Na początku chciałbym się z Wami przywitać, bo to mój pierwszy post tutaj. W przeszłości poza grami zespołowymi i ewentualnymi biegami w szkole nie trenowałem. Zacząłem trochę biegać jakoś w czerwcu, ale z przerwą w trakcie wakacji. Treningi były nieregularne i bez konkretnego planu, ale na ten moment mam już mniej więcej przegląd moich wyników. Chciałbym poprawić moją wytrzymałość biegową do większych dystansów, ale jako priorytet traktować biegi na 800 i 1500. Ze względu na wspomnianą w temacie tegoroczną maturę moje treningi nie do końca będą mogły być realizowane w pełni, ale chciałbym założyć sobie bieganie 3-4 razy w tygodniu.
Moje rekordy to:
800m- 2:23
1000m- 2:59
1500m- 5:02
3000m- 11:35
5000m- 19:52
10000m- 43:20
Na sprintach wypadam słabo, w szkole na 60m- 9:26, a na 200m, gdy biegałem sam 26 sekund.
Zauważam straszny spadek tempa przy większych dystansach i chciałbym chociaż 1 trening tygodniowo poświęcić poprawie tego. Wynik na 1000m jest z maja. Ogółem nie jest źle biorąc pod uwagę brak jakichkolwiek treningów w przeszłości. Chciałbym poprawić się do maja 2014 do czasów: około 2:50 na kilometr, 4:40 na 1500m, a jeśli przy danym treningu udałoby się zrobić takie wyniki: 18:30 na 5000m i zejść poniżej 40 minut na 10km to byłoby super

Myślę, że to osiągalne. Ważę 67 kg i mam 178 cm wzrostu. W miarę możliwości będę starał się startować dla sprawdzenia się w okolicznych imprezach biegowych. Co do butów to na ten moment mam do dyspozycji buty z Adidasa, nawet nie będę sprawdzał modelu, bo są to buty na hale do piłki ręcznej/siatkówki ale trochę amortyzacji zapewniają. Przypuszczam jeszcze, że od biegania po asfalcie i grania w piłkę na twardej nawierzchni w butach do piłki nożnej, które nie zasłaniają kostki mam czasem lekkie bóle w prawej stopie, coś jak by zbyt duży nacisk na część stopy pod kostką.
Pozdrawiam i dziękuję z góry za pomoc
Edit: nie jestem za dobry w zrozumiałych dla innych wypowiedziach :D nie napisałem, że prosiłbym o jakieś rady co do trenowania, jeśli ktoś mógłby zaproponować to jakiś konkretny plan :P