mały spadek pięta-palce ale ze wparciem dla pronatorki
- Anna NH
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
- Życiówka w maratonie: brak
Jak w temacie. Czy istnieją takie buty?
Biegam na śródstopiu (w Kalenji), niestety Nike free run się nie sprawdziły chociaż są super wygodne (ale nabawiłam się przez nie kontuzji, wystarczyły 3 treningi po 30 minut). Wiem słaba jestem strasznie.
Szukam butów w których przyjemniej się będzie biegało ze śródstopia ( z pięty nie umiem) i ze wparciem przy nadpronacji.
Czy możecie coś polecić?
Cena nie ma znaczenia, zaraz pewnie sprzedam nike to będzie kasa na nowe buty.
Biegam na śródstopiu (w Kalenji), niestety Nike free run się nie sprawdziły chociaż są super wygodne (ale nabawiłam się przez nie kontuzji, wystarczyły 3 treningi po 30 minut). Wiem słaba jestem strasznie.
Szukam butów w których przyjemniej się będzie biegało ze śródstopia ( z pięty nie umiem) i ze wparciem przy nadpronacji.
Czy możecie coś polecić?
Cena nie ma znaczenia, zaraz pewnie sprzedam nike to będzie kasa na nowe buty.
-
- Zaprawiony W Bojach
jak to kontuzja, skąd przypuszczenie, że to przez buty i skąd wniosek, że wsparcie dla pronatora pomoże?
- Anna NH
- Stary Wyga
Qba.Qba Krause pisze:jak to kontuzja, skąd przypuszczenie, że to przez buty i skąd wniosek, że wsparcie dla pronatora pomoże?
Nadpronację mam na pewno (bieżnia w sklepie biegacza).
Biegałam w Kalenji ze wsparciem ponad dwa miesiące i było ok. Marszobiegi po ok 30 minut, co drugi dzień.
Naczytałam się o bieganiu naturalnym, bardzo zgadzam się z tą koncepcją i zaczęłam od nike free.
Zrobiłam 3 treningi pod rząd (może to był błąd) w Nike'ach i w trakcie trzeciego rozbolała mnie kostka. Bolało w trakcie biegu i po biegu (dało się biegać z tym bólem). Kostka spuchła. Nie było jakiegoś szczególnego urazu, skręcenia. Po prostu zaczęło boleć podczas biegu.
Zrobiłam przerwę tydzień, lód, okłady itp, poszłam biegać - znów to samo.
Nie odradzam nikomu tych butów, jest to sprwa osobnicza, zapewne jestem cholernie słaba i mięśnie sobie nie poradziły.
Umiejscowienie urazu wskazuje na przeciążenie związane z nadpronacją - tak potwierdził ortopeda sportowy, na szczęście biegać nie zakazał (tylko wskazał biegać w butach ze wsparciem).
To był już drugi ortopeda bo pierszy zakazał biegania i chciał mnie od razu kroić.
Robię ćwiczenia na poprawę propriocepcji i może za jakiś czas będę mogła bezkarnie biegać w trampkach ale do tego czasu potrzebne mi buty ze wsparciem.
- Klaus
- Stary Wyga
Newtony Distance lub MV2 - mnie udało się nabyć te 1-wsze za 119 zł z przesyłką
albo Saucony A4, A5 albo Kinvara.
Salute
albo Saucony A4, A5 albo Kinvara.
Salute
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
Abstrahując od tego, czy wsparcie w tym przypadku potrzebne, żaden z wymienionych przez Ciebie butów akurat takiego nie posiada.
Choć to rzeczywiście przyjemne buty z niskim profilem.
Anna, te kontuzje kostki to kłopoty z piszczelowym tylnym i jego ścięgnem? Przerabiałam, wzmocniłam co trzeba, teraz jest dobrze. Tak sobie myślę, że może Nike Free są dla Ciebie za miękkie i stąd problem (neutralne miękkie buty zwiększają pronację). Może spróbuj coś twardszego? Tu propozycję Klausa nie wydają się złe.

Anna, te kontuzje kostki to kłopoty z piszczelowym tylnym i jego ścięgnem? Przerabiałam, wzmocniłam co trzeba, teraz jest dobrze. Tak sobie myślę, że może Nike Free są dla Ciebie za miękkie i stąd problem (neutralne miękkie buty zwiększają pronację). Może spróbuj coś twardszego? Tu propozycję Klausa nie wydają się złe.
- Anna NH
- Stary Wyga
Klaus - dzięki za sugestie konkretnych modeli.
Strasb - lekarz mówił coś o strzałkowym, ale nie wiedziałam że są dwa, (krótki i długi) i nie dopytałam o który chodzi. Poszperam jak wzmocnić i będziemy pracować.
Z tą miękkością butów i wzmaganiem nadpronacji nie wiedziałam że jest coś takiego - dzięki, może właśnie tu tkwi problem.
Na kamerce w sklepie rzeczywiście odrobinę bardziej kostka się wychylała ale jakoś nie zwróciło to mojej uwagi wtedy - no to teraz mam.
Rozumiem że buty do naturalnego biegania i wsparcie nadpronacji raczej się wykluczają? Ok. poszukam czegoś co nie będzie tak miękkie jak free i już na pewno będę nowe buty wprowadzać powoli, nie chcę się nabawić kolejnej kontuzji. Ćwiczenia w dalszym ciągu stosuję.
Strasb - lekarz mówił coś o strzałkowym, ale nie wiedziałam że są dwa, (krótki i długi) i nie dopytałam o który chodzi. Poszperam jak wzmocnić i będziemy pracować.
Z tą miękkością butów i wzmaganiem nadpronacji nie wiedziałam że jest coś takiego - dzięki, może właśnie tu tkwi problem.
Na kamerce w sklepie rzeczywiście odrobinę bardziej kostka się wychylała ale jakoś nie zwróciło to mojej uwagi wtedy - no to teraz mam.
Rozumiem że buty do naturalnego biegania i wsparcie nadpronacji raczej się wykluczają? Ok. poszukam czegoś co nie będzie tak miękkie jak free i już na pewno będę nowe buty wprowadzać powoli, nie chcę się nabawić kolejnej kontuzji. Ćwiczenia w dalszym ciągu stosuję.
- strasb
- Zaprawiony W Bojach
Czy bieganie naturalne da się pogodzić z kontrolą pronacji to teren rozważań filozoficznych
, niemniej niezależnie od nazewnictwa istnieją lekkie modele o niskim profilu z pewną kontrolą pronacji jak Saucony Mirage.

- Anna NH
- Stary Wyga
Dzięki Strasb. Zapewe je wypróbuję, mam nadzieję, że one też nie będą za miękkie.