Witam, gdy po ostatnim treningu się rozciągałem na drugi dzień zacząłem odczuwać dość silny ból mięśnia dwugłowego uda. Podczas zwykłego chodzenia boli tylko trochę, ale gdy próbuje unieść nogę czuje silny ból (kucie). Może to być naderwanie lub naciągnięcie ? Jeśli tak to jakie są sposoby lecznicze?;d I czy powinienem zrobić sobie przerwę z treningami, czy mogę trenować?:)
Z góry dzięki, pozdrawiam
Ból mięśnia dwugłowego uda
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jeśli odczuwasz ból mięśnia dwugłowego przy chodzeniu, to oznaka czegoś poważniejszego. Oczywiście przez pewien czas o bieganiu możesz zapomnieć. Miałem problem z dwugłowym i co mogę ci polecić to:
- codziennie okłady zimne i ciepłe na zmianę,
- możesz smarować, czymś przeciwzapalnym/przeciwbólowym
- po kilku dniach przerwy rozciągaj bolący mięsień
- podczas dłuższego chodzenia typu: praca, sklep itp proponuje bandaż elastyczny, aby odciążyć mięsień
- minimum 2-3 tygodnie i możesz próbować lekko truchtać i stopniowo zwiększać wysiłek.
Nie jestem specjalistą, ale to rzeczywiście pomaga. Za pierwszym razem nie wykonywałem poleceń przyjaciela-fizjoterapeuty i męczyłem się z dwugłowym przez pół sezonu.
- codziennie okłady zimne i ciepłe na zmianę,
- możesz smarować, czymś przeciwzapalnym/przeciwbólowym
- po kilku dniach przerwy rozciągaj bolący mięsień
- podczas dłuższego chodzenia typu: praca, sklep itp proponuje bandaż elastyczny, aby odciążyć mięsień
- minimum 2-3 tygodnie i możesz próbować lekko truchtać i stopniowo zwiększać wysiłek.
Nie jestem specjalistą, ale to rzeczywiście pomaga. Za pierwszym razem nie wykonywałem poleceń przyjaciela-fizjoterapeuty i męczyłem się z dwugłowym przez pół sezonu.
-
- Rozgrzewający Się
- Kontakt:
Może nie w przypadku bóli, ale stłuczeń to ciągle mam pod ręką stary, dobry altacet.
-
- Wyga
Na pewno nie zaszkodzi, ale akurat przy tego typu kontuzjach nie można polegać wyłącznie na lekach. Trzeba powoli i systematycznie rozciągać mięsień i przyzwyczajać do większych obciążeń. Co z tego, że ból zniknie skoro po kilku intensywniejszych biegach powróci.Może nie w przypadku bóli, ale stłuczeń to ciągle mam pod ręką stary, dobry altacet.
-
- Rozgrzewający Się
Podczas chodzenia i lekkiego truchtu ból dziś nie jest odczuwalny, jednak przy unoszeniu nogi wciąż go czuje, jednak nie tak mocny. Lekkie ćwiczenia na WF też odpadają ?
Dzięki za rady..
))
Dzięki za rady..