powinno rosnąc i jeżeli to ciasto na kształt chlebowego albo bułkowego powinieneś przynajmniej 2x odgazować wg. mnie jakieś 4-6h żeby bakterie nabrały szwągu do robienia CO2. Niekiedy nawet 12h potrzeba, trzeba ciasto obserwować, mogłeś dodać drożdży
pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Ach sorry ciasto na ciasto nie na chleb czy bułki to @Bawareczka może mieć rację odgazowuje się raczej ciasta na chleb czy bułki, czyli przekłada na kopertę i obija pięścią.
pozdro
"Wizja bez działania jest marzeniem, działanie bez wizji jest koszmarem"
Robie podobne ciasto na oleju, jest to ciasto ciezkie, wiec proszek do pieczenia moze sobie nie poradzic, sprobuj dodac lyzeczke sody zamiast proszku do pieczenia, powinno wyrosnac.
ja robie takie i ZAWSZE wychodzi
Przepis na placek z owocami (najlepiej kwasnymi i soczystymi)
2 szklanki maki (mozna pol na pol z gruboziarnista)
1 szklanka cukru (ja daje brazowy)
2 lyzeczki proszku do pieczenia
wymieszac i dodac:
0,5 szklanki oleju
0,5 szklanki jugurtu lub kefiru
2 jajka cale
1 zóltko
wymieszac lyzka (bardzo latwo sie laczy, kilka razy wystarczy zamieszac)
wylozyc na blache (porcja na taka troche mniejsza blache)
na to grubo owocu (ja daje 1,5 paczki zamrozonych wisni, albo jagod, albo truskawek - nie rozmrazam ich)
na to mozna zrobic kruszonke, ale doda kalorii, albo ja ubijam smietane z odrobina cukru, albo bez:
0,5 szklanki cukru
1 szklanka maki
0,5 kostki masla
1 cukier waniliowy
"You don't stop running because you get old. You get old because you stop running..."
Jack Kirk aka. Dipsea Demon