W reklamówce sieci sklepów Jula są podkolanówki jw. Produkcja Bluewear, stopień ucisku 14mm Hg. Cepy za cenę prawie 4x większą mają ucisk 18-25mm Hg. Może i warto?
http://www.jula.pl/search-result/?q=POD ... 20UCISKOWE
Podkolanówki uciskowe za 49,99zł.
- pepek
- Stary Wyga
Z doświadczenia wiem, że cena równa się jakość. Cena rzeczywiście jest zachęcająca w porównaniu np. do CEP ale czy skarpety te mają rzeczywiście właściwości kompresyjne, czy tylko uciskają, trudno jednoznacznie określić. Głównym zadaniem skarpet kompresyjnych jest uciskanie mięśni w odpowiednich miejscach, zmniejszenie ich wibracji, niepotrzebnych skurczów i drgań, wspomaganie przepływu krwi oraz regulowanie jej ciśnienia. Przynosi to wiele korzyści. Skarpety CEP tak właśnie działają a świadczą o tym różne certyfikaty oraz badania kliniczne i na sportowcach. Skarpety Bluewear niekoniecznie muszą tak działać. Myślę, że sprzedawca celowo określił ja jako uciskające a nie kompresyjne bo z prawdziwą kompresją nie mają dużo wspólnego. Na fali mody na odzież kompresyjną pojawiło się wiele produktów, które kompresyjne są tylko z nazwy. Swego czasu drążyłem ten temat i chciałem kupić takie skarpety, ale w ostateczności zrezygnowałem. Nie stać mnie było na wydani 150 zł na CEPy a nie chciałem kupować innych żeby mnie tylko uciskały.
-
- Wyga
- Życiówka na 10k: 00:44:41
- Życiówka w maratonie: brak
witam wszystkich
a w czym pomagają podkolanowki uciskowe ? biegam od trzech tygdni i próbuje dowiadywać się ciekawych a zarazem potrzebnych rzeczy
pozdrawiam.

a w czym pomagają podkolanowki uciskowe ? biegam od trzech tygdni i próbuje dowiadywać się ciekawych a zarazem potrzebnych rzeczy

pozdrawiam.
10km-00:44:41
21 km 97,5m-1:43:54
21 km 97,5m-1:43:54
- pepek
- Stary Wyga
Podkolanówki uciskowe, jak sama nazwa wskazuje, uciskają, I nic poza tym. Co innego podkolanówki kompresyjne. Jeżeli chcesz poczytać masz tutaj link do artykułu:kropinho pisze:witam wszystkich![]()
a w czym pomagają podkolanowki uciskowe ? biegam od trzech tygdni i próbuje dowiadywać się ciekawych a zarazem potrzebnych rzeczy![]()
pozdrawiam.
http://www.bieganie.pl/?show=1&cat=21&id=1462