Witam
biegam co drugi dzien od 12-15km.w listopadzie postanowilam pobiec w biegu zorganizowanym na 10 km.chcę zastosować plan treningowy by biec szybciej jednak dostępne są plany tr. na 10 tygodni a ja mam 5 tyg.do startu.jak powinnam je zastosować -bieg chcę zakończyć do 40-45.popełniam błędy -biegam dalej by biegać szybciej jednak tak rozkładam siły że na 10 km jestem corac to ze słabszym wynikiem a w granicach 11 km a 15 osiągam lepszy czas.ale chcę biegać dobrym czasem na 10 i mam 5 tygodni .proszę o pomoc,z góry dziękuję(mam 39 lat i wzrost 170 waga 55-56kg)
bieg za 5 tygodni
- ŁoBoG
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 37:50
- Życiówka w maratonie: brak
Moim zdaniem nie ma sensu kombinować na 5 tyg przed startem... W sumie 5tyg. do startu dla mnie oznaczałoby 4tyg. trenowania ewentualnych akcentów, więc chyba na takowe za późno
Dołożył bym 2xtydz. po najkrótszych rozbieganiach przebieżki. Zaczął od np. 5-6 i przez te 4-5 tyg. co drugi tydzień dokładał po 2. Jednak to tylko moje zdanie i sugestia. Pozdra. 

-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 47:22
- Życiówka w maratonie: brak
pobiegaj też na przemiennie z tymi wybieganiami drugi zakres(tak żebyś się zmęczyła), zrób raz w tygodniu coś typu 6x1000m z 3min przerwy w truchcie i te 1000m staraj się biec w okolicy 4-4:10min, tylko ostatni taki trening jakieś 2 tyg przed startem żeby się nie zajechać, a czasy pewnie gorsze bo nie jesteś do końca zregenerowana, na to też myślę że 3 dni trzeba poświęcić