Jakie kupić buty do biegania?

adam g
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
jako że jestem poczatkującym biegaczem, mam ostatnio kilka pytan,
zauwazyłem, że moje troche :-) używane Adidasy przestają byc odpowiednie do biegania, mam prośbę o pomoc w sprawie doradzenia mi jakie buty powinienem sobie kupić,
skłaniam się w kierunku f-my Adidas, ale wysłucham wszelkich porad,
biegam 2-3 razy w tygodniu głównie po asfalcie,
wiem, że to średnio zdrowo, ale tak lubię :-)
Z góry dziękuję za pomoc.
PKO
Awatar użytkownika
marcin70
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Kontakt:

Nieprzeczytany post

[b]I run till it hurts, till my head starts pounding, my legs start burning and my stomach starts chuming.
Then...I turn around and run home.[/b]
www.biegajznami.pl
Awatar użytkownika
Tomek W
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:50
Życiówka w maratonie: 2:45:16
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Osobiscie nie doradzalbym butow Adidasa bo kupilem takie 2 razy i 2 razy sie nacialem. Uciskaly mnie zwyczajnie. Obecnie mam buty, z ktorych jestem bardzo zadowolony - sa to buty New Balance 1020. Z tego co wiem mozna sobie w tym modelu dobrac nawet szerokosc stopy - sa szersze i wezsze buciki. Ja mam waskie i pasuja doskonale. Zastrzegam jednak ze jest to model sprzed roku albo nawet dwoch. Buty te nadaja sie szczegolnie do biegania po terenie. Zycze dobrego wyboru.
TT Szczecin
Awatar użytkownika
Ultimus
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Nie doradze konkretnego modelu czy firmy jednak biegam w butach Adidas i przymierzam sie do zakupu nowej pary mysle nad "a3" ale może zostane przy modelu "Jouls" ten model przypadl mi do gustu(dobrze sie sprawdza w terenie i nieźle na szosie) moze jest mało znany ale jak mówicie o jakichś czarnych paznokciach i mrowieniu stóp to muszę wam współczuc :)

Ważne aby taki but był odpowiedni do twojego sposobu biegu, dobrze lezał na nodze, jezeli możesz to zrób w sklepie mala przebieżkę dobrze lezacy but powinien się trzymac stopy nawet bez wiazania sznurowadel, jeżeli wydaje się nawet minimalnie za ciasny to lepiej pomyślec o troszke większym numerze.
I nie zniechęcaj się do buta kiedy po pierwszych treningach beda cie bolaly palce od zaliczonych kamieni czy korzeni :)
--------------------------------------
To boldly go where no one has gone before.
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Obiema rekoma podpisuje sie pod tym co napisal marcin70. Najpierw dlugo czytaj, potem kupuj. Przebiezka po sklepie niewiele daje. To wazne aby but dobrze lezal ale duzo za malo aby decydowac sie na jego kupno.
Musisz stwierdzic czy stawiasz stopy w czasie biegu prosto (ok. 50% biegaczy) czy moze wykrzywiasz je w jedna lub druga strone (pronacja lub supinacja). Jezeli wykrzywiasz musisz kupic buty ze specjalnymi wzmocnieniami od wewnetrznej lub zewnetrznej strony. W przeciwnym razie mozesz nabawic sie klopotow z kolanami.
Jak stawiasz stope w czasie biegu. Na piecie, srodstopiu, a moze biegasz na palcach? Od tego tez zalezy jaki but kupisz.
Ile wazysz. Sa buty dla biegaczy ciezkich i lekkich. Czesto tez zapomina sie, iz wazniejsze nawet od wagi przy obciazeniu buta jest predkosc. Zwiekszajac predkosc, zwiekszamy obciazenie buta do kwadratu, tzn. jezeli zaczniesz biec 3-krotnie szybciej, obciazenie buta wzrosnie 9-krotnie! Bardzo szybcy zawodnicy powinni wiec kupowac buty jak dla ciezkich biegaczy.
Czy miales juz jakies kontuzje, kolana, achilles, stopy? To tez wskazowka, moze winne byly buty. Bodajze Fredzio pisal kiedys jak znikaly mu kontuzje po zmianie butow.

Troszke sie rozpisalem, a moznaby przeciez jeszcze bardzo dlugo, zagladnij do linkow marcina70. Przeczytasz jeszcze wiele ciekawych informacji.

Ultimus ma racje. But biegowy powinien byc o jeden numer wiekszy niz normalny (ja staram sie dobierac nawet 1,5 numeru wieksze). Nie tylko dlatego, ze podobno stopa troszke pecznieje w czasie biegu. Przyjrzyj sie ponizszym rysunkom. Na lewym biegacz noszacy normalnie 8-ke, przymierza but o tym rozmiarze. Na rysunku prawym ten sam biegacz w bucie numer 9. Widzisz roznice? Stan w ten sam sposob na palcach w sklepie palce musza miec jeszcze odrobinke luzu.

Obrazek

Nie przesadz jednak. But nie moze byc za duzy. Odpowiednio zasznurowany nie powinien dac sie sciagnac bez rozwiazywania. Wykonaj probe jak na ponizszym rysunku:

Obrazek

zycze powodzenia i milych zakupow

kledzik
Awatar użytkownika
Jacekraf
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Kledzik, skad sciagnales te foteczki?

Pozdrawiam
Rafal
====
Rafal: jacekraf(at)astercity(.)net, gg/tlen - 1704865/jacekraf
kledzik
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Quote: from Jacekraf on 12:03 am on Feb. 25, 2003
Kledzik, skad sciagnales te foteczki?

Pozdrawiam
Rafal
Cark-JĂźrgen Diem "Bieganie. Podstawy sportu wytrzymalosciowego" - niestety tylko po niemiecku.

kledzik
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ