skurcze mięśni w czasie maratonu

Biegowe "citius, altius, fortius": miejsce dla tych którzy chca biegac dalej i szybciej.
Autsajder
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 55 min
Życiówka w maratonie: 4:35

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich
mam pytanko jak mogę zapobiec skurczom mięśni podczas maratonu (łydka i udo).
Dodam, że zażywam preparaty z magnezem, przed startem staram się odpowiednio nawodnić, natomiast na pewno w czasie przygotowywania się do maratonu nie mam za dużo spokojnych wybiegań, tzn. ok 2 razy w m-cu po ok. 20 km. (cierpię na chroniczny brak czasu).
I teraz nie wiem, czy to, że w okolicach 27 km mięśnie twardnieją a po 30 łapią mnie skurcze (przy tempie ok. 4,50 min/km) to wynik braku tychże wybiegań, czy może coś innego.
Proszę o Wasze sugestie i podpowiedzi.
Pozdrawiam
PKO
tompoz
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

tak naprawdę nie jest znana przyczyna skurczy, albo jeszcze inaczej jest kilka teorii że przyczyn skurczy jest kilka

np.
1. wypocenie magnezu, sodu itd.
2. długa praca mieśniowa u nie przygotowanego organizmu .............. to jest twój przypadek

Tompoz
Tompoz
Autsajder
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

czyli jak dobrze rozumiem to należy duży nacisk położyć jednak na te spokojne długie wybiegania?
Rolli
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 33:40
Życiówka w maratonie: 2:39:05

Nieprzeczytany post

Autsajder pisze:czyli jak dobrze rozumiem to należy duży nacisk położyć jednak na te spokojne długie wybiegania?
Tak jest!
bati
Stary Wyga
Stary Wyga

Nieprzeczytany post

Dodaj jeszcze siłę, bo jej brak też będzie powodował problemy mięśniowe na dłuższym dystansie.
grzechu_wroc
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:30
Życiówka w maratonie: 2:27:16

Nieprzeczytany post

zrób badania krwii z ustaleniem potasu, sodu i magnezu.
Jeśli nie masz poważnych niedoborów przestań suplementować magnez. Producenci 'suplementów diety' prześcigają się w sloganach jak to niezbędne jest zażywanie jak największych ilości tego metalu. Ciągłe ładowanie w siebie wielkich jego ilości powoduje zaburzenie naturalnego procesu pobierania go z pokarmu, a to dopiero powoduje niedobory.
Do tego problemem nie jest niedobór, ale zachwianie równowagi między tymi pierwiastkami.
#WrocławskieIten
HM: 1:11:11
M: 2:27:16
Autsajder
Dyskutant
Dyskutant

Nieprzeczytany post

ok
dziękuję bardzo za podpowiedzi, na pewno zastosuję się do wskazówek
a tak na marginesie:
przed maratonem wiele osób smaruje nogi jakąś maścią z takim specyficznym zapachem jakby mięty.
Ktoś wie co to jest?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mariod
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Maść rozgrzewająca.
Awatar użytkownika
Krzysiek_J
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 46:40
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Miałem ten sam problem z Dębnie w tym roku, co prawda na własne życzenie. Jechałem z założeniem ukończenia biegu (pierwszy start) i wynikiem w okolicach 4:15. Jednak spotkałem znajomych którzy biegli na 3:50 i postanowiłem zaryzykować, stwierdziłem że nie mam nic do stracenia, jeśli nie wytrzymam i tak ukończę z czasem ponad 4 godzin. Do połowy biegłem z nimi równym tempem w okolicach 5:30 ale niestety z pulsem z granicach 180 (203 Hr maks), po półmetku zaczęły się problemy z skurczem łydki, po chwili przeszło ale po 28 km powróciły skurcze i do w obu nogach (łydka i dwugłowy), ostatnią pętle pokonałem na drewnianych nogach z przerwami na marsz, nigdy nie doświadczyłem takiego bulu ... ale była to bardzo dobra nauczka być mierzyć siły nad zamiary ;) wynik 4:18. Sądzę że głównym problemem było tępo z zakresie beztlenowym i odkładający się w mięśniach kwas mlekowy.
Trenowałem wg planu 26 tygodniowego z bieganie.pl, w czasie treningów robiłem wybiegania 24-28 w tempie około 6 min/km i nigdy nie miałem problemów ze skurczami ;)

Wg mnie powód skurczy u mnie to nie przygotowanie organizmu do obranego tempa biegu ;)

Swoją drogą mam pytanie, jaki powinien być odstęp czasu przed startem w kolejnym maratonie? Generalnie już we wtorek po maratonie zrobiłem lekki trucht, potem 12 km w niedziele i dziś chce zacząć normalny trening 4 razy w tygodniu. Nie czuje żadnego zmęczenia, bóli itp

Planuje rozpocząć nowy plan treningowy, wg Skarżyńskiego aby złamać czas 4 h w Poznaniu i chciałbym rekreacyjnie pobiec w Gdańsku w sierpniu. Są jakieś przeciwwskazania? (28 lat, 86 kg 190 cm, biegam regularnie od września, życiówka na 10 km około 46 minut)
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ