Niskie sklepienie i ścieranie butów jak przy supinacji - Nis

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
budzikpl
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Co może wskazywać, iż mimo niskiego sklepienienia (płaskostopie) buty ścierają mi się jak przy supinacji (mała pronacja)(czyli bardziej na zewnątrz)? Według tego co czytałem (a było tego sporo) przy niskim sklepieniu powinna być duża pronacja. Musze zmienić buty do biegania bo wcześniejsze powodowały po 30 minutowym treningu uczucie zmęczenia w stawach kolanowych oraz bardzo rzadko ostre ukucie podczas wchodzenia po schodach.
PKO
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Niby tak.
Ale ja mam platfusa (niezbyt wielkiego) sklepienie średnio-płaskie.
Buty zdzieram wzdłuż całego brzegu (od palców po piętę) od zewnętrznej a jestem niewątpliwie supinatorem.

Zmęczenie w stawach u ukucia (może  nad rzepką?) nie są efektem butów ale nie wyrobionch czworogłowych. Kliknij tutaj
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
Awatar użytkownika
outsider
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Jeszcze jedno- jak płaskostopie to wkładki na platfusa do biegówek. Ale miękkie- amortyzujące.
Nie jestem skracaczem. Biegam całą trasę, a nie kawałek. Czego życzę także innym.
Awatar użytkownika
budzikpl
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuje za odpowiedz. Przyznam szczerze ze rozgrzewkę i rozciąganie trochę zaniedbałem, a prace mam głownie siedząca wiec może to pomoże.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ