Ankieta - występowanie kontuzji u biegaczy z pronacją

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
hayamoto
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witajcie!

Chciałbym przeprowadzić ankietę dotyczącą występowania kontuzji u osób z tendencją do pronacji stopy. Ankieta jest bardzo prosta. Zawiera 4 pytania;] Wyniki przydadzą mi się do napisania jednego z rozdziałów pracy magisterskiej. Dziękuję za pomoc!:)

http://moje-ankiety.pl/respond-45595.html
PKO
Lawenda
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Trochę zaskakująca ta ankieta, bo wśród kontuzji nie wymieniono tej chyba najpowszechniejszej, czyli zapalenia/przeciążenia rozcięgna podeszwowego, za to jest zapalenie trzeszczek... :orany: .
Właściwie, choć miałam kontuzje, nie wiedziałabym, jak wypełnić te ankietę, bo akurat tych wymienionych nie miałam. Trochę za wąski zakres urazów do wyboru.
Awatar użytkownika
Buniek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 35:35
Życiówka w maratonie: 2:57:09

Nieprzeczytany post

Pronacja jest naturalnym efektem przetaczania – przenoszenia ciężaru ciała od pięty ku palcom. Jest to mechanizm, który pozwala naszemu ciału lepiej zamortyzować zetknięcie z podłożem, dostosować stopę do nierówności podłoża. Dopiero kiedy nasza kostka odchyla się nadmiernie możemy mówić o sytuacji nienaturalnej, ale nie podamy tutaj definicji ile stopni odchylenia kostki uważane jest za naturalne a ile za nadmierne. ]
może jednak chodzi Ci o nadpronację? ;)
Krzysiek
hassy
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Ja tam tez sie ciesze, ze mam "tendencje do pronacji", czyli zdrowe giry :-) Promotor klepnal tytul ankiety?? :-)

P.S. Dlaczego to EFEKT przetaczania a nie jego naturalny i potrzebny ELEMENT (etap, faza)?
jass1978
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 37:42

Nieprzeczytany post

A dlaczego nie ma akcji z kolanami, biodrami, skręceniami kostek czy np. przeciążenia ścięgna mięśni strzałkowych? O rozcięgnie wspomniano już wcześniej.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ