Badania

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
flepi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam, mam pytanie. Mam pytanie, gdyż zaczynam bieganie na dystansach ponad 10 km. Jako, że mój tata jest po zawale i choruje na serce, a ja chcę zacząć się bieganiem na co raz to większe dystanse (obecnie w granicach 10km), chciałem się przebadać i stąd moje pytanie czy lekarz rodzinny da mi skierowanie na takie badanie (jakie powinienem zrobić??) czy będę musiał zrobić sobie je sam prywatnie?
Pozdrawiam.
PKO
Crocodil
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

O ile wiem choroby serca raczej nie są dziedziczne ale jeśli masz jakieś wątpliwości co do tego czy możesz biegać, powinieneś pójść do swojego lekarza rodzinnego i z nim porozmawiać. On zdecyduje czy potrzebne są Ci jakieś badania i jeśli tak to jakie.
Awatar użytkownika
herson
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Z tymi badaniami to nie tak prosto, moja żona ma stwierdzony Zespół Barlowa i jedyne co jej zaproponowali to EKG i echo serca. Skierowanie na specjalistyczne badanie, owszem dostanie, ale przybliżony czas oczekiwania min 3 miesiące przy dobrych wiatrach.
Do kardiologa chodziła prywatnie.
Nie piszesz nic o swoim wieku, ogólnym stanie zdrowia, czy masz nadwagę czy nie, stwierdzonych chorobach przewlekłych itp.
Jeżeli nic z tego, a mimo wszystko chcesz się przebadać, wybierz poradnię medycyny sportowej, konsultacja z lekarzem, badania wydolnościowe lub inne które Ci zleci i biegaj. Wyjdzie Ci to na zdrowie :taktak:

Pierwsze lepsze
http://ortoreh.pl/index.php/testy-wydol ... ysiku.html
http://spam/badania-wydolnosci ... uru-sklep/
Awatar użytkownika
F@E
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach

Nieprzeczytany post

Crocodil pisze:O ile wiem choroby serca raczej nie są dziedziczne ale jeśli masz jakieś wątpliwości co do tego czy możesz biegać, powinieneś pójść do swojego lekarza rodzinnego i z nim porozmawiać. On zdecyduje czy potrzebne są Ci jakieś badania i jeśli tak to jakie.
Choroby serca raczej nie tylko w jakiejś tam części, ale mechanizmy są dziedziczne np. metaboliczne które doprowadzają do tych chorób, jakieś nieznane zespoły itp...

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ