Suplementacja podczas treningu.Proszę o radę
-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 54m07s
- Życiówka w maratonie: brak
Witam.
Prosiłbym o radę w sprawie:Czy biegaczowi potrzebne są w większym stopniu węglowodany, czy białko?.Ponieważ chcę kupić gainera + aminokwasy i nie wiem z jaką ilością białka.Pracuje fizycznie, ważę 74kg,wzrost 184cm,mam szybką przemianę materii.Moje dystanse zazwyczaj wahają się od 5km do 15km.
Chyba że macie jakieś inne propozycje odżywek.Z góry informuje że nie jestem w stanie zaspokoić zapotrzebowania organizmu na kalorie, więc potrzebuję supli.
Prosiłbym o radę w sprawie:Czy biegaczowi potrzebne są w większym stopniu węglowodany, czy białko?.Ponieważ chcę kupić gainera + aminokwasy i nie wiem z jaką ilością białka.Pracuje fizycznie, ważę 74kg,wzrost 184cm,mam szybką przemianę materii.Moje dystanse zazwyczaj wahają się od 5km do 15km.
Chyba że macie jakieś inne propozycje odżywek.Z góry informuje że nie jestem w stanie zaspokoić zapotrzebowania organizmu na kalorie, więc potrzebuję supli.
- klosiu
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 43:40
Gainer jako napój regeneracyjny po wysiłku? Proporcje węglowodanów do białka jak 4 do 1, taka jest zalecana proporcja.
W sumie to dobra opcja jak się nie ma czasu zrobić porządnego posiłku.
W sumie to dobra opcja jak się nie ma czasu zrobić porządnego posiłku.
The faster you are, the slower life goes by.
-
- Stary Wyga
- Życiówka na 10k: brak
Pierwsze ważne: Wszystko zależy co chcesz osiągnąć przez swoje treningi i suplementacje.
Odżywki węglowodanowe (w uproszczeniu energia), ale i przy tendencji do tycia otłuszczenie (no chyba, że więcej zużyjesz w trakcie wysiłku.
Odżywki białkowe (w uproszczeniu "budulec czystych mięśni") ale również jego spożycie przyspiesza przemianę materii i stosuje się je przy redukcji.
Przy samym bieganiu 5km-15km, ale jak tygodniowo, dziennie, miesięcznie - niedoprecyzowane.
Nie jesteś w stanie zaspokoić zapotrzebowania organizmu na kalorie? - to dziwne bo większa część społeczeństwa (i to nie tylko naszego) właśnie za dużo przyjmuje kalorii, których nie jest w stanie "przerobić"
Wszytko kwestia co jesz w ciągu dnia, jaki masz wysiłek itp.
Supli jest tyle, że każda firma zaproponuje ci wszystko - kwestia kasy
Odżywki węglowodanowe (w uproszczeniu energia), ale i przy tendencji do tycia otłuszczenie (no chyba, że więcej zużyjesz w trakcie wysiłku.
Odżywki białkowe (w uproszczeniu "budulec czystych mięśni") ale również jego spożycie przyspiesza przemianę materii i stosuje się je przy redukcji.
Przy samym bieganiu 5km-15km, ale jak tygodniowo, dziennie, miesięcznie - niedoprecyzowane.
Nie jesteś w stanie zaspokoić zapotrzebowania organizmu na kalorie? - to dziwne bo większa część społeczeństwa (i to nie tylko naszego) właśnie za dużo przyjmuje kalorii, których nie jest w stanie "przerobić"
Dopóki walczysz, jesteś zwycięzcą
- przemekWCH
- Stary Wyga
Podczepię się pod temat.
Odżywka po mocnym treningu węglowodanowo-białkowa. Czy najlepsze rozwiązanie w celu regeneracji to Vitargo?
Ktoś stosujący odżywki się wypowie?
Odżywka po mocnym treningu węglowodanowo-białkowa. Czy najlepsze rozwiązanie w celu regeneracji to Vitargo?
Pozdrawiam
Przemek
VRC Runner !
Run4fun !!!
Przemek
VRC Runner !
Run4fun !!!
-
- Rozgrzewający Się
Ogólnie to nie chcę schudnąć i wyglądać jak patyk.Bo tak zdarzyło mi się w zeszłym roku ponieważ praca fizyczna i bieganie działają bardzo destrukcyjnie na moją wagę.W pracy nie mam czasu na jedzenie a wieczorny obiad to za mało.A co do wysiłku to aktualnie robię trening na 21km http://bieganie.pl/index.php?show=1&cat=19&id=432 i jestem na 5tygodniu.Czyli w tym tygodniu mój kilometraż to 24km+ok/40km rower.choinkar pisze:Pierwsze ważne: Wszystko zależy co chcesz osiągnąć przez swoje treningi i suplementacje.
-
- Stary Wyga
Wiesz to też wchodzi kwestia kasy ile masz i ile chcesz przeznaczyć na odżywki, bo można wszystko zastąpić, no ale tania zabawa to to nie jest.
Najlepiej przygotować sobie posiłki i podjadać w pracy gotowe (ale jak piszesz że nie masz jak to najwyraźniej nie masz).
Nie napisze, że ta czy ta odżywka ci pomoże w 100% i ta jest najlepsza, a inne są złe. Wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji.
Mogę napisać jakie odżywki ja stosuje i mi odpowiadają ze swoim działaniem.
Osobiście przy dość dużym obciążeniu treningowym stosuje:
1. glutaminę (szybsza regeneracja po treningu),
2. bcaa (obie odżywki można stosować przed i po treningu - tu sę kłania kasa)
3. odżywkę białkową 81+ (tą stosuje 2 razy dziennie) rano naczczo [jest taka, że syci i można powiedzieć że chce się mniej jeść w ciągu dnia (tak w uproszczeniu)], na ok 30min przed snem
No jak jest kasa to dodaje
aminokwasy proste
carbo (ale to po siłowni)
Mi osobiście to wystarcza. A ty sam musisz "wybadać" czego tak naprawdę potrzebujesz i co działa najlepiej na ciebie. Wiesz jak nie masz tendencji do tycia to możesz spróbować zamiast odżywki białkowej (jest dość droga) np. 50 na 50 lub typowo węglowodanowej (ale tu jest dość duże prawdopodobieństwo że się otłuścisz - kwestia tendencji do tycia)
Najlepiej przygotować sobie posiłki i podjadać w pracy gotowe (ale jak piszesz że nie masz jak to najwyraźniej nie masz).
Nie napisze, że ta czy ta odżywka ci pomoże w 100% i ta jest najlepsza, a inne są złe. Wszystko zależy od indywidualnych predyspozycji.
Mogę napisać jakie odżywki ja stosuje i mi odpowiadają ze swoim działaniem.
Osobiście przy dość dużym obciążeniu treningowym stosuje:
1. glutaminę (szybsza regeneracja po treningu),
2. bcaa (obie odżywki można stosować przed i po treningu - tu sę kłania kasa)
3. odżywkę białkową 81+ (tą stosuje 2 razy dziennie) rano naczczo [jest taka, że syci i można powiedzieć że chce się mniej jeść w ciągu dnia (tak w uproszczeniu)], na ok 30min przed snem
No jak jest kasa to dodaje
aminokwasy proste
carbo (ale to po siłowni)
Mi osobiście to wystarcza. A ty sam musisz "wybadać" czego tak naprawdę potrzebujesz i co działa najlepiej na ciebie. Wiesz jak nie masz tendencji do tycia to możesz spróbować zamiast odżywki białkowej (jest dość droga) np. 50 na 50 lub typowo węglowodanowej (ale tu jest dość duże prawdopodobieństwo że się otłuścisz - kwestia tendencji do tycia)
-
- Stary Wyga
Vitargo osobiście nie stosowałem, ale znajomi chwalili. Na pewno jest lepsze niż zwykłe carbo, bo nie otłuszcza. Po mocnym treningu najlepszy to jest pożądny obiad... Ja jak pisałem koledze osobiście glutamina, bcaa (bezpośrednio po treningu), ale węglowodanowo-białkowa też może być (ta tak najpóźniej do godziny po treningu)przemekWCH pisze:Podczepię się pod temat.
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
andy86 określ co jest priorytetem, nabranie kilku kilogramów mięśni (tutaj musielibyśmy wprowadzić akcenty siłowe i specyficzną dla tego sportu dietę i supl) czy też waga ma pozostać bez zmian a skupimy sie na poprawieniu osiągów aerobowych i uzupełnianiu niedoborów energetycznych powstałych na treningu.
napisz czy startujesz imprezach masowych a jeśli tak to czy zależy ci na jak najlepszych wynikach.
napisz czy startujesz imprezach masowych a jeśli tak to czy zależy ci na jak najlepszych wynikach.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
- Rozgrzewający Się
Dzięki choinkar za radę.apaczo pisze:andy86 określ co jest priorytetem, nabranie kilku kilogramów mięśni (tutaj musielibyśmy wprowadzić akcenty siłowe i specyficzną dla tego sportu dietę i supl) czy też waga ma pozostać bez zmian a skupimy sie na poprawieniu osiągów aerobowych i uzupełnianiu niedoborów energetycznych powstałych na treningu.
Powiem szczerze że parę dodatkowych kg nie zaszkodzi a propo siłowni to robię ćwiczenia ogólnorozwojowe jak brzuszki,pompki i ten trening na nogi http://bieganie.pl/?show=1&cat=2&id=1069 .Z ćwiczeń z ciężarami na nogi jeszcze nie próbowałem bo ponoć to raczej dla bardziej zaawansowanych biegaczy.Tak startuję i zależy mi na jak najlepszych wynikach.
- F@E
- Zaprawiony W Bojach
Podobne, lecz prawdziwy przysiad narciarski robi się przy ścianieandy86 pisze:Jest jest. ćw nr 7F@E pisze:Nie ma najlepszego z przysiadów czyli słynnego przysiadu narciarskiego
pozdro

pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
- apaczo
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 34:54
- Kontakt:
andy86 piszesz, że priorytetem jest bieganie i zależy ci na wynikach więc podstawą będą treningi wydolnościowe . Ja też jestem za tym żeby dodatkowo robić trening siłowy. W twoim przypadku 2 razy w tygodniu ćwiczenia siłowe , ogólnorozwojowe na pewno nie zaszkodzą. Tylko nie zapominaj o odpowiedniej regeneracji tj. Sen, posiłki i suplementacja. Z twoją przemianą materii potrzebujesz 4-5 posiłków dziennie i jeśli nie jesteś w stanie tego zrobić to jako substytut zaleca się spożycie szejka. Gainer (80%-w 20%-B) będzie najlepszy. Wypijaj taki koktajl dwa razy w pracy np. około 10:00 i około 13:00 , godzinę przed treningiem , i jeśli trening trwa ponad godzinę to i po nim. Pamiętaj o dobrym śniadaniu , bez niego nie wychodź z domu! Dobrze zbilansowany posiłek jest również ważny po zakończeniu treningu , w tym czasie masz tzw. okno anaboliczne i organizm ładnie wchłania, regenerując sie zarazem.
Z innych sprawdzonych suplementów warto zainwestować z antykataboliki tj. BCAA - 30 minut przed treningiem , Magnez +B6 przed snem (u biegaczy często odnotowuje sie deficyt tego minerału) a z ziół Cytryniec - super na regenerację.
Z innych sprawdzonych suplementów warto zainwestować z antykataboliki tj. BCAA - 30 minut przed treningiem , Magnez +B6 przed snem (u biegaczy często odnotowuje sie deficyt tego minerału) a z ziół Cytryniec - super na regenerację.
Troszeczkę się znam na sporcie i jestem praktykiem. Wszystkie moje rady opieram na swoim wieloletnim doświadczeniu, ale przyznaję, że nie jestem nieomylny, gdyż człowiek uczy się całe życie i ma prawo zmienić swoje poglądy, przekonania.
-
- Rozgrzewający Się
słyszałem ze dobry na regeneracje wątroby, na cały organizm też? jak stosować, może być zwykły czy ekstrakt ? przy zwykłym pewnie więcej należy tego przyjąćCytryniec - super na regenerację.

-
- Rozgrzewający Się
Wielkie dzięki za pomoc, o taką radę mi właśnie chodziło.Postaram się zastosować do twych wskazówek.Pozdrawiamapaczo pisze:andy86 piszesz, że priorytetem jest bieganie i zależy ci na wynikach więc podstawą będą treningi wydolnościowe . Ja też jestem za tym żeby dodatkowo robić trening siłowy. W twoim przypadku 2 razy w tygodniu ćwiczenia siłowe , ogólnorozwojowe na pewno nie zaszkodzą. Tylko nie zapominaj o odpowiedniej regeneracji tj. Sen, posiłki i suplementacja. Z twoją przemianą materii potrzebujesz 4-5 posiłków dziennie i jeśli nie jesteś w stanie tego zrobić to jako substytut zaleca się spożycie szejka. Gainer (80%-w 20%-B) będzie najlepszy. Wypijaj taki koktajl dwa razy w pracy np. około 10:00 i około 13:00 , godzinę przed treningiem , i jeśli trening trwa ponad godzinę to i po nim. Pamiętaj o dobrym śniadaniu , bez niego nie wychodź z domu! Dobrze zbilansowany posiłek jest również ważny po zakończeniu treningu , w tym czasie masz tzw. okno anaboliczne i organizm ładnie wchłania, regenerując sie zarazem.