Kaszel po bieganiu

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Awatar użytkownika
rundroid
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 0:51
Życiówka w maratonie: 4:07

Nieprzeczytany post

Mam kaszel po bieganiu, ale pojawia się tylko porą jesienną, kiedy spadają temperatury i mija tak około wiosny. Atak kaszlu nie jest mocny i trwa ok 5 min. To druga jesień, kiedy zaobserwowałam taką zależność. W zeszłym sezonie lekarz rodzinny nie stwierdził żadnych przeziębień, a ja częściowo zwaliłam winę na działkowiczów. Często biegam koło działek, gdzie często pali się liście i inne. Nigdy nie miałam ani alergii ani astmy ani innych chorób związanych z drogami oddechowymi.
Nie chce iść kolejny raz do rodzinnego, który mi powie 'proszę nie biegać', czy możecie mi poradzić do jakiego specjalisty powinnam się udać? (lekarz sportowy jest ortopedą).
A może ktoś miał podobne objawy - wie co na to poradzić?
PKO
Awatar użytkownika
moonfall84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52:00
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem jest to spowodowane syfem w powietrzu które wdychasz.. Na jesień zawsze pierwsze palenie to śmieci. Jesienią nic nie pyli więc alergia odpada. Spróbuj biegać bliżej lasu omijając działki i kominy.
Awatar użytkownika
rundroid
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Niby działki mam blisko i zawsze muszę koło nich przebiec ale zimą liści nie palą a kaszel jest. Przechodzi dopiero jak temperatura rośnie.
Awatar użytkownika
moonfall84
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 52:00

Nieprzeczytany post

O zimie nie wspomniałeś :-) myślałem że przechodzi. Być może taka Twoja natura? Ja np. mam od jesieni do wiosny katar jak tylko wyjde na niską temperaturę. I też nikt nie był w stanie mi z tym pomóc...
Edit: jednak wspomniałeś, że na wiosnę przechodzi moje przeoczenie.
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Mam to samo i wg mnie to jest tzw astma powysiłkowa, zwróć uwagę, czy problem masz raczej z nabraniem powietrza czy jego wyrzutem. Jeśli z wyrzutem to astma, nic groźnego.
Awatar użytkownika
rundroid
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Problem mam z wyrzutem, coś mam z tym zrobić? Czy przez to mam zmniejszoną wydolność zimą przez ten problem?
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Nie, spoko. Ale jeżeli coś chcesz z tym robić to się bez lekarza nie obejdzie. Rozmawiałem o tym ostatnio z lekarzem naszych olimpijczyków który się tym problemem zajmuje i jedyne co radził to odczulanie (jeśli jest to wywołane jakimś alergenem, co można zbadać) i lekarstwa rozkurzajace oskrzela, ale nic poważnego się poza tym nie dzieje. Ja po skończonym treningi tez zawsze kaszlę z 5 minut, szczególnie jak jest chłodno.
Awatar użytkownika
apaczo
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:54
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adam Klein pisze:Mam to samo i wg mnie to jest tzw astma powysiłkowa, zwróć uwagę, czy problem masz raczej z nabraniem powietrza czy jego wyrzutem. Jeśli z wyrzutem to astma, nic groźnego.
Trafna uwaga.
Większość biegaczy zimą po szybkim treningu kaszle. Normalne
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
Awatar użytkownika
rundroid
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuję za odpowiedz. Trochę mnie to uspokoiło :) Pozostanę jednak czujna i jakby co się pogorszyło pójdę do lekarza. Oby do wiosny :)

Pozdrawiam J.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ