Skąd się ten ktoś urwał??????
Mateuszu standartowe wartosci cisnienia podawane przez lekarzy czyli zauzmy 120/80 sa to wartości spoczynkowe. Podczas wysiłku tak siłowego jak wytryzmałosciowego wartości sa kompletnie inne.Mateusz Listek pisze:Witam mam takie pytanie kiedyś mierzyłem ciśnienie po mocnym zakresie i miałem 90/50. Dziś mam 130 na 58 przy tętnie 52. Czy to źle że jak tętno jest niskie jest większe ciśnienie skurczowe ?
Bo biegacze mają zazwyczaj po 30-60 tętno...
tompoz pisze:Mateuszu standartowe wartosci cisnienia podawane przez lekarzy czyli zauzmy 120/80 sa to wartości spoczynkowe. Podczas wysiłku tak siłowego jak wytryzmałosciowego wartości sa kompletnie inne.Mateusz Listek pisze:Witam mam takie pytanie kiedyś mierzyłem ciśnienie po mocnym zakresie i miałem 90/50. Dziś mam 130 na 58 przy tętnie 52. Czy to źle że jak tętno jest niskie jest większe ciśnienie skurczowe ?
Bo biegacze mają zazwyczaj po 30-60 tętno...
I tak np. podczas przysiadu z cięzarem max. na barkach chwilowe cisnienie rosnie nawet do wartości 400. Zaś podczas wysiłku wytryzmałościowego wartość pierwszego cisnienia rosnie a wartość drugiego na ogół maleje wynika to malenie z tego iż serce ciezko pracuje i uruchamia mechanizmy poprawiajace ekonomie swej pracy co objawia się np. maleniem tego drugiego cisnienia.
Tompoz
Ja miałem za free, bo mam pakiet w Medicoverze, ale tak poza chyba w granicach 150PLN. Najlepiej zadzwonić i się dowiedzieć.Mateusz Listek pisze:
Ile kosztuje EKG wysiłkowe ?
Mateusz Listek pisze:A jeśli mam EKG dobre czy na wysiłkowym mogą wyjść komplikacje ?