Pomoc w doborze butów- wersja budżetowa

MarcinZG
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Bardzo proszę o pomoc w doborze butów.

Szukam czegoś w przystępnej cenie
-biegam po lesie, ale jak przyjdzie jesień i szybsze zapadanie zmroku to czekają mnie wypady na twarde nawierzchnie dlatego mogą być zarówno na asfalt jak i miękkie nawierzchnie
-obecnie biegam w halówkach i mam dość
-dystanse jakie biegam to od 8 do 10 km ale z czasem będzie to wzrastało
-lewą stopę mam neutralną, prawa lekko supinuje
-wzrost 176 cm waga 72 kg ale planuje nabrać masy
-rozmiar na co dzień śmigam w trampkach 42-42,5 (Converse) długość wkładki (stopa w cienkiej skarpetce) to około 26,4 obecne buty do biegania to halówki Nike rozm chyba 43 długość wkładki 27,5 i wydaje mi się jakby były odrobinę za duże, bo na pietach są wytarte
-cena z przesyłką 150 zł
-jestem zmuszony kupić przez internet, gdyż w moim mieście słabo ze sklepami specjalistycznymi (jest jeden fajny sklep ale ceny nie na kieszeń bezrobotnego)

Nie podążam ślepo za modą, nie potrzebuję systemów z kosmosu, jestem amatorem i obecnie bezrobotnym dlatego mocno okrojony budżet. Wszelkie rady i opinie mile widziane.

Znalazłem coś takiego http://www.msport.com.pl/produkt.php?me ... 28&id=7761

I jakie są wasze doświadczenia z rozmiarówką firmy Asics, tj zawyżona, zaniżona chodzi mi aby dobrze dobrać rozmiar.
Jeśli macie inne propozycje to chętnie się z nimi zapoznam.

Edit: poprawiłem link
Ostatnio zmieniony 18 sie 2012, 14:14 przez MarcinZG, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
PKO
heniekk
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Adidas Duramo Tr wersje 3 lub 4 w zakładanym budżecie. Podeszwa sprawdzi się w lesie, a i na asfalcie nie powinna przeszkadzać. Cięzko o jakieś wiarygodne dane, ale "9" w okolicach 300g. Znalazłem kilka pozytywnych opinii.
Ps
warto aby zapodany link działał poprawnie.
MarcinZG
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Heniekk dzięki za odpowiedź, link poprawiłem.

Sytuacja na hwile obecną wygląda następująco:

moja propozycja Asics Patriot 4

propozycja od heniekk adidas Duramo 3 TR

Jeśli macie jakies inne propozycje czy opinie na temat wyżej wymienionych to nie krepujcie się i piszcie.
Obrazek
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MarcinZG pisze:Heniekk dzięki za odpowiedź, link poprawiłem.

Sytuacja na hwile obecną wygląda następująco:

moja propozycja Asics Patriot 4

propozycja od heniekk adidas Duramo 3 TR

Jeśli macie jakies inne propozycje czy opinie na temat wyżej wymienionych to nie krepujcie się i piszcie.
z tych dwóch modeli biegałem w Adidasach. nie jest to lux, ale za tę cenę w miarę przyzwoite.
Go Hard Or Go Home
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

MarcinZG pisze:Jeśli macie jakies inne propozycje czy opinie na temat wyżej wymienionych to nie krepujcie się i piszcie.
Z tanich, a dobrych butów do biegania na forum najczęściej polecane są 2 marki:
  • Joma - dostępne w SMJsport i na Allegro
  • Kalenji - dostępne w sieci sklepów sportowych Decathlon i na Allegro
Na forum znajdziesz mnóstwo opinii o różnych modelach tych firm, a Joma nawet doczekała się (dosyć dawno temo) oficjalnej recenzji.

Sam biegam w najprostszych Kalenji Ekiden 50 (dawniej w zwykłych, teraz w stuningowanych) i niczego więcej mi nie potrzeba.
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Crocodil pisze: Sam biegam w najprostszych Kalenji Ekiden 50 (dawniej w zwykłych, teraz w stuningowanych) i niczego więcej mi nie potrzeba.
a jak one się mają do butów na sezon jesienno-zimowy oraz na leśne ścieżki, których poszukuje założyciel wątku?
Go Hard Or Go Home
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

po roku biegania w ZENkach i ponad tysiącu kilometrów (po betonie, asfalcie i po lesie) mogę chyba powiedzieć, że znakomicie :)
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze:po roku biegania w ZENkach i ponad tysiącu kilometrów (po betonie, asfalcie i po lesie) mogę chyba powiedzieć, że znakomicie :)
w listopadzie stuninguję więc moje opony zimowe. nie ma jak dreszcz emocji na slickach. będzie fun.
Go Hard Or Go Home
Qba Krause
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

no jednak jazda samochodem trochę się różni od biegania, uwierz mi na słowo :)

ZENki nie trzymają w błocie, na lodzie i na mokrych pasach na przejściu dla pieszych.

na mokrym asfalcie i betonie ok, w lesie o ile nie błota ok; na śniegu ok.

spróbuj zamiast opon stuningować jakieś stare buty, wtedy może porozmawiamy merytorycznie?
być jak brad pitt w Indiana Jonesie.

Do Things Always.

komentarze do bloga
blogspot
Awatar użytkownika
Piechu
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Biegam w kalenji Ekiden 50. Kupowałem je jako budżetówki - "nie będę wydawał kasy na sprzęt skoro nie wiem czy bieganie mi się spodoba". Teraz już wiem, ze cholernie mi się podoba a Ekidenów póki będą całe nie mam zamiaru zmieniać :) biegam na różnym terenie przewaga asfaltu i kostki ale są też ścieżki leśno-polne i całkiem dają radę :)
Za cenę 59,99 peelenów polecam.
"W bieganiu najważniejsza jest regeneracja więc ja się nie opierdalam, ja się regeneruję!" - cyt. nieskromny autor powyższego wpisu
Awatar użytkownika
WojtekM
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Qba Krause pisze: spróbuj zamiast opon stuningować jakieś stare buty, wtedy może porozmawiamy merytorycznie?
ale kolega szuka butów na jesień-zimę. a w tym okresie w Polsce, gdybyś jeszcze nie zauważył, często pada śnieg i jest błoto. kolega, ze względu na ograniczony budżet szuka jednej - uniwersalnej pary butów. zenki, z całym szacunkiem dla ich wynalazcy, takie nie są i nie będą. wystarczy merytoryki?
Go Hard Or Go Home
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

WojtekM pisze:
Crocodil pisze: Sam biegam w najprostszych Kalenji Ekiden 50 (dawniej w zwykłych, teraz w stuningowanych) i niczego więcej mi nie potrzeba.
a jak one się mają do butów na sezon jesienno-zimowy oraz na leśne ścieżki, których poszukuje założyciel wątku?
Przepraszam, rzeczywiście nie doczytałem tego wymogu autora wątku... W takim przypadku dobrze powinny sprawić się również proste i stosunkowo tanie Kalenji Kapteren 50.

"Oryginalne Zenki" faktycznie mają gorszą przyczepność na mokrym i pewnie zerową na śniegu :bum: Ale można się pokusić o nieco inną przeróbkę, np. zostawić trochę więcej bieżnika (chodzi o zdjęcia z białymi butami) albo na jeszcze cięższe warunki przerobić sobie Kapteren 50. W tych drugich biegałem na śniegu, w roztopach i błocie (biegi z cyklu GP Poznania), i spisywały się znakomicie.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ