wysokie tętno

Stawiasz pierwsze kroki? Tutaj szukaj wsparcia, pomocy i zachęty. Wstąp i podaj rękę tym, którzy dopiero nabierają pędu.
Awatar użytkownika
arkadi22
Dyskutant
Dyskutant
Życiówka na 10k: 0:53:53
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam wszystkich,
Zacząłem biegać w zeszłym roku. Treningi niezbyt regularne, statystyki: 250km w 2010r, w tym roku: powyżej 200km.
Od kwietnia tego roku staram się trenować w miarę regularnie (a przynajmniej 2-3 razy w tygodniu po 5-10km :)

Zawsze podejrzewałem, że moje tętno jest zbyt wysokie, ale po zakupie pulsometru dostałem dowód :)
Rozgrzewka na stadionie i po 200m truchtu i tętno skacze do 160-170bpm. Gdy raz starałem się nie przekraczać 3 strefy (155bpm) moje tempo spadło do 7:20/km. większość treningów (nawet dłuższych >10km) biegam w miarę spokojnie po 6:00-6:30/km, ale tętno to minimum 170 (a przy dłuższym wzniesieniu 180-185).
5-kilometrówka podczas ostatniej akcji Biegam, bo lubię wyglądała tak: http://www.endomondo.com/workouts/j3a_01qSqyU

Doradźcie czy zwiększyć ilość i czas treningów starając się biegać wolniej czy pozwalać sobie na tak wysokie tętno przy biegach >1h?

Dzięki, Arek
PKO
Awatar użytkownika
Laufer
Zaprawiony W Bojach
Zaprawiony W Bojach
Życiówka na 10k: 55.13,---
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

ja bym doradził większą ilość treningów w tygodniu tak ze 3-4 razy na tydzień, zauważysz poprawę że lepiej będzie Ci się biegało i nie poczujesz takiego zmęczenia, oczywiście biegaj albo wolniej albo krótsze dystanse ;D
Obrazek
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ