Problem z bieganiem

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
ppawlo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 52
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Cześć wszystkim. Jestem tu nowy, choć biegam już od dwóch lat (rekreacyjnie, w tym roku raz na tydzień). Mam niestety problem, którego nie potrafię przeszkoczyć.

Biegam po sieżkach polnych i drogach leśnych, gdzie czasami przejeźdzają samochody. Zauważyłem, iż zawsze po 4km zaczyna mnie boleć zewnętrzna część lewego kolana i prawa cześć prawego pośladka ;-). Przy 8km walcze z bólem i więcej niż 10km nie mogę przebiec. Zawsze po tych samych drogach. Mam wrażenie, że tak się dzieje dlatego, że biegam prawą stronę dróg i tam jest zawsze taki delikatny spadek na prawo. Pytanie więc, czy ja mogą zakupić i uzywać jakieś opaski na np. to kolano tak aby mnie nie bolało podczas biegania, czy powinieniem raczej zmienić trasę biegania na bardziej płaską, ewentualnie symetrycznie równą.

Na chwile obecną pozostjaą mi dystanse do 6km ;-) aby nie przeciążać tych miejsc.

Używam obuwia do terenu http://www.decathlon.com.pl/PL/kapteren ... 129679789/ (ale przecena :-( ).
Dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam.
Paweł
PKO
Awatar użytkownika
lebki
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 44:02
Życiówka w maratonie: 3:50:51

Nieprzeczytany post

Ja też doświadczyłem nieprzyjemnego bólu w zewnętrznej stronie kolana. Okazało się, że problem rozwiązało specjalistyczne dopasowanie butów. W teście na bieżni wyszło, że mam dość sporą pronację prawej nogi (lewa jakby lżej) i po prostu zmieniłem obuwie (Adidas Response Stability 3). Co do spadków i krzywych ścieżek biegowych, to dobrze by było, abyś modyfikował od czasu do czasu swoje trasy. Sam osobiście też odczuwam krzywizny chodników, spadki i inne cuda wianki na ulicach i staram się modyfikować trasy tak, by nie obciążać wiecznie tej samej połowy ciała. Nawet robiąc jakieś kółka na stadionie, dobrze jest zmienić stronę w którą się biegnie, żeby dać odpocząć mocniej obciążanej kończynie.
ppawlo
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 52

Nieprzeczytany post

Dziękuję, wpierw zwrócę więc uwage na rodzaj trasy i będe zmianiał cześciej strony, może nawet i trasy. Jak nie pomoże to zmienie obuwię. Dzięki
Paweł
Arturo94
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Moim zdaniem problem może tkwić również w twoim kolanie .
Jeżeli kolano nie jest 'przyzywczajone' do przeciążek powstaja mikrourazy które powodują ból.
Co więcej radze iść na usg czy nie masz problemów z aparatem więzadłowym bądz ze stawem lub rzepką :)
Pozdrawiam.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ