mięśnie nóg a bieganie

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
wilden
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

cześć,

chciałem zapytać które z partii mięśni bieganie rozwija najbardziej, a które z nich nie biorą aż tak czynnego udziału albo po prostu samym bieganiem ciężko je budować. powodem, dla którego pytam jest to, że po zerwaniu więzadeł pod koniec kwietnia, po kilku miesiącach zacząłem biegać (bez operacji), ale po prawie 2 miesiącach biegania czworogłowy i tak jest szczupak i w konsekwencji noga węższa o jakieś 3-4cm w 'najszerszym' miejscu, zastanawiam się więc, czy samym bieganiem jestem w stanie przywrócić go do formy sprzed kontuzji. podobnie rzecz ma się co do tej główki czwórki od strony wewnętrznej, zaraz przy kolanie (wybaczcie nieznajomość anatomicznej nomenklatury) - tutaj w ogóle mam wrażenie że zero postępu, bo jednak wyżej to wygląda nieco lepiej, porównując to do stanu sprzed rozpoczęcia treningów. oczywiście to moje bieganie, to nie było od razu 10km 5:00/k, tylko jakieś bardzo wolne szuranie i stopniowo zwiększanie dystansu, stąd nabiegałem może ze 120km w tym czasie. pytanie więc do was: czy biegając regularnie po 100k/miesiąc (tyle myślę jestem w stanie wyciągnąć obecnie) możliwe jest (samym bieganiem) wyćwiczenie tego mięśnia do stanu sprzed kontuzji? ile czasu to potrwa?
PKO
Awatar użytkownika
natny
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka w maratonie: 4:09:41

Nieprzeczytany post

Często można się spotkać, że oprócz biegania trzeba również ćwiczyć czworogłowego. Można po tym wywnioskować, że pewnie kiedyś będzie miał siłę sprzed kontuzji, natomiast większy nacisk na ten mięsień (ze sportów) ma jazda na rowerze niż bieganie. Ta "główka" to m. obszerny przyśrodkowy.
Możesz jeździć na rowerze i biegać - chyba najlepsze wyjście ;)
"It's not about how good you play. It's about how good you look on a stage"
Awatar użytkownika
fizjo.biega
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Czworogłowe rzeczywiście są jednymi z tych mięśni, które najmocniej pracują w czasie biegania.
Jednak nie sądzę, żebyś tylko poprzez bieganie odbudował sobie czworogłowe.
MUSISZ koniecznie wprowadzić izolowany trening siłowy na tą grupę mięśni. Duże obciążenie z małą liczbą powtórzeń.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ