Ból kolana po biegu - do leczenia, czy...?

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Falko86
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Od niedawna zacząłem systematycznie biegać. Wcześniej robiłem to dosyć sporadycznie, bez określonych celów, spokojnie. I pojawił się problem. Problem wielokrotnie poruszany tu i ówdzie - kolano. Po przebiegnięciu >4 km czuję, jakby moja prawa noga była mocniej obciążana, niż lewa. Odczuwam to w górnej, prawej części uda, na piszczeli i kolanie. Nie jest to ból uniemożliwiający dalszy bieg (choć nie wiem jakby było po >10 km), ale czuję pewien lekki dyskomfort. Po zakończeniu biegu, przejściu z marszu do pozycji siedzącej, pozostaniu w iej przez kilka minut i próbie wyprostowania prawego kolana pojawia się ból. Duży i nasilający się w czasie. Największy przychodzi w nocy, kiedy próbuję wyprostować nogę w pozycji horyzontalnej w łóżku - straszne. Na drugi dzień mam problem wejść i zejść po schodach. Nie wiem czy dobrze identyfikuję epicentrum tego bólu (promieniuje), ale wydaje mi się, że dochodzi z prawej, dolnej części kolana.

Wcześniej nie miałem takiego problemu. Postanowiłem zrobić 2-tygodniową przerwę (w międzyczasie rower, długie spacery, rozciąganie mięśni ud). Przebiegłem 8 km i było w miarę ok. Kilka dni później kolejny bieg - ból wrócił, nie mniej silny.

Co mi przychodzi do głowy po lekturze różnych artykułów i wypowiedzi na forach:
a) zgłoszenie się do lekarza (lekarz ogólny? ortopeda? fizjoterapeuta? rtg/usg kolana?),
b) wstrzymanie się z konsultacją medyczna i wymiana obuwia. Nie będę ukrywał, że do tej pory nie inwestowałem w drogie obuwie, bo nie wiedziałem jak się rozwinie moja przygoda z bieganiem. Mam trzyletnie buty z Decathlonu z niższej półki cenowej (wiem, straszne). Są w miarę wygodne, ale może niedopasowane do mojego biegu, może już nie trzymają dobrze stopy, może nie są dopasowane do terenu po którym biegam i pojawia się problem.
c) wstrzymanie się z konsultacją i poszukanie lepszego terenu do biegania. Mam ładne tereny w okolicy do biegania, jeziorka, parki, lasy, ale chyba tylko dla oka - wszędzie leży asfalt. Na dłuższą metę chyba nie jest to najlepsze rozwiązanie dla stawów (choć nie biegam po nim 3 lat, także nie wiem na ile mogło to mieć wpływ).
d) wstrzymanie się z konsultacją i wydłużenie rozgrzewki i ćwiczeń rozciągających. Nie wiem, może zbyt małą wagę do nich przywiązuję... Może musiałbym też popracować bardziej nad mięśniami nóg. Jestem dosyć szczupły, ważę jakieś 62 kg / 176 cm.
e) dopracowanie techniki samego biegu - nie mam tu zbyt szerokiej wiedzy, ale może to właśnie w tym tkwi problem... może powinienem biegać techniką Posę, a mniej martwić się o obuwie czy trasę biegową?

Nie chciałbym doprowadzić do głębszego problemu z kolanem, bo intensywnie chodzę po górach (całodniowe trekkingi w tatrach i beskidach - nigdy nie było problemów), jeżdżę na rowerze, teraz chciałem dodać biegi i jeśli miałoby mi tego wszystkiego zabraknąć, to załamałbym się ;)

Proszę o wskazówki jak dalej postępować. Czy wstrzymać się na razie z biegami, czy skrócić je np. do 3-4 km z 8-10 km na razie? Czy warto inwestować w obuwie, czy najpierw udać się do lekarza/specjalisty bo może się okazać, że bieganie mi nie pisane?

Dzięki wielkie.
PKO
Awatar użytkownika
cava
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeśli czujesz, że podczas biegu obciążasz wyraźnie bardziej 1 nogę, i ból może pochodzić właśnie z tego - to można obstawiac na 99,9% że zwyczajnie masz krzywy kręgosłup. To się przekłada na wadliwą prace całego ciała, zadne buty na to nie pomogą.

Prostym domowym testem, jest wzięcie 2 skalibrowanych ze sobą wag łazienkowych, i staniecie na nich 1 noga na 1, druga na drugiej.
Jeśli różnica w pokazanej wartości jest większa niż około 1-1,5 kg, to już jest do korekty.

Moja propozycja- zanim zaczniesz kombinować z butami, porzucisz bieganie itp- idź do kręgarza-chiropraktyka.
Obada Cię, może od razu nastawi (brzmi strasznie,ale NIC nie boli), może da ćwiczenia korekcyjne.
Najszybciej i w sumie najtaniej Ci wyjdzie- 1 wizyta to 50-100 zł a nowe buty które być może nic nie dadzą to już większy koszt a co dopiero tłuczenie się po lekarzach, rehabilitantach i kupowanie suplementów albo co gorsza życie z tym stanem który z czasem będzie się pogarszał.
Falko86
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Hm, kręgosłup nie chodził mi po głowie, ale faktycznie to może być to. Tym bardziej, ze jestem niemal pewien lekkiej (?) skoliozy u siebie...
Dzięki, z pewnością umówię się na wizytę.

Jeśli ktoś ma jeszcze inne pomysły - chętnie poczytam :)

Btw, może ktos polecić dobrego chiropraktyka (najlepiej jednocześnie fizjoterapeuty) na górnym śląsku?
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ