Realizuję niebieski plan według książki Danielsa. Krótko mówiąc, na razie wygląda on w uproszczeniu tak (kolejność dni przypadkowa - u mnie 1. wypada w sobotę):
1. Długi wybieg w tempie BS (bieg spokojny) (~90')
2. 60'BS
3. BS + jakiś akcent (zazwyczaj Ryt... tfu.. Repetitions) ~60'
4.Wolne
5. BS z przebieżkami ~50'
6. BS + jakiś akcent (interwały, tempo progowe) ~60'
7.Wolne
Czy zastąpienie BS z dnia 2 jakąś formą siły biegowej jest dobrym pomysłem? Na razie wykonuje w ten dzień stosunkowo lekki kros 45-50' z licznymi podbiegami (nie za mocno), bo aż chcę się nacieszyć faktem, że mogę pobiegać w ten dzień przy świetle dziennym po lesie. Czy wykonanie w ten dzień trochę mocniejszego treningu podbiegowego (BS+podbiegi) nie będzie stało w sprzeczności z akcentem w dniu trzecim? Na pewno fajnie odmuli po wolnej wycieczce biegowej.
Niebieski Daniels - dołożenie siły biegowej?
- robbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:44
- Życiówka w maratonie: brak
- Gwynbleidd
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: poniżej czterdziestu
- Życiówka w maratonie: powyżej trzech
Można by jeszcze inaczej, tzn siłę biegową robić w dniu 5. Mnie byłoby tak łatwiej, bo kolejność długie wybieganie (1), siła (2), akcent (3) nie wydaje się najszczęśliwsza. Lepiej dla odmulenia pośmigaj przebieżki po BS w dniu 2, a siłę zrób po dniu wolnym i przed kolejnym akcentem, czyli w dniu 5. Na pewno trening siły przed akcentem nie jest żadną sprzecznością a wręcz pomoże.
- robbur
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 44:44
Dzięki za odpowiedź, gwynbleidd. Trochę ciężko będzie to aktualnie zrealizować, bo poza weekendami zmuszony jestem biegać w ciemnicy, około 5 rano. Z tego powodu wybieram w miarę równą drogę, zamiast pofałdowanych leśnych ścieżek, które aż proszą się o podbiegi. Ale może zamiast podbiegów wykombinuje w ten dzień jakieś skipy, które są dla mnie nowością. Do podbiegów wrócę jak słońce nauczy się wstawać przede mną.
ps. a ten BS+przebieżki (w terenie krosowym) pomiędzy długim biegiem a akcentem bardzo mi się podoba.
ps. a ten BS+przebieżki (w terenie krosowym) pomiędzy długim biegiem a akcentem bardzo mi się podoba.
- smoła
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: brak
Witam, przymierzam się do realizacji tego planu przez okres zimowy. Aktualna objętość tygodniowa to ok 60 km. Plan zakłada 65-85 km na tydzień, więc myślę, że aż tak drastycznym obciążeniem nie będzie. Mam pytanie odnośnie dnia 4, gdzie jest 30-45 min BS i 8 przebieżek, mianowicie czy czas biegu mogę wydłużyć do troszkę ponad godziny, dzieląc go na: 35 min BS, 8 przebieżek po 30s przerwa 1min, 15min BS. Czy może przebieżki mają być wykonywane na koniec BS, bo to już będzie z założenia inny trening?
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 36:00
Generalnie ten trening ma służyć wybieganiu pożadanej ilości kilometrów. Więc to jak go będziesz biegał to już zależy od twojej inwencji twórczej.smoła pisze:Witam, przymierzam się do realizacji tego planu przez okres zimowy. Aktualna objętość tygodniowa to ok 60 km. Plan zakłada 65-85 km na tydzień, więc myślę, że aż tak drastycznym obciążeniem nie będzie. Mam pytanie odnośnie dnia 4, gdzie jest 30-45 min BS i 8 przebieżek, mianowicie czy czas biegu mogę wydłużyć do troszkę ponad godziny, dzieląc go na: 35 min BS, 8 przebieżek po 30s przerwa 1min, 15min BS. Czy może przebieżki mają być wykonywane na koniec BS, bo to już będzie z założenia inny trening?
Podam przykład, powiedzmy, że masz zaplanowane wybiegać ok 70min. O to możliwości: [1"=1sek]
-70' BS (ewentualnie ostatnie 20' w mocniejszym tempie)
70' BS z luźnymi przyspieszeniami 30"\45" na każde 3min od mniej więcej 40 minuty.
- tak jak pisałeś, tylko miedzy przebieżkami dłuższa przerwa, do 2.5 minuty. albo: 20'' przebieżka\100" marsz
70' BS a potem cwiczenia sprawnościowe + kilka krótkich (ok 60-80m) podbiegów. Mogą być szybkie podbiegi,
ale maja być na pełnym wypoczynku.