Test Balke'a a test Cooper'a + coś jeszcze

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Fizjo
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Test Cooper'a:
Przebycie jak najdłuższego dystansu przez 12min i dołączona tabela która określa w jakiej jesteśmy formie. Każdy powinien znać.

Test Balke'a:
Test na bieżni 400m przez 15min, miara dystansu z dokładnością do 25m, wyliczamy wartość VO2max ze wzoru:
VO2max=[(dystans/15-133)*0,172]+33,3
i tabela w której odczytujemy pobór tlenu [ml*kg-1*min-1)

Czy do testu Coopera też można gdzieś znaleźć wzór na oszacowanie VO2max? Która metoda jest bardziej dokładna, być może znacie inne, lepsze (może macie porównanie z badaniami wydolnościowymi)?
Celuję w dystanse 5-10km, dlatego poszukuję wiarygodnych testów terenowych do wykonania co 3-4 tyg. by oceniać kształtowanie formy.

Jak wiadomo na takich dystansach kluczowe jest przesunięcie progu beztlenowego jak najbardziej w prawo i wyrobienie sobie komfortu biegu w jego okolicach (klucz biegi progowe a później interwały vo2max i rytmy). Pytanie jak szacować "gdzie" znajduje się próg beztlenowy i czy to ma sens (chodzi mi o tętno, które nie jest najlepszym miernikiem ze względu na zmienne), ale robić to możliwie jak najmniej inwazyjnie?
Uprawiając kolarstwo stosowałem tzw. test terenowy na oszacowanie progu beztlenowego, polegało to na 30min czasówce na wybranej pętli (jazda całkowicie na maks po solidnej rozgrzewce), gdzie z ostatnich 20min mierzyłem średni puls, do tego pokonany dystans jeśli warunki były zbliżone i to był dobry punkt odniesienia, do tego dość dokładny (porównając z badaniami wydolnościowymi różnica sięgała 1-2ud./min w podobnym okresie sezonu).
Pytanie czy istnieje coś takiego dla biegania, lecz mniej dokuczliwe i wymagające solidnej regeneracji dla organizmu (w moim przypadku, myślę że ponad 3 dni przerwy, a i jest ryzyko kontuzji bo na razie biegam poniżej progu tlenowego)? Biegam dopiero miesiąc po 3-miesięcznej przerwie kolarskiej i to zwyczajnie za wcześnie na takie wybryki.
Biegam miesiąc, mój czas na 400m przy wadze 73kg/173cm wzrostu, wiek 20 lat, poziom BF 13-15% - 66s. Chyba nieźle jak na początek, to świadczy o solidnym systemie przemian fosfagenowych i glikolitycznych, czy tak?
Pozdrawiam!
PKO
Fizjo
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

?
Sacre
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33'
Życiówka w maratonie: 3h10

Nieprzeczytany post

ja bym proponował zrobić bieg na stadionie w 6minut [połówka cooper'a] bądź przebiegnięcie dystansu 1600m dzięki temu wyznaczysz swoją prędkość VO2Max oraz maksymalne pochłanianie tlenu
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ