Szukam podpowiedzi. Od roku trenuję regularnie. Chciałem we wrześniu pobiec maraton i doprowadziłem sie do przetrenowania - test ortostatyczny: tętno spoczynkowe 48 po 15 sekundach 103. Dodatkowo czuję ból lub mrowienie w lewej części ciała. Trwa to już od 5 tygodni jeśli nie więcej - wtedy przeprowadziłem test. Najpierw zmniejszyłem trening do pół godziny spokojnego biegu w I zakresie. Od trzech tygodni nie biegam. Mam pytanie jak długo to może trwać, jak się z tego wyleczyć i czy mogę w tygoniu robić 3 -4 półgodzinne biegi w I zakresie czy wogóle zrezygnować z biegu.
Poprzednio biegałem 4 treningi w tygodniu: 3 po godzinie w I zakresie plus przebieżki, raz dłuższe wybieganie do 1.45.
Przetrenowanie
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
- Życiówka w maratonie: brak
Zastanawiają mnie te "przetrenowania" u ludzi trenujących 5 godzin w tygodniu. Czujesz się w ogóle zmęczony? Nawet po wstaniu rano?
To niemożliwe przetrenować się 5 godzinami spokojnych treningów. Być może to jakaś infekcja, albo inna choroba. Żeby się przetrenować, trzeba jak dowodzą badania, co najmniej przez trzy tygodnie stosować NADMIERNĄ dawkę treningu i jednocześnie nie wypoczywać należycie.
To niemożliwe przetrenować się 5 godzinami spokojnych treningów. Być może to jakaś infekcja, albo inna choroba. Żeby się przetrenować, trzeba jak dowodzą badania, co najmniej przez trzy tygodnie stosować NADMIERNĄ dawkę treningu i jednocześnie nie wypoczywać należycie.
The faster you are, the slower life goes by.
-
- Zaprawiony W Bojach
@bogmor1, może zrezygnuj z seksu, może to Cię wykańcza,...
Na bieganie to nie wygląda. Raczej robisz wrażenie nie dotrenowanego,...
A cha, no i to mrowienie po lewej stronie,... Spróbuj go przerzucić na prawą stronę. Może coś go uciska i stąd to mrowienie przenosi się na całe ciało. Ja tak mam jak widzę Zosie, ale mnie idzie od krzyża do góry i zaburza mi mowę,...
Na bieganie to nie wygląda. Raczej robisz wrażenie nie dotrenowanego,...
A cha, no i to mrowienie po lewej stronie,... Spróbuj go przerzucić na prawą stronę. Może coś go uciska i stąd to mrowienie przenosi się na całe ciało. Ja tak mam jak widzę Zosie, ale mnie idzie od krzyża do góry i zaburza mi mowę,...
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:42
- Życiówka w maratonie: 4:14:37
Ryszard rozbroiłeś mnie tą odpowiedzią :D
-
- Zaprawiony W Bojach
Lepiej zrób jakieś kompleksowe badania,bo to napewno nie przetrenowanie