odzież do biegania jesienią i zimą, w deszczu i na mrozie

mpedziwiatr
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,

swoją przygodę z bieganiem zacząłem w lecie, wszystkie dni treningowe były ciepłe i suche. Ten weekend niestety już do takich nie należał. Zdałem sobie sprawę, że nie posiadam żadnej odzieży właśnie na deszcz, a pewnie w najbliższych tygodniach i na mróz.

dlatego piszę do Was z prośbą o poradę co kupić na chłodniejsze dni jesienne z deszczem oraz mrozy.

Jak przygotować się na ten okres roku, jak zaplanować ubranie i w co się wyposażyć?

Jaką kurtkę przeciwdeszczową polecacie? Będę wdzięczny za konkretne modele

Jak waszym zdaniem rozwiązać sprawę ochrony nóg w deszczu i mrozie. Czy lepiej spodnie, czy może legginsy (skłaniałbym się ku tej wersji). Jeśli tak to czy można kupić model, który byłby zarówno na jesien, jak i na mrozy? Czy niestety będę musiał kupić 2 pary?

No i na koniec. Co pod spód? Jakas konkretna bielizna na nadchodzące dni?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc!

Michał 
PKO
Awatar użytkownika
Poranny Biegacz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:41
Życiówka w maratonie: 2:37:41
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Powinieneś zacząć w takiej kolejności:

1) Bielizna termoaktywna - jej zadanim będzie odprowadzenie wilgoci do dlaszych warstw - powinna być bardzo obcisła
2) warstwa druga - Spodnie i bluza, czasem jest ostatnią, ogrzewa i doprowadza wilgoć na zewnątrz, nie chroni przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi
3) warstwa trzecia - ochrona przed zewnętrznymi warunkami atmosferycznymi.

Warto też kupić długie skarpety.

Ja minioną zimę używałem bielizny termoaktywnej pumy, długie spodnie z winstopperem salomona, oraz bluzę salomona (druga warstwa ) O dziwo bez warstwy trzeciej na górną część ciała dałem radę biegać nawet w kilkunastostopniowe mrozy i padający śnieg.
Niemniej jednak na ten rok już chcę się zaopatrzyć co najmniej w oddychającą wiatrówkę.

Na głowę zakładałem czapkę salomona z windsopperem.
Awatar użytkownika
Daro7777
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 50,33

Nieprzeczytany post

Też biegam od wiosny b.r. Ponieważ zaczynałem w stosunkowo chłodnej temperaturze już część odzieży udało mi się skompletować. Mam dwie pary getrów, w tym jedne termoaktywne Brubecka (można je nosić zarówno pod spód jak i w cieplejsze dni jako pierwsza warstwa), koszulka techniczna na cieplejsze dni zaś bluza termoaktywna Hendersona na zimne, brakuje mi wiatrówki. Na mroźne dni mam softshell 4F. Planuję dokupić czapkę termoaktywną i to powinno wystarczyć.
krakow2000
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Był już temat na ten temat :) http://www.bieganie.pl/forum/viewtopic.php?f=39&t=36326 jest tam sporo informacji których szukasz...
Ja zeszłą zimę rowerkiem przejeździłem w tym robię się na biegacza ale zeszłą zimę wystarczyły mi buty (takie rowerowe SIDI nie ocieplane itp.), skarpety długie trekkingowe, spodnie z Decathlonu, podkoszulka niby termoaktywna z biedronki, bluza z długim rękawem (na allegro kupiłem za grosze) do tego kurtka wiatrówka Kalenji - to mi wystarczało na jesień i wczesną zimę... potem dołożyłem komin, czapkę, rękawiczki (ale łapki mi się pociły i był problem a niby specjalne dla biegaczy w profesjonalnym sklepie) i to wystarczało na większe mrozy... nie jeździłem w deszczu ale jak padał śnieg to ta kurtka dobrze się sprawowała niestety wiemy jak nasi drogowcy pracują i w pewnym momencie trzeba było przestać jeździć więc nie jeździłem całą zimę... wszystko zależy jak odczuwasz zimno... dla ciebie pewnie wystarczyło by buty do biegania zmienić na takie całoroczne i też była by gitarka... w sumie niewiele się stroje rowerowe, biegowe różnią... ważniejsze jest to aby tobie było ciepło ale nie tak abyś się pocił stojąc w miejscu... no i jak pisałem poczytaj temat do którego link dałem (pewnie go już czytałeś)

@down

Sam też przezimowałem bez takowej bielizny (chodzę w bokserkach) i było git... aczkolwiek zapewne lepiej jak tam mniej mokro...
Ostatnio zmieniony 02 wrz 2013, 11:22 przez krakow2000, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
natny
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka w maratonie: 4:09:41

Nieprzeczytany post

cóż, ja ostatniej zimy nie miałem żadnej bielizny termo, po prostu dres (z zewn. niby nieprzemakalny, w środku ocieplany), jakaś hokejowa bluza, zwykły szalik i czapka. Nu i grubsze skarpety. Jak było zimniej to dodatkowa koszulka. No i oczywiście tubka wazeliny na twarz ;)

Jak jest deszcz to tylko kalosze i folia uratują Cię od przemoknięcia :P

Do czego zmierzam, zakup bielizny termo (bo to akurat wiąże się z wydatkiem) można odstawić na dalszy plan. Nie jest to czymś niezbędnym, bez czego nie wybiegniesz na -15 mrozy nawet.
"It's not about how good you play. It's about how good you look on a stage"
Awatar użytkownika
Ginger
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

zdarzało mi się biegać w listopadzie w samej bluzie na polarze, ale wówczas była ciepła zima.
Na razie potrzebuję butów, jakie polecacie? Tylko nie za miliony, jeśli można.
mikro123
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam, też biegam od kwietnia i nie chcę robić przerwy na zimę i jesień więc muszę zakupić jakąś kurtkę. Znalazłem coś takiego na allegro: Nike Summerized Windrunner. Nie jest droga i wydaje się dosyć odpowiednia. Używał ktoś? Link tutaj: http://allegro.pl/nike-zielona-kurtka-s ... 94379.html

Może poleca ktoś coś innego? Przewiduję wydać do 200zł.
Grzegorz_Krk
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 45:14
Życiówka w maratonie: 3:53:44
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Na razie potrzebuję butów, jakie polecacie? Tylko nie za miliony, jeśli można.
Napisz coś więcej - jak dużo biegasz, jaki typ stopy, jaki teren, jaka waga?
Witam, też biegam od kwietnia i nie chcę robić przerwy na zimę i jesień więc muszę zakupić jakąś kurtkę. Znalazłem coś takiego na allegro: Nike Summerized Windrunner. Nie jest droga i wydaje się dosyć odpowiednia. Używał ktoś? Link tutaj: http://allegro.pl/nike-zielona-kurtka-s ... 94379.html

Może poleca ktoś coś innego? Przewiduję wydać do 200zł.
A może dorzucić parę złotych i kupić coś bardziej uniwersalnego na lata?
http://www.sklepbiegacza.pl/produkt/asics_woven_jacket
Chyba, że jesteś drobnej postury, warto przemyśleć to
http://www.sklepbiegacza.pl/produkt/nik ... _jacket_17
Cele na 2014: 10 km - 39:59; 21,1 km - 01:29:59
Nikki.Sixx
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37:02 trail
Życiówka w maratonie: 3:10

Nieprzeczytany post

powielacie te tematy jak kserokopiarka :ble:
Klanger
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

http://www.armyworld.pl/search.php?node=377&counter=1

Tutaj masz do wyboru do koloru odzieży termoaktywnej i sportowej nowej i z demobilu wojsk NATO. Za cenę nieco idiotycznych kolorów, masz najwyższej jakości odzież (również z zasobów magazynowych, czyli w zasadzie nową, a często wręcz nową z matkami) za śmieszne pieniądze. Na zimię ZIMĘ (tak minus 10, minus 20) gacie z zasobów wojsk UK nadają się idealnie, bo to jest materiał łączący w sobie polarek 100 z elastycznymi i śliskimi leginsami (firma KWARK takie robi, za bagatela 1pln za gram, czyli 300 pln za bluzę i 200 za gacie). Do temp. minus 5-10 w zasadzie zwykle polarowe gatki i bluza z 1 warstwy wystarczy, oryginalna NOWA odzież z Polartec'a jest dostępna o ile dobrze pamietam za 30-50 pln sztuka (kolor bardzo ciemno granatowy, albo czarny, zależy jak kto jest wrażliwy na kolory :oczko: ).

Przyznam, się że czytając propozycje 3 warstwowego stroju termoaktywnego, nie mogłem się oprzeć wrażeniu, że mowa o bieganiu w innym kraju.

Hello, chyba nawet na bieganie.pl były teksty o tym jak należy się ubierać w zimie, owszem wielowarstwowo, ale tak by po wyjściu z domu, i podczas rozgrzewki (truchciku) było nam zimno, bo później będzie nam za ciepło, a to gorsze (i bardziej upierdliwe, nawet w hitech odzieży), niż lekkie przechłodzenie. Trzeba być twardym, a nie "mientkim" :hej:

O co warto zadbać, to rękawiczki, ale też nie muszą być jakieś mega na minus 100 oC, bo i tak po 10-15 min je zdejmiesz, bo będzie tobie tak ciepło, a to jest jedna z bezpieczniejszych opcji regulacji temp. ciała (lepsze niż rozpinanie się). No czapka to wiadomo, choć chusta BUFF z polarem, w tandemie z wersją bez polarka w zasadzie wystarcza na większość wariantów pogodowych w naszym kraju.

Tak naprawdę to woda w butach to największy problem, w sensie bieganie w tym błocie powstającym podczas topnienia śniegu, albo po posypaniu solą. Ale z 2 strony, stopy też pracują i się grzeją, więc nie ma co panikować, żeś na 1 km wleciał po kostki w wodę, po jakimś czasie zapomnisz o tym, a w stopy będzie z każdym km cieplej (to się tyczy opcji, gdy nie jest minus 20-30 i nie wieje ostry wiatr, bo w taki przypadku lepiej wrócić do domu, i zmienić buty i skarpetki na inne, suche).

A wogóle, kto się przejmuje zimą w lecie! :bum: Im dłużej będziesz biegał lekko ubrany, tym organizm będzie bardziej przyzwyczajony do radzenia sobie z niższymi temp. -> adaptacja. Jak jest tobie zimno rano, to zawsze można pomachać rękoma, poskakać, pajacyka walnąć, i zaraz będzie ciepło, a za zaoszczędzoną kasę zawsze lepiej iść do kina, albo kupić fajną kieckę swojej Pani :hahaha:
biruta1392
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Na tej stronie można dopasować do siebie odpowiedni strój
http://natural-born-runners.pl/
Lorac
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Widzę, że nie jesteś typem człowieka który boi się zimna :) Ja natomiast na zimne jesienne i zimowe dni przenoszę się na bieżnię w ciepłej sali siłowni, z telewizorkiem przed oczami. Cały rok w jednej odzieży. Mój kolega natomiast ostatnio chwalił się jaką kurtką Promostars czy coś takiego - sprawdź sobie, podobno dobra.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ