Przygotowanie do półmaratonu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Tortoise
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam

Chciałbym poprosić kogoś doświadczonego i obytego z tematem treningu/diety w przygotowaniu do półmaratonu o pomoc i rady w ułożeniu planu, dzięki któremu dam radę spokojnie pokonać dystans. Start będzie 10. czerwca.

To coś nie coś o aktualnej sytuacji. Nie jest ona różowa. W miarę regularnie raczej nigdy nie biegałem, jedynie w zeszłym roku okres kwiecień-czerwiec po 5-8km dziennie. Aktualnie kondycja jest bliska, hmm, zeru? Trasę 4km biegnę ze średnim HR w okolicy 175-190 i czas 5min. (4 lata temu średnio 4:15min).

Do czego dążę?
Chcę spokojnie przebiec półmaraton, najlepiej w czasie 2.00-2.30h bez przystanków oraz stworzyć podstawę bazy przygotowań do całego maratonu.

Ogólnie rzecz biorąc kondycję i wytrzymałość zawsze miałem dobrą, nogi podobno mocno wytrenowane (pływanie wyczynowe przez ok. 6 lat) i mam nadzieję, że wystarczy tylko organizmowi wskazać szufladę w pamięci, do której ma zajrzeć :)

Za wszelką pomoc będę bardzo wdzięczny. I gdyby ktoś proponował rozpisanie treningu, to miło by było uwzględnić dwa dni luźne bądź wolne ze względu na dość duży natłok zajęć na uczelni.

Pozdrawiam
PKO
Jimmyk
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 48:13

Nieprzeczytany post

http://www.bieganie.pl/?cat=19 Fajna strona z planami treningowymi... Poczytaj i się zastanów to nie jest trudne...
krzychu83
Wyga
Wyga
Życiówka na 10k: 38:42
Życiówka w maratonie: 3:28:34

Nieprzeczytany post

Nie zostało Ci zbyt dużo czasu. Ale jeśli jesteś bardzo zdeterminowany to dasz radę. Zacznij biegać wolno, starając się wydłużać czas o kilka kolejnych minut. Myślę, że 3 treningi tygodniowo to optymalna ilość. Daj znać jak idą postępy. Powodzenia!
Pepton
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak

Nieprzeczytany post

Mam pytanie do bardziej doświadczonych biegaczy, dzisiaj miałem w planie wykonać 2x6 okrążeń sesji 30-sekundej na przerwie 2 min między seriami. Nie jestem pewny czy dobrze rozumiem i wykonałem 30 sek sprintu (śr.poniżej 4 min/km a nawet do 3,5 min/km) a później ok 30-45 sek truchtu na odpoczynek i tak razy 6, potem przerwa 2 min (na picie i marsz) i od nowa 6 x 30 sek i pomiędzy ok 30-45 sek truchtu. czy mógłby mi ktoś powiedzieć czy dobrze wykonałem plan ? pozdrawiam i dzięki za odpowiedź
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ