prosze o ocene buta (vs kontuzja) - lekko przydlugie ;)

johanna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
zaczelam biegac 2 tyg temu
wyciagnelam butki, jakie kupilam sobie (nie majac pojecia o supinacji etc) kiedys w Bostonie natchniona maratonem (i na natchnieniu sie skonczylo...tyle lat zmarnowanych :oczko:)
znalazlam ze to
1825.jpg
ok wlozylam i pomaszerowalam (slaba kondycja, 4 miesiace po porodzie, slaba aktywnosc ostatnie 3 lata, choc 15 lat temu biegalam regularnie przez 4 lata)
kolejne treningi (oczywiscie co 2gi dzien) to marsz + szuranie
po 3cim razie odezwaly sie kolana - nastepnego dnia ani sladu bolu
wiec znowu trening i tym razem miekkosc butow i lekkosc szurania (w ogole jakos ciezko bylo mi sie zmeczyc) przeszla w trucht - skonczylo sie w efekcie: 5'marsz + 5'szuranie + 8'trucht dosc szybki + 2'marsz + 8'trucht szybki + 2'marsz
juz w trakcie zaczely bolec kolana
o ja qpia dalej bieglam....boszzzz...teraz od 4ech dni mam trudnosci w chodzeniu - zdiagnozowalam sobie (dobre nie? :oczko:) ze to gesia stopka, miejsce bolu sie zgadza, jest obrzek (chlodzenie zelami + voltaren na szybko zastosowalam, ortopeda w pn, prywatnie oczywiscie, jako ze ubezpieczona jestem :hahaha:)
rano dalej codziennie boli, ale mniej, w miare postepu dnia coraz bardziej choc sie oszczedzam (ciezko przy 3.5-latku) za to po spacerze z 4-miesieczniakiem robiac zapobiegawczo jedynie 2 km/2h :orany: konam po powrocie do domu, chodze jak paralityk nie przesadzajac, zero kucania, zginanie nogi bol itd
cwiczac w przeszlosci jednak troche nigdy przenigdy nie mialam zadnych problemow z zadnymi bolami, jedynie lekkie zakwasy
konkretow wiecej - waze 65kg i to moja najwieksza waga kiedykolwiek moje nogi nosily, w ciazy tez wazylam mniej :taktak:
ja z tych krotkich, wiec to duzy ciezar na moje kolana

scieralnosc buta wskazuje na neutralna stope - jakie buty powinny byc?
a moze ktos cos wie o tych asics, co teraz biegam? w sieci znalazlam ze dla pronacji powinny byc "These shoes provide great stability for a moderate overpronator, my knees stopped aching after a run pretty much as soon as I started wearing these."

zdolowalam sie i wkurzylam, nie przecze, bo ja znowu zalapalam bakcyla, co to go utracilam :oczko: i baaaaardzo chce mi sie biegac, juz nie pamietam kiedy ostatnio takie samopoczucie i ta euforie mialam, kiedy to bylo....ech...

pytanie zasadnicze, czy to od butow, czy od glupoty (mimo wolnego tempa rozwoju sytuacji)
no i na koniec, sypie glowe popiolem - zero rozciagania bylo, :echech: zadnego, null
jedynie po ostatnim treningu takie cos na kszalt rozciagania
stara a qpia...

P.S. przylapalm siebie ze laduje na piete i to z impetem, jakbym nigdy w zyciu nie biegala... mialam wrazenie, ze az mozg mi sie kolebie (zeby nie bylo - ja naturalna brunetka, nie farbowana :oczko:, bez urazy kobialki :tonieja: )

troche duzo watkow i nie do konca na dzial BUTY, ale tak wyszlo
reklamacje przyjmuje
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
PKO
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Musisz powalczyć na pewno z wagą (i dlatego jak rozumiem zaczęłaś biegać, błędne koło ;) )
Ale spróbuj przedewszystkim popracować nad siłą mięśni nóg. rób np długie serie łagodnych przysiadów (nie bardzo głębokich).
Może wypady, może unoszenia pupy w leżeniu tyłem itd.

A co do butów.
Podejrzewam, że jeśli zmusisz swoją stopę do innego niż piętą sposobu amortyzowania to kolana nie będą Cię bolały. Spróbuj np przez 5 minut truchtać po domu boso i zobacz jak się z tym czujesz.
Jeśli będzie ok, to nie namawiam Cię do wyjścia boso (choć to pewnie najtańsza opcja :) ) ale do kupna jakichś butów niskoprofilowych, o stosunkowo cienkiej piance amortyzującej.
Pójdź do sklepu i spróbuj przetruchtać się po sklepie przez kilka minut np w Nike Free 3.0.
johanna
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ogromne dzieki!
w koncu cos konkretnego, a nie moje gdybania :usmiech:
zastosuje 'w praniu'
z waga walcze dieta+fitness
bieganiem chcialam uzupelnic i to jest forma aktywnosci, jaka lubie
jedynie z tym truchtem ciezko...bardzo bola kolana i w nocy i dzis rano doszlo rwanie, takie od czasu do czasu impulsowe jakby ciagniecia (tak sobie wyobrazam pykniecia pradem, jako ze nigdy nie doswiadczylam tego :oczko:)

trudno poczekam do pn na ortopede
oby nic powaznego

co do butow, a kalenji np kiprun 1000? bo u mnie asfalt dominuje, no ale on tez ma duzo pianki pod pieta
chyba ze sciachac...ale za to sie nie biore, od tuningow sa inni :bum: :taktak:
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ