Wysokie podbicie, supinacja (???). Jakie buty?

Rapacinho
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam po dłuuuuugiej nieobecności :) Chodzi mi po głowie pomysł powrotu do biegania i tak powoli zaczynam się do tego zbierać, tzn. już biegam, ale jeszcze bardzo malutko, jednak rozpocząłem poszukiwania za butami do biegania.
Przejdźmy do rzeczy :) Zawsze miałem problemy z doborem odpowiedniego obuwia do mojej skomplikowanej stopy. Sytuacja wygląda tak, mam baaaaardzo wysokie podbicie, to raz. Dwa zawsze myślałem, że jestem supinatorem, ale dziś już sobie za to ręki uciąć nie dam. To znaczy jest tak, teoretycznie wysokie podbicie powinno potwierdzać supinację, właściwie praktycznie biegnąć, chodząc też mam takie odczucia, bo jeśli biegnę to gdy próbuję pronować, przenieść ciężar na wewnętrzną stronę stopy to jest to dla mnie dość nienaturalne, a chyba gdybym był pronatorem, to jednak działoby się to samoistnie? Chodząc jest podobnie (wiem, że to nie jest zbyt wiarygodne przy bieganiu, bo tam mogą dziać się inne różne rzeczy ;) ), ewidentnie czuję że krok zaczyna się od zewnątrz, zresztą jeśli mam problemy ze stopą, to są to raczej problemy po jej zewnętrznej stronie. Ścieranie podeszwy buta wygląda mniej więcej tak, że najmocniej ściera się zewnętrzna strona od pięty i ogólnie raczej tak zewnętrzna-środkowa część od śródstopia (czyli wygląda na supinację). Jednak środek butów masakruję w zupełnie inny sposób i tak dzieje się we wszystkich moich butach. Bardzo mocno ścieram (aż do elementów plastikowych) wewnętrzną część przy pięcie, oraz (szczególnie w prawym bucie, tam to wręcz masakruję wkładki, a także często bok buta) wewnętrzną część tam gdzie stopa jest najszersza, zresztą dziś zaobserwowałem, że w moich butach takie ścieranie w okolicach śródstopia, tam gdzie stopa jest najszersza, ścieram but po obu stronach (mniej lub więcej), co chyba raczej świadczy o zbyt wąskich butach. Ale z drugiej strony o czym świadczy taki sposób ścierania (po wewnętrznej stronie) w środku buta w okolicach pięty i aż tak mocno przy śródstopiu, skoro jestem supinatorem? Często mam wrażenie, że stopa fakt ma kontakt z ziemią po zewnętrznej stronie, ale w czasie przetaczania jakby kostka łamała się do wewnątrz.

Ufff trochę się rozpisałem :) Będę wdzięczny za jakieś sugestie jakich butów powinienem szukać, bo zawsze z tym były u mnie problemy, a teraz chciałbym jakoś w miarę to wszystko sprawnie ogarnąć by nie popełniać błędów z przeszłości. Pozdrawiam i jeszcze raz witam wszystkich ponownie :)
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ