Szybciej i częściej?

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
freefall
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam. Jestem biegaczem amatorem. Od początku grudnia wróciłem do systematycznego biegania. Nie mam do tej pory określonego planu. Swój trening głównie przeplatałem dłuższym wybieganiem od 30 - 60min oraz przebieżkami. Tak biegałem średnia 3 razy w tygodniu. Jednak moim celem jest zejście poniżej 12min na 3km. Dziś dla sprawdzenia przebiegłem ten dystans w czasie 12,50 jednak wiem że jeszcze miałem rezerwy. I teraz pytanie. Czy przejść do częstszych treningów np 6x w tygodniu i czy nie zrezygnować z dłuższych wybiegów na rzecz szybszych i krótszych treningów. Jeśli była by możliwość prosiłbym o krótką rozpiskę doświadczonych biegaczy. Nie posiadam pulsometru. Aha zależałoby mi aby zejść poniżej tych 12min w miesiąc bo wtedy mam pierwszy termin kwalifikacji.
PKO
Marcinoxdd
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

Interwały sa dobre :hejhej:
choinkar
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Wydaje mi się, że nie ma sensu wchodzić na treningi 6x tygodniu, przynajmniej jeszcze nie teraz, szczególnie że obecnie trenujesz 3x. Na początek możesz po tych krótszych treningach dodać przyspieszenia 6-8x100m - z czasem wydłużaj na 150, 200 (na dzień dobry z narastającą prędkością, później ze stałą ale nie na maxa), a najdłuższy trening lekko wydłużaj (biegając wolno, tak żebyś mógł swobodnie rozmawiać)
Z resztą sam musisz słuchać organizmu, co najlepiech chwyta.
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ