Co sądzicie o tych butach ? Bardzo proszę o opinie :)

excolt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich serdecznie, jestem nowym użytkownikiem tego forum i właśnie planuję rozpocząć "prawdziwą" przygodę z bieganiem (nie licząc kilkurazowych biegów w zeszłym sezonie). Przymierzam się do kupna odpowiednich butów i tu bardzo proszę o Wasze opinie i uwagi jakoż, że moje doświadczenie jest obecnie zerowe przy Waszym.

Moja waga: 86/87 kg (bardzo otyły nie jestem, waga wynika również z masy mięśniowej)
Wzrost: 182 cm
Stopa: pronująca (średnio) + płaskostopie

W moim mieście udało mi się znaleźć następujące buty: (rozważam te dla pronatorów)

- Adidas SuperNova Sequence 2 (249 zł sklep Nike)
- Adidas Response Stability 3 (229 zł Intersport)
- Asics Gel 1150 (249 zł - sklep Nike)

Byłbym wdzięczny za wszystkie opinie ;)
(PS: co do tych Adidasów Supernova nie jestem pewien czy jeszcze mają mój rozmiar od ostatniej wizyty więc jeśli byście je polecili to proszę również o napisanie który but byłby następny w kolejności, Asics czy Adidas Response).

Pozdrawiam ;)

EDIT# zapomniałem dodać notki o warunkach. Biegać zamierzam typowo po asfalcie plus utwardzonych polnych drogach. Co do częstotliwości biegania to się okaże wraz ze stopniem rozkręcenia.
PKO
agxd
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Asics Gel 1150 :hejhej:
Awatar użytkownika
wysek
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 32:34
Życiówka w maratonie: 2:43
Kontakt:

Nieprzeczytany post

Adidas Supernova Sequence
Asics Gel GT 2160/2170

---------------------------

Adidas Response Stability
Asics Gel 1160

Troszkę ważysz, masz zamiar biegać po twardym. Buty odzielone kreską polecał bym Ci gdybyś zrzucił około 10kg. ;) A tak to szybko je zajedziesz i zwiększasz ryzyko urazu kolana, okostnej...
Obrazek
Biegacz, bloger, trener biegania
excolt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Dziękuje bardzo za opinię :) czytałem wcześniej tematy gdzie pisałeś i widziałem, że masz bardzo dużą wiedzę o butach dla pronatorów ;)

Początkowo dodałem post ale nie zauważyłem drugiej części poniżej kreski którą dodałeś po pierwszych dwóch butach (odruchowe oddzielanie sygnatury od postu :P ) i zostawiłem początek a resztę usunąłem.

Kupie te adidasy Supernovy Sequency jeśli jeszcze został mój rozmiar a jeśli nie to będę w dołku. Teoretycznie jest u mnie w mieście Intersport więc mam możliwość kupienia butów tam ale nie wszystkie im zostały w dużych rozmiarach.

Asicsy odpadają ze względu na niższy przedział wagowy jak wspomniałeś a te drugie Adidasy Response Stability rzeczywiście tak szybko by padły ? Nie nadałyby się w ostateczności ?

PS: W Intersporcie był jeszcze model Asics Flashfire 3, który jak pamiętam też miał duomaxa. Co o nim sądzisz ? Wytrzymałby pod moją wagą ?

EDIT 2# Na stronie Intersportu znalazłem, że tych Flashfire'ow są jeszcze 2 odmiany: T00NQ i T20NQ. Wybacz, że tak trochę mieszam ale mam ograniczone środki tak do 270 zł oraz chciałbym kupić buty w sklepie niż przez internet aby móc je wcześniej przymierzyć.
wigi
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 00:38:28
Życiówka w maratonie: 02:56:00

Nieprzeczytany post

excolt pisze:a te drugie Adidasy Response Stability rzeczywiście tak szybko by padły ? Nie nadałyby się w ostateczności ?
Jeśli jesteś średnim pronatorem i masz płaskostopie, do tego sporo ważysz, to jak najbardziej nadaja się Adidasy Response Stability (dla średnich pronatorów) - myślę, że nawet bardziej niż Supernova Sequence (dla lekkich pronatorów). Oba buty nadają się dla wagi ciała średniej i dużej.
Tutaj sobie zerknij: http://bieganie.pl/?show=1&cat=133&id=1804
BlogKomentarze
10 km - 38:28 (5.03.2017), HM - 1:24:30 (25.03.2017), M - 2:56:00 (15.10.2017)
excolt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

A co sądzicie o tych asicsach Flashfire też dla stopy pronującej ? Wagowo dadzą rade ?

Właśnie sobie zrobiłem szybki test z kartką i wodą i wyszło mi, że wg tych obrazków pokazujących rodzaj stopy na tej stronie:
http://bieganie.pl/?show=1&cat=133&id=1804

mam stopę pomiędzy biegaczem lekko pronującym a biegaczem średnio pronującym (z czego przy 3 testach na każdą stopę, 2 mi wyszły, że mam stopę lekko pronującą, a 1 że stopę pomiędzy lekko a średnio pronującą. Jednak trzeba wziąć poprawkę, że to był test z kartką papieru na stojąco a nie wiadomo jak stopa się zachowuje w czasie biegu).
Awatar użytkownika
Adam Klein
Honorowy Red.Nacz.
Życiówka na 10k: 36:30
Życiówka w maratonie: 2:57:48

Nieprzeczytany post

Z tą pronacją to się tak nie napinaj, przymierz i zobacz czy Ci pasują.
excolt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Wszystkie te 3 modele butów które wymieniłem na początku już przymierzałem. Co prawda zbytniej różnicy pomiędzy nimi nie czułem, ale stwierdzić mogę że były bardzo wygodne. Na codzień noszę wkładki ortopedyczne w normalnych butach więc w tych adidasach i asicsach dla pronatorów czułem podobne ułożenie stopy jak w bucie z wkładką.

Niestety nie miałem możliwości pobiegać w nich ani się jakoś dalej przejść bo żaden sklep z tych które mam w okolicy nie jest przystosowany pod tym kątem dla biegaczy. Może w Intersporcie mają jakąś bieżnie ale nie pytałem o to i sami też nic nie mówili ;)
excolt
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Buty już zakupione. Zostałem szczęśliwym nabywcą Adidasów Response Stability 3 w tej kolorystyce:

http://www.bournesports.com/images/deta ... B2CCat.jpg
http://images.littlewoods.com/is/image/ ... 4_16_JH1ZJ

Jeszcze raz dziękuje wszystkim za wypowiedź w tym temacie i za pomoc w zakupie butów :)
Pozdrawiam.
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ