Intensywność a tętno

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
przemolinko
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam.

Według wzoru moje maksymalne tętno wynosi 202 (220-18). A wieć 75% (1 strefa) wynosi 152.

Borykam się z problemem bo biegnę wolno a i tak przekraczam ten puls. Co robić biec tak wolno aż wydolność organizmu się poprawi czy przekraczać wyznaczoną strefę (tak robię na rowerze śr puls wynosi ok.165 przy średniej prędkości 32 km/h na odcinkach 40-50 km)

A co do prędkości biegania to według sports trackera wnosi ono około 7min/km przy czym we wszystkich poradnikach podaje się 6min.

Moje tętno spoczynkowe wynosi 65-75 zależy od dnia.

Z góry dziękuje za pomoc.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Jeżeli biegniesz godzinę czując się pod koniec tak, że mógłbyś przebiec jeszcze godzinę to jest to właściwe tętno.
Jeśli po 30 minutach czujesz że nie dasz rady to zwolnij.
przemolinko pisze: Moje tętno spoczynkowe wynosi 65-75 zależy od dnia.
To bardzo duże wahania, tak nie powinno być, obserwuj przez kilka dni pod rząd, tylko te pomiary rób w takich samych warunkach.

Może pobiegnij sobie Test Coopera (albo 3tys lub 5 tys m na maksa) i powiedz ile Ci wyszło (metrów lub minut).
Wtedy Ci powiemy, jakie tempo jest dla Ciebie komfortowe, sprawdzisz sobie przy jakim masz to tętnie.
przemolinko
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Teraz tak spojrzałem (w historię) i wyniki pulsu spoczynkowego dokładnie między 65-71 HR.

Jutro pobiegnę na 3000m.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc :D

W kalkulatorze przyjąłem że biegnę 7 min/km i wychodzi że 8,5 min/km to puls 75%. Ale test prawdziwy zrobię dopiero jutro.
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

No mniej więcej tak wychodzi, mi wychodzi 75% przy tętnie 162. Właśnie, bo mam wysokie HRmax, ten wylicznik co używasz to mało użyteczny jest
przemolinko
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Masz 220 HR max?
Runner11
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 34:29
Kontakt:

Nieprzeczytany post

no prawie ;-) jakies 215
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

przemolinko pisze:Witam.

Według wzoru moje maksymalne tętno wynosi 202 (220-18). A wieć 75% (1 strefa) wynosi 152.

Borykam się z problemem bo biegnę wolno a i tak przekraczam ten puls. Co robić biec tak wolno aż wydolność organizmu się poprawi czy przekraczać wyznaczoną strefę (tak robię na rowerze śr puls wynosi ok.165 przy średniej prędkości 32 km/h na odcinkach 40-50 km)

A co do prędkości biegania to według sports trackera wnosi ono około 7min/km przy czym we wszystkich poradnikach podaje się 6min.

Moje tętno spoczynkowe wynosi 65-75 zależy od dnia.

Z góry dziękuje za pomoc.
twoje tętno spoczynkowe pokazuje że masz chłopie wyższe tetno max. tym bardziej że zaginac na rowerz z 32 km/h to jestes wytrenowany i byś nie miał tak wysokiego tętna spoczynkowego. Ten wzór którym sie poslugujesz to lipa.
Mam taki pomysł znajdz w okolicy zawody na 5-10 km biegowe szczytaj z nich tętna srednie i max i będziesz juz wiedział gdzie masz h r max. i jakie zakresy trenować.
Tompoz
Tompoz
przemolinko
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękue wszystkim za pomoc :D

Zrobię test coopera za 2 dni dziś jestem osłaiony przeziębieniem, a w zamian zwykły trening.

Macie pomysł jak zbadać tętno max. ?

Lepie biegiem czy rowerem? Na rowerze jeździ mi się naprawdę łatwo, noga zapodaję ahh, lecz inaczej to wygląda z biegiem. No cóż w końcu trochę też ważę (90kg przy 194cm- góra ciała dość chuda, dół potężnie zbudowany).
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

przemolinko pisze:Dziękue wszystkim za pomoc :D

Zrobię test coopera za 2 dni dziś jestem osłaiony przeziębieniem, a w zamian zwykły trening.

Macie pomysł jak zbadać tętno max. ?

Lepie biegiem czy rowerem? Na rowerze jeździ mi się naprawdę łatwo, noga zapodaję ahh, lecz inaczej to wygląda z biegiem. No cóż w końcu trochę też ważę (90kg przy 194cm- góra ciała dość chuda, dół potężnie zbudowany).
1. zaden test coo[pera nie bedziesz w stanie tym bardziej po chorobie sie wyjechadz by osiagnac h rmax.
2. nie na rowerze gdyż na ogół hr max. rowerowy jest o kilka uderzeń mniejszy niz biegowy.
3. wystartuj w biegu zawodach na 5-10 km szczytaj tętna będziesz dużo miał danych jak sterowac treningiem poprzez pomiar tętna .
4. A tak wogle ska djesteś i czy zapitalassz na szosie na rowerze ?

Tompoz
Tompoz
przemolinko
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Na szosie z Ostrowa Wlkp. :D
przemolinko
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Santiago pisze:lecz po chorobie/przerwie to niezbyt dobry pomysł, dobrze jest potrenować 1-2 tyg i potem spróbować testu

Poczekam tak jak mówisz, potrenuję ze 2 tyg.

A takie pytanko czy możliwe jest że na przyszły rok przebiegł bym maraton dajmy na to w 5h po treningu przez okres gdzieś 6-8 miesięcy?
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

przemolinko pisze:Na szosie z Ostrowa Wlkp. :D
jeżdzisz na ustawki z Interkolem ?

Tompoz
Tompoz
przemolinko
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A jakoś się nie zdarzyło. Przeważnie w niedzielę długo śpię haha a oni o 10 wyruszają...
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

przemolinko pisze:A jakoś się nie zdarzyło. Przeważnie w niedzielę długo śpię haha a oni o 10 wyruszają...
to nie ma opitalania się i śmigaj na ustawke a 1 lipca staruj w czasówce w Sieroszewicach i bedziesz miał zara lepszę pojęcie gdzie masz hr max. rowerowy

Tompoz
Tompoz
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ