Komentarz do artykułu Dieta bezglutenowa u biegacza, kiedy warto ją rozważyć?
- bieganie.pl
- Zaprawiony W Bojach
Skomentuj artykuł Dieta bezglutenowa u biegacza, kiedy warto ją rozważyć?
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
- Życiówka na 10k: 36:30
- Życiówka w maratonie: 2:57:48
Nie rozumiem dlaczego przejście na dietę bezglutenową ma spowodowac przyrost masy mięśniowej? Może coś źle zrozumiałem?
No i jeszcze raz gratuluję nowej życiówki na 10 k.
Na wiosnę złamiesz może 40 minut.
No i jeszcze raz gratuluję nowej życiówki na 10 k.

- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
- Życiówka w maratonie: brak
Wywalenie z diety produktów przetworzonych (pośrednio proponowane w tym artykule) bardzo często prowadzi do zwiększenia masy mięśniowej. Zmniejszenie ilości śmieciowych węgli w diecie robi więcej miejsca na żywność wartościową, między innymi białko dobrej jakości. Też zauważyłem przyrost masy mięśniowej i wyników przy przejściu na paleodietę, która też jest dietą bezglutenową, wykluczającą zboża.
The faster you are, the slower life goes by.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 40m00s
- Życiówka w maratonie: 2h59min09s.
- Kontakt:
Adam, faktycznie mogło niejednoznacznie zabrzmieć zdanie z masą mięśniową. Chodzi o to, że w przypadku takich osób jak ja gluten działa jak toksyna, niszczy: cały układ pokarmowy, jelito cienkie. Organizm ma wtedy problem z przyswajaniem wartości odżywczych i witamin, dlatego między innymi ciężko jest utrzymać wagę i zbudować masę mięśniową.Adam Klein pisze:Nie rozumiem dlaczego przejście na dietę bezglutenową ma spowodowac przyrost masy mięśniowej? Może coś źle zrozumiałem?
No i jeszcze raz gratuluję nowej życiówki na 10 k.Na wiosnę złamiesz może 40 minut.
Na wiosnę może nie, ale do końca 2014 postaram się

www.runtheworld.pl - bloguję
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 35,45
- Życiówka w maratonie: 2,37,05
Zgadzam się z tym, że coraz więcej ludzi będzie miało z tym problem tzn. jedzeniem glutenu, piciem wszelkich trujących kolorowych płynów , coraz bardziej szkodliwego mięsa faszerowanego różnymi polepszaczami żeby było trwalsze itd itp. Weganizm ma sens !
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Qrcze, wielkie dzięki za ten art. Nie mam pewności czy faktycznie mam taką samą nietolerancję, ale objawy są niepokojąco podobne. Od 3 tyg. nie jem niczego z glutenem. Generalnie ograniczyłem mocno ilość węglowodanów żeby trochę mniej kg dźwigać na treningach i ten gluten to tak przy okazji. Ustąpiły wszelkie problemy z żołądkiem, które wcześniej miałem. Przed chwilą się złamałem i spróbowałem trochę ciasteczka żony z mąki żytniej i płatków owsianych. Zaczęło mi lecieć z nosa i zaczął się duszący kaszel. Takie objawy mam czasami tylko za cholerę nie mogłem dojść, co może być przyczyną. W tym momencie gluten by to wyjaśniał, bo nie miałem go w gębie od ponad 3 tyg.
Trzeba się tematowi przyjrzeć. 

- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
No właśnie tak sobie pomyślałem, że niektórzy mogą sobie nie zdawać sprawy z czego się biorą ich problemy i jak usłyszałem jak Kasia opowiadała o objawach to znam takie objawy z opowieści różnych osób więc poprosiłem, żeby o tym napisała.
vemmik - weganizm nic tu nie zmienia bo pszenica to klasyczny weganizm.
vemmik - weganizm nic tu nie zmienia bo pszenica to klasyczny weganizm.
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 57.40
Gluten, glutenem ale żeby mieć pewność to proponuje się przebadać na okoliczność tego alergenu w organiźmie. Zwłaszcza,że może to być dopiero "wierzchołek" góry lodowej. Sam zmuszony byłem udać się do kliniki biorezonansu (którą szczerze polecam) z uwagi na alergie które wpływały na moją jakość snu (bezdech) Okazało się, że jestem uczulony na wiele rzeczy w tym cukier, mleko, kakao które pośrednio wpływały na rozwój grzybów których jestem nosicielem (w tym grzybów z klimatyzacji) Teraz jestem na diecie. Za 3 tygodnie mam przewidziane odczulanie.
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 38:15
- Życiówka w maratonie: 03:13:29
autor trochę się zapędził we wstępie, bo gluten nie występuje w owsie.
- Adam Klein
- Honorowy Red.Nacz.
autorka.
Bartek - zrezygowanie na jakiś czas z produktów z glutenem kiedy nie masz stwierdzonej nietolerancji glutenu niesie ryzyko, że jak będziesz chciał wrócić do diety z glutenem to możesz mieć problem.
To badanie polegało na trzymaniu metalowej kuli w ręku? No mam spore wątpliwości co do takich badań.sunsets pisze:Sam zmuszony byłem udać się do kliniki biorezonansu (którą szczerze polecam) z uwagi na alergie które wpływały na moją jakość snu (bezdech) Okazało się, że jestem uczulony na wiele rzeczy w tym cukier, mleko, kakao ...
Bartek - zrezygowanie na jakiś czas z produktów z glutenem kiedy nie masz stwierdzonej nietolerancji glutenu niesie ryzyko, że jak będziesz chciał wrócić do diety z glutenem to możesz mieć problem.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 40m00s
- Życiówka w maratonie: 2h59min09s.
- Kontakt:
adamwiniarski pisze:autor trochę się zapędził we wstępie, bo gluten nie występuje w owsie.
Temat owsa powinnam rozbudować, o czym myślałam, a nie zrobiłam. Może niepotrzebnie tak to uprościłam i do wstępu wrzuciłam ten owies. Ale chciałam pokazać czarno na białym, gdzie będzie gluten na 100% A każde normalne płatki owsiane mają gluten i nie ma tego na opakowaniach. Tylko te ze specjalnymi oznaczeniami "bezglutenowe" są czyste. Wynika to z tego, że jest on silnie zanieczyszczony przez inne zboża, sam w ziarnie zawiera małe ilości glutenu (opinie są podzielone).
Z tego co wiem na polski rynek sprowadzono takie czyste płatki (jedne), ale nie są one powszechnie dostępne. Najlepiej zapytać lekarza, co radzi, bo opinie są naprawdę różne - ja spotkałam się z absolutną negacją owsa, a do tego oczyszczonego mam podchodzić z rezerwą, na własną odpowiedzialność
Pozdrawiam
www.runtheworld.pl - bloguję
- cava
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Adam Klein pisze:autorka.
To badanie polegało na trzymaniu metalowej kuli w ręku? No mam spore wątpliwości co do takich badań.sunsets pisze:Sam zmuszony byłem udać się do kliniki biorezonansu (którą szczerze polecam) z uwagi na alergie które wpływały na moją jakość snu (bezdech) Okazało się, że jestem uczulony na wiele rzeczy w tym cukier, mleko, kakao ...
U mojego dziecka się ta metoda nie sprawdziła. Wyniki kompletnie się nie pokryły z klasycznymi próbami a co najważniejsze z objawami po ekspozycji na alergen.
Jestem oszołomem

Ale ta metoda ma IMO skuteczność rzutu garścią żwiru. Przypadkiem można trafić. :/
Co do artykułu:
"Makarony – ziemniaki, kasze, ryż, więcej świeżych warzyw "
ten punkt warto by było uszczegółowić.
Kasze, to także kasze z pszenicy: bulgur, kus-kus, pęcak oraz jęczmienie i żytnie czyli produkty glutenowe.
Kasze bezglutenowe: kasza jaglana, gryczana, kukurydziana, komosa ryżowa (w sumie też chyba kasza to jest

-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 46:39
Badanie na nietolerancję można wykonać np. poprzez test FoodDetective (samemu lub np. u dietetyka). Badanie zawiera test na nietolerancję 60 produktów (w tym również gluten).
Sam jestem po takim badaniu, od kilku tyg. stosuję dietę i potwierdzam efekt ogólnej poprawy samopoczucia.
Sam jestem po takim badaniu, od kilku tyg. stosuję dietę i potwierdzam efekt ogólnej poprawy samopoczucia.