BUTY A PAZNOKCIE....

Nikki.Sixx
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37:02 trail
Życiówka w maratonie: 3:10

Nieprzeczytany post

Mam pytanie czy to normalne że w butach (o rozmiar lub półtora większych) schodzą mi regularnie paznokcie ? Gł. po dłuższych wybieganiach (20-30 km) czy po zawodach. Jedne wypadają i na miejsce nowych pojawiają się kolejne... "siniaki". Biega mi się w moich butach komfortowo, na nic nie narzekam, nic mnie nie obciera (mam wystarczający luz w butach). Jedyne co robię często to podbiegi i zbiegi z racji przygotowania do maratonów górskich ale robię to 2 razy w tygodniu i trwa to max po 40 minut... Paznokcie samoistnie schodzą czasem wycinam ale w sumie mnie to nawet nie boli bo już są po pewnym czasie martwe zupełnie...

Po prostu mam już dosyć tego typu kontuzji a czuję się bezradny bo pokazywać takie stopy to wstyd... w końcu może to doprowadzić do jakiegoś zakażenia :(

Help

PS: mało tego używam kilku par butów na różne warunki więc do podbiegów i zbiegów używam trail'owych z odpowiednia amortyzacja i blokadą podczas zbiegów.
PKO
Awatar użytkownika
szymcu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:51
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Pewnie podobnych postów było już wiele....
Myślę, że jest to normalne :bum:
Mam podobny problem :hahaha:
Awatar użytkownika
klosiu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 43:40

Nieprzeczytany post

Według mnie to za ciasne przody w butach. Nie na długość, ale za wąskie i za niskie, pewnie to na zbiegach powoduje nadmierny nacisk na paznokcie. Ale tak gdybam, bo nigdy nie miałem z tym najmniejszego problemu.
The faster you are, the slower life goes by.
krisprince
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Mam to samo. Przerobilem 3 pary butów w różnych wielkosciach od 1-2,5 rozmiara większe i nic nie pomagało. Prawie zawsze po 25+ km mam obolałe paznokcie i często schodzą. Jedno co mnie zastanawia to dlaczego tylko u lewej stopy?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nikki.Sixx
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 37:02 trail
Życiówka w maratonie: 3:10

Nieprzeczytany post

Nieeeeeee....... :( no nic muszę dziewczynie pokazać ten artykuł żeby sie nie czepiała moich brzydali na stopach :P
Dlatego pewnie biegaczek zawsze będzie mniej niż biegaczy :P

Przynajmniej wiem już teraz że to norma :D Cholera a za półtora tygodnia maraton górski .... :(
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ