Od tego sezonu postanowiłem na poważniej zabrać się za bieganie. Teraz właśnie jest okres kiedy warto pracować nad zwiększeniem siły i sprawności mięśni w sposoby inne niż biegowe (siłowe). Jednak w moim przypadku sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana. Mam okrągłe plecy:
A na dodatek 21 lat co oznacza, że ciężko już coś z tym zdziałać. Byłem u lekarza pierwszego kontaktu, ale dał mi tylko jakąś ulotkę z ćwiczeniami na wzmocnienie mięśni, jednak na pewno nie była to ulotka dotycząca okrągłych pleców i dodał bym nie obciążał kręgosłupa siłownią. Jeśli chodzi o diagnozę i zalecenia to lepiej chyba wybrać się do jakiegoś specjalisty i tu moje pierwsze pytanie, do jakiego?Charakterystyczne cechy tej wady:
pogłębienie wygięcia kręgosłupa w odcinku piersiowym,
zbyt mała lordoza lędźwiowa,
głowa jest przemieszczona do przodu przed klatkę piersiową,
barki są wysunięte do przodu,
łopatki przesuwają się do boku i odstają od klatki piersiowej,
klatka piersiowa jest zapadnięta i spłaszczona,
w wyniku zbliżenia żeber do siebie dochodzi do spłycenia oddechu,
z czasem zmniejsza się ruchomość klatki piersiowej.
Chciałbym zacząć ćwiczenia na górne partie ciała (klatka piersiowa, plecy, ręce) jednocześnie skierować je na taki tor by mogły w maksymalny możliwy sposób pomóc w wyprostowaniu sylwetki.

W skrócie. Jaki lekarz, jakie ćwiczenia na górne partie mięśni poprawiające sprawność i możliwie prostujące sylwetkę?
Pozdrawiam.