Buty do naturalnego biegania a asfalt..
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Witam. Czy polecalibyscie buty dla poczatkujacego na asfalt/beton do biegania naturalnego-nie mam mozliwosci biegu w innym terenie (myslalem o nike freerun 3) czy raczej powinienem zaczac biegac w zelazkach dla pronatorow typu asics gt 2000. Jestem srednim pronatorem (kiedys mialem plaskostopie) Obawiam sie ze pojawi sie problem z kolanami w dluzszym okresie jezeli zaczne biegac w butach naturalnych po twardej nawierzchni.
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Z tego co wiem, Free są zrobione na asfalt. Tańszą i trochę bardziej minimalistyczną alternatywę znajdziesz tu.
Jeśli chodzi o kolana, to właśnie bardziej bym się o nie obawiał w żelazkach. No i trudniej było by Ci biegać w nich ze śródstopia. Pronacja jest bardzo niekorzystna jeśli lądujesz na pięcie. Biegając normalnie jest to jedna z tych rzeczy, na myślenie o których szkoda czasu.
Jeśli chodzi o kolana, to właśnie bardziej bym się o nie obawiał w żelazkach. No i trudniej było by Ci biegać w nich ze śródstopia. Pronacja jest bardzo niekorzystna jeśli lądujesz na pięcie. Biegając normalnie jest to jedna z tych rzeczy, na myślenie o których szkoda czasu.
"Odbywający się przez skórę recykling energii poprawia obieg krwi, dostarczając więcej sił w życiu codziennym i sporcie." - Reebok
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
Buty "inspirowane są samochodowym systemem zawieszenia, który siłę uderzenia zamienia w napęd." - Adidas
- radslo1
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 39:53
- Życiówka w maratonie: 3:21:47
W nike free run 3 zrobiłem już prawie 1400 km. Myślę, że jakieś 900 km po asfalcie. Bardzo dobrze mi się w nich biega (biegam ze śródstopia). Podeszwa wytrzyma dużo więcej ale siateczka się już przeciera i myślę, że najwyżej do 1800 km dociągną. W kolejce do biegania czekają już na mnie nike free 3.0 i nike free 4.0 V2.
- maly89
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:44
- Życiówka w maratonie: 02:56:04
- Kontakt:
A może spróbowałbyś na początek czegoś pomiędzy typowymi butami do biegania naturalnego, a żelazkami? Osobiście mogę polecić Ci buty, w których sam obecnie latam:
Naturalna dynamika - test New Balance MR890v3 Baddeley
Naturalna dynamika - test New Balance MR890v3 Baddeley