Może ktoś z ekspertów wypowie sie na temat opisu pronacji i supinacji na stronach NB. Według mnie rysunki są sprzeczne z opisami.
http://c2000.pl/nt-bin/newb/tech1.asp?str=02
Pronacja czy supinacja
- RadekW
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Potwierdzam słowa Dwarfa. Rysunki przedstawiające pronację i supinację są poprzestawiane. W efekcie, osoba która ma de facto pronację, patrząc na rysunek, będzie przeświadczona, że ma supinację ... i odwrotnie. W konsekwencji - biegacz internauta może poszukiwać na rynku butów, które są sprzeczne z budową i mechaniką jego stopy, co może doprowadzić do rychłej kontuzji. W Stanach Zjednoczonych, być może, taki biegacz - pechowiec, wygrałby od NB odszkodowanie.
Pozdrawiam,
Radek
Radek
-
- Rozgrzewający Się
Idąc dalej tym tropem...
Na stronie http://www.drkiper.com/understanding_pronation.htm
zdjęcia też są zamienione, czy tak?
(lewa stopa widziana z przodu?)
Na stronie http://www.drkiper.com/understanding_pronation.htm
zdjęcia też są zamienione, czy tak?
(lewa stopa widziana z przodu?)
- soltys
- Wyga
No to ja juz zglupialem .... To jak to w koncu jest z ta supinacja / pronacja ? Ktore jest ktore ?
Edit:
Powaznie sie pytam, bo dopiero niedawno zaczalem sie "wgryzac" w rozne mniej lub bardziej medyczne sprawy zwiazane z bieganiem.
Poki co zakladam, ze supinacja jest wtedy gdy odchylamy stope do zewnatrz (moje poprzednie buty do biegania maja glownie starte zewnetrzne strony podeszwy przy piecie). Niedawno kupilem buty asicsa (gel-kyano viii) i biega mi sie w nich swietnie, ale za to na stronach www.runningtimes.com przeczytalem:
"If you tend to wear out your shoes first on the outside, you probably tend to underpronate; if you wear out your shoes first significantly more to the inside, look for a shoe for over-pronators." Czyli teoretycznie jestem under-pronator... A moje asicsy sa w/g tej strony dla over-pronate'orow....
(Edited by soltys at 10:36 pm on Aug. 31, 2002)
Edit:
Powaznie sie pytam, bo dopiero niedawno zaczalem sie "wgryzac" w rozne mniej lub bardziej medyczne sprawy zwiazane z bieganiem.
Poki co zakladam, ze supinacja jest wtedy gdy odchylamy stope do zewnatrz (moje poprzednie buty do biegania maja glownie starte zewnetrzne strony podeszwy przy piecie). Niedawno kupilem buty asicsa (gel-kyano viii) i biega mi sie w nich swietnie, ale za to na stronach www.runningtimes.com przeczytalem:
"If you tend to wear out your shoes first on the outside, you probably tend to underpronate; if you wear out your shoes first significantly more to the inside, look for a shoe for over-pronators." Czyli teoretycznie jestem under-pronator... A moje asicsy sa w/g tej strony dla over-pronate'orow....
(Edited by soltys at 10:36 pm on Aug. 31, 2002)
gg/944471
- lezan
- Zaprawiony W Bojach
Soltys, z reguly stopa roluje sie do wewnatrz wzdluz osi podluznej przy uderzeniu o podloze. Moja nie, bo ja jestem typowy underpronator i zuzywam przednia czesc podeszwy od zewnatrz. Kazde buty dla pronatorow tylko to zuzycie poglebiaja. Jesli zuzywasz tylko piete od zewnatrz a przod buta rowno to prawdopodobnie masz neutralne uderzenie lub lekka pronacje.
If God invented marathons to keep people from doing anything more
stupid, triathlon must have taken Him completely by surprise
stupid, triathlon must have taken Him completely by surprise
- soltys
- Wyga
No to patrzac na moje poprzednie buty mam pewnie, tak jak mowisz, lekka pronacje. Tyl po zewnetrznych stronach zuzyty, reszta w miare rownomiernie. Przod moze odrobine bardziej od wewnatrz. Dzieki za wyjasnienie.
gg/944471