bóle w nodze

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Pollinus
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 46:44
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam,
Od kilku dni odczuwam niepokojące bóle w lewej nodze.
Ból występuje w tylnej części nogi mniej więcej w połowie odległości między łydką a kostką (powiedziałbym, że jest umiejscowiony trochę bardziej od wewnętrznej strony nogi). Zaczyna boleć w trakcie biegu i boli także po. Nie jest to bardzo ostry ból, ale odczuwalny. Oprócz tego w trakcie sobotniego i niedzielnego biegu w tempie EASY odczuwałem także lekki ból w lewym pośladku. Do tego dochodzą lekkie bóle piszczeli, ale to ponoć normalne więc nie bardzo mnie niepokoi (zresztą te bóle występują już od jakiegoś czasu i nie są dokuczliwe w trakcie biegu, a raczej po, w momencie dotykania).
Obecnie trenuję 5 razy w tygodniu stopniowo zwiększając obciążenie (ostatni tydzień 41 km). Ważę w chwili obecnej 95 kg.
Mam kilka pytań:
Czy wymienione przez mnie objawy mogą świadczyć o zbyt dużym obciążeniu treningowym?
Może biegam za szybko (tempo easy na treningu koło 5:50-6:10/km - moje rekordy to: 5 km w 23:09, 10km w 53:40)?
Jakie powinny być moje działania w najbliższym czasie żeby sobie nie zaszkodzić?

Z góry dzięki za pomoc.
Pozdrawiam.
PKO
Pollinus
Stary Wyga
Stary Wyga
Życiówka na 10k: 46:44

Nieprzeczytany post

Czy ktoś spotkał się z czymś podobnym??
Będę bardzo wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki co z tym zrobić.
Awatar użytkownika
AdamKobi
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: 44:06

Nieprzeczytany post

Witaj,
miałem bardzo podobne objawy jeśli chodzi o bóle wewnętrznej strony podudzia. Nawet podczas wolnego biegu ból zmuszał mnie do zejścia z trasy. Gdy odpoczywałem i dotykałem tego miejsca czułem straszny ból. Poszedłem do znajomej fizjoterapeutki. Opowiedziałem o dolegliwościach. Stwierdziła zapalenie okostnej. Najczęściej wynika to z:
- złego, zużytego obuwia,
- zbyt dużej ilości treningów na twardy podłożu
- zbyt dużego obciążenia treningowego co prowadzi również do przetrenowania i podatności na takiego typu dolegliwości
- zbyt dużej masy ciała
- złej techniki biegu
W moim przypadku spowodowane to było zużyciem obuwia. Wymieniłem buty na nowe zrobiłem sobie miesięczną przerwę od biegania, na początku zażywałem jeszcze przez 2 tygodnie Naproxen i dwa razy w tygodniu chodziłem do tej znajomej na masaże. Jak wróciłem do biegania początkowo zmniejszyłem kilometraż i przerzuciłem się na krosy. Od tego czasu już nie mam tego problemu.
Pozdrawiam i życzę szybkiego powrotu do treningów.
Obrazek
10km - 44:06 min
21.097km - 1:43:47 min

"Staram się poświęcać jeden dzień w miesiącu na bieganie"
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ