Pierwsze biegi

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
fifka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
mam 21 lat, 190 cm wzrostu i ok. 83 kg wagi. Powiedzmy, że przez ostatnie 2-3 lata, praktycznie zero kontaktu ze sportem. Wcześniej ograniczało się tylko do zajęć WF w liceum oraz piłki nożnej raz w tygodniu. W te wakacje postanowiłem zacząć biegać w celu nabrania kondycji oraz poprawy wyglądu nóg. Na początek postanowiłem zrealizować taki plan: http://m.natemat.pl/8fd9ed859c956dec97a ... ,0,0,0.png
Pierwsze biegi były bardzo męczące, brak tchu, wypluwanie płuc i potworne zmęczenie. Pierwsze 2 tygodnie biegałem na dość nierównym terenie, bieg wzdłuż drogi na początku pod dużą górkę, później trochę równo i powrót. Ledwo udało mi się zrobić taki cykl: 5x 2 minuty biegu i 1 minuta marszu. Od trzeciego tygodnia przeniosłem się do parku, gdzie nie ma wzniesień tylko bieg na równym terenie. Cykl 4x 3 minuty biegu i 1 minuta marszu dawał o wiele mniej zmęczenia niż cykle poprzednie. Nie było takiego problemu ze złapaniem oddechu oraz takiego zmęczenia. W połowie trzeciego tygodnia zakupiłem pulsometr Polar. Puls odczytuję za pomocą aplikacji RunKeeper i w tym momencie zaczyna się problem. Okazuje się, że mój puls podczas biegania rośnie maksymalnie do 170 bpm. W pierwszym cyklu biegu maks to ok. 160, w drugim 165, trzecim i czwartym ok. 170. Podczas marszu spada do 140. Oczywiście każdego dnia te wartości są nieco inne, lecz średnio wychodzi na to samo. Aktualnie jestem na czwartym tygodniu tego planu i dla przykładu wczoraj przebiegłem 2.94 km w ciągu 20 minut. Tętno maksymalne to 172, średnie z całego treniungu wraz z marszem 158. Dzisiaj była powtórka, 2.9 km w 20 minut, tęstno maksymalne 180, średnie 168. Znowu ciężko było złapać oddech. Zastanawia mnie czym spowodowana jest taka rozbieżność. Tempo podobne, trening ten sam a wydajność znacznie mniejsza. Chcąc biegać na tętnie ok. 150 musiałbym maszerować a to chyba mija się z celem... I tutaj pytanie do bardziej zaawansowanych, co powinienem robić? Kontynuować ten plan do końca i nie przejmować się odczytami z pulsometra czy zmniejszyć tempo? Jeżeli zmniejszyć tempo to w jaki sposób? Musiałbym chyba ciągle maszerować...
PKO
Awatar użytkownika
rolin'
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Nie przejmuj się pulsometrem i kontynuuj. Nie jesteś wystarczająco rozbiegany, dlatego masz takie tętno. Odłóż pulsometr na półkę, aż nie dojdziesz do przynajmniej godzinki ciągłego biegu.
BLOG - KOMENTARZE
5 km - 19:09 (01.09.18)
10 km - 38:28 (11.03.18)
HM - 1:25:11 (18.03.18)
M - 3:13:15 (09.09.18)
fifka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam!
Dziekuje za szybka odpowiedz. Mam jeszcze dwa pytania. Jezeli odloze pulsometr i bede kontynuowal ten plan nie wplynie to niekorzystnie na moje zdrowie? Czasami ciezko jest mi zrobic jeden trening tempem konwersacyjnym i lapie zadyszke. Powinienem czesciej zwalniac do marszu zeby utrzymac te tempo?
Awatar użytkownika
rolin'
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ale ty nie masz utrzymywać żadnego tempa. Masz truchtać tak, żebyś dał radę te kilka minut rozpisane w planie przebiec - wolno, ale nie ma to być marsz. Przy takim treningu nie ma mowy na przeciążenie organizmu.
BLOG - KOMENTARZE
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Tempo konwersacyjne to takie tempo które umożliwia swobodną rozmowę w trakcie biegu. Więc jeżeli łapie Cię zadyszka to raczej nie biegniesz w tempie konwersacyjnym. Zwolnij. Ścigać się będziesz na zawodach :) A co do pulsometru to w jaki sposób miałoby to wpłynąć negatywnie na Twoje zdrowie? Ludzie przez dziesiątki lat nie korzystali z pulsometrów i biegali bez obaw o zdrowie :) Powodzenia :)
Awatar użytkownika
zyghom
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

fifka, mialem tak samo i choc jestem juz na innym poziomie (moge zrobic 1,5h bez przerwy) to dalej walcze z tetnem
a zaczynalem od 300m trucht i 200m marsz - wtedy wypluwalem pluca i co tylko sie dalo
dzis wypluwam przy innym dystansie i innym tempie
ale logika pozostaje ta sama
wnioski? rob swoje dalej, na bieganie na tetno czy na tempo przyjdzie czas - dokladnie jak pisza koledzy
ale nie wyrzucaj pulsometru - za pare miesiecy zobaczysz historie "choroby" i padniesz z wrazenia co sie stalo z twoim organizmem
to jest fajna sprawa moc potem wracac do poczatkow i myslec: jak ja moglem byc taka sierota?
;-)
zyga
fifka
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dzięki wszystkim za rady :)
maly89 pisze:Tempo konwersacyjne to takie tempo które umożliwia swobodną rozmowę w trakcie biegu. Więc jeżeli łapie Cię zadyszka to raczej nie biegniesz w tempie konwersacyjnym. Zwolnij.
Właśnie chodzi mi o to, że czasami jak biegam wg. tego planu to mam już zadyszkę a żeby zwolnić musiałbym maszerować. Pytanie tyczy się tego, czy utrzymać tempo konwersacyjne i zwalniać do marszu czy biec wg. planu nie patrząc na zadyszkę, która pojawia się przeważnie pod koniec cyklu biegania.
Awatar użytkownika
rolin'
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Zawsze możesz powtórzyć tydzień.
BLOG - KOMENTARZE
Awatar użytkownika
maly89
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:44
Życiówka w maratonie: 02:56:04
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No więc tak jak kolega napisał powtórz ten tydzień gdzie dawałeś radę. Nie ma sensu próbować przeskoczyć na kolejny poziom skoro ciało nie radzi sobie z tym etapem. Liczę, że jak organizm się zaadaptuje to wszystko pójdzie gładko. Powodzenia :)
Awatar użytkownika
kojer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 46:03

Nieprzeczytany post

fifka pisze: Właśnie chodzi mi o to, że czasami jak biegam wg. tego planu to mam już zadyszkę a żeby zwolnić musiałbym maszerować.
Wydaje ci się. Zawsze da się wolniej. Jestem początkujący i jak biegam sam zawsze mam problem z utrzymaniem tempa konwersacyjnego (aktualnie u mnie ok. 6:15-6:30/km) i biegam 5:30-6:00. Za to jak biegam z żoną to słyszę "WOLNIEJ!" i jakoś potrafię truchtać 7:30 :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ