 4x ; )
dodam, że są to czasy po 5 dniach treningu od przerwy.
Chciałbym dowiedzieć się jeszcze czy ćwiczenia beztlenowe pomogą mi zwiększyć wydajność płuc podczas biegu.?
Czuję się szybki, lecz problem jest z wydolnością płuc na długie dystansy. Nogi mają jeszcze powera, lecz brak tlenu ; /
Ostatnie pytanie, większy nacisk na interwały czy biegi długodystansowe ?
Start na machnięcie ręki ; )
Na razie jeszcze nie sprawdzam się na km.
Do końca lutego jadę zwykły trening tak jak opisałem i na początku marca będą testy.
Będę wiedział czy podkręcić tempo 2x czy 4x ; )
dodam, że są to czasy po 5 dniach treningu od przerwy.
Chciałbym dowiedzieć się jeszcze czy ćwiczenia beztlenowe pomogą mi zwiększyć wydajność płuc podczas biegu.?
Czuję się szybki, lecz problem jest z wydolnością płuc na długie dystansy. Nogi mają jeszcze powera, lecz brak tlenu ; /
Ostatnie pytanie, większy nacisk na interwały czy biegi długodystansowe ?
Ostatnio zmieniony 19 lut 2014, 19:43 przez yodaa, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 33:40
- Życiówka w maratonie: 2:39:05
Co to "ćwiczenia beztlenowe"?? 

- Bylon
- Zaprawiony W Bojach
Żadne.ćwiczenia beztlenowe pomogą mi zwiększyć wydajność płuc podczas biegu

Czytajmy, co piszemy, inaczej zabawne rzeczy z tego wynikają. :D
"Silikon nad kolanami zapobiega ślizganiu się rąk podczas wspinania się" - patrzcie no, jakie cuda teraz produkują!
-
- Zaprawiony W Bojach
kim chcesz byc strażakiem ?yodaa pisze:Witam!
Jak w temacie.
Potem będę zwiększać spr
Dzięki za pomoc.
Tompoz
Tompoz
-
- Rozgrzewający Się
Jakbyś całość zacytował to nie było by nic zabawnegoBylon pisze:Żadne.ćwiczenia beztlenowe pomogą mi zwiększyć wydajność płuc podczas biegu
Czytajmy, co piszemy, inaczej zabawne rzeczy z tego wynikają. :D
-
- Zaprawiony W Bojach
yodaa pisze:np. aeroby na wstrzymanym oddechu ; )Rolli pisze:Co to "ćwiczenia beztlenowe"??
ćwiczenia wykonywane w freediving

-
- Rozgrzewający Się
Rolli pisze:yodaa pisze:np. aeroby na wstrzymanym oddechu ; )Rolli pisze:Co to "ćwiczenia beztlenowe"??
ćwiczenia wykonywane w freedivingChcesz biegac pod woda?
Tak! Chce przebiec Bałtyk i z powrotem.
Osoby, które ćwiczą freediving ( schodzenie pod wodę na wstrzymanym oddechu ) mają b.dużą pojemność płuc.
Ćwiczenia jaki wykonują to oczywiście wstrzymanie oddechu oraz aeroby na wstrzymanym oddechu. np.
brzuszki, wyciskanie sztangi ( małe obciążenie ), przez to przyzwyczają swoje ciało na pracę bez tlenu.
Skoro ja mam z tym problemy, myślałem o takich treningach. Tylko czy to pomoże mi w bieganiu? ( przy długim sprincie, nogi dają radę, lecz brak tlenu i słabnę )
Proszę o opinie ludzi, którzy coś widzą
dziękuje, pozdrawiam !
-
- Zaprawiony W Bojach
Apnoe jest treningiem ograniczenia do minimum zużycia energii przy nurkowaniu. W ten sposób wydłuża się pobyt pod woda w stanie anaerobowym. Jednak bieganie nie ma z tam nic wspólnego. Ty musisz używać dużo energii przez jak najdłuższy czas biegu. Możesz pewne ćwiczenia apnoe przejąć, jak trenowanie przepony i płuc oraz trening kontrolowania oddechu. Taki trening trwa 3-4 miesiące a korzyści minimalne dla początkujących. Jest jeszcze jedna metoda... Ale lepiej idź pobiegać.yodaa pisze: Tak! Chce przebiec Bałtyk i z powrotem.
Osoby, które ćwiczą freediving ( schodzenie pod wodę na wstrzymanym oddechu ) mają b.dużą pojemność płuc.
Ćwiczenia jaki wykonują to oczywiście wstrzymanie oddechu oraz aeroby na wstrzymanym oddechu. np.
brzuszki, wyciskanie sztangi ( małe obciążenie ), przez to przyzwyczają swoje ciało na pracę bez tlenu.
Skoro ja mam z tym problemy, myślałem o takich treningach. Tylko czy to pomoże mi w bieganiu? ( przy długim sprincie, nogi dają radę, lecz brak tlenu i słabnę )
Proszę o opinie ludzi, którzy coś widzą
dziękuje, pozdrawiam !
-
- Rozgrzewający Się
![/quote]
Apnoe jest treningiem ograniczenia do minimum zużycia energii przy nurkowaniu. W ten sposób wydłuża się pobyt pod woda w stanie anaerobowym. Jednak bieganie nie ma z tam nic wspólnego. Ty musisz używać dużo energii przez jak najdłuższy czas biegu. Możesz pewne ćwiczenia apnoe przejąć, jak trenowanie przepony i płuc oraz trening kontrolowania oddechu. Taki trening trwa 3-4 miesiące a korzyści minimalne dla początkujących. Jest jeszcze jedna metoda... Ale lepiej idź pobiegać.[/quote]
Nie mogłeś od razu tak odpisać ?
Biegam, biegam. Tylko sprawdzam czy mogę się czymś wspomóc jeszcze.
Nie ukrywam, że stanę na głowie - a ogarnę te czasy ; )
Dodam, że te ćwiczenia wykonywane są też po to, aby zwiększyć poj. płuc.
Te aeroby na wstrzymanym oddechu
Apnoe jest treningiem ograniczenia do minimum zużycia energii przy nurkowaniu. W ten sposób wydłuża się pobyt pod woda w stanie anaerobowym. Jednak bieganie nie ma z tam nic wspólnego. Ty musisz używać dużo energii przez jak najdłuższy czas biegu. Możesz pewne ćwiczenia apnoe przejąć, jak trenowanie przepony i płuc oraz trening kontrolowania oddechu. Taki trening trwa 3-4 miesiące a korzyści minimalne dla początkujących. Jest jeszcze jedna metoda... Ale lepiej idź pobiegać.[/quote]
Nie mogłeś od razu tak odpisać ?
Biegam, biegam. Tylko sprawdzam czy mogę się czymś wspomóc jeszcze.
Nie ukrywam, że stanę na głowie - a ogarnę te czasy ; )
Dodam, że te ćwiczenia wykonywane są też po to, aby zwiększyć poj. płuc.
Te aeroby na wstrzymanym oddechu
-
- Zaprawiony W Bojach
Zobacz watek o treningu na 1000m i biegaj.yodaa pisze:właśnie wróciłem z testów
1km - 3:49
czyli mam do ułamania 49 sek w 20tyg ; )
Trzeba się sprężyć bo czarno to widzę