Porady/plan jak przeżyć nadchodzący maraton
-
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: 48:42
- Życiówka w maratonie: 4:14:37
Witam,
Zanim dopytam się o interesujące mnie informację małe wprowadzenie. Biegam z różnymi przygodami od czerwca 2009, jednak dość nieregularnie. Próbowałem w zeszłym roku pobiec w Maratonie Warszawskim, jednak różne problemy natury zawodowej i osobistej sprawiły, że trening nie był na tyle regularny, więc odpuściłem. Potem z treningiem było już tylko gorzej. Od nowego roku zacząłem powrót do formy, a 15 maja mam w planie Maraton Metropolii – i tym razem pobiegnę go choć bym miał się doczołgać do mety. Żeby jednak ograniczyć dystans czołgania ( chcę oszczędzać łokcie :P) proszę o porady.
Obecnie biegam 5 razy w tygodniu, wg. zmodyfikowanego planu na maraton dla początkujących ( podstawowy plan był 4-dniowy).
PN – wolne
WT – 1h+przebieżki 6-8x30sec
ŚR – 10-12km
CZW –1h+przebieżki 6-8x30sec
PT – wolne
SB – 10-12km
ND – 18km
Wg. planu niedzielny dystans zwiększa się regularnie o 2km aż osiągnie 30-32km. Najdłuższy dystans jaki przebiegłem 28km (sierpień 2010). Biegam , zależnie od dnia tempem 5:48-6:05/km. Do tego regularnie ćwiczenia spr, na brzuch, ramiona i plecy. Co mogę dorzucić i zmodyfikować, żeby jak najmniej czołgać się do mety?
Aha, no i problem techniczny, długości swoich tras znam z sieci, czas ze zwykłego zegarka ze stoperem. Nie mam pulsometra, choć po przeczytaniu ostatnio „Biegiem przez życie” zbieram się do zakupu. Po przeczytaniu tejże książki pomyślałem sobie, że mógłbym dorzucić kross w sobotę i jakąś siłę biegową w któryś dzień powszedni. Nie wiem jak to się sprawdzi, nie znam się na treningu – ja dotychczas po prostu biegam wyznaczony czas czy kilometry.
Proszę o porady – cel, przeżyć ten maraton. Jeśli będą potrzebne dodatkowe info pytajcie, postaram się dopisać.
Zanim dopytam się o interesujące mnie informację małe wprowadzenie. Biegam z różnymi przygodami od czerwca 2009, jednak dość nieregularnie. Próbowałem w zeszłym roku pobiec w Maratonie Warszawskim, jednak różne problemy natury zawodowej i osobistej sprawiły, że trening nie był na tyle regularny, więc odpuściłem. Potem z treningiem było już tylko gorzej. Od nowego roku zacząłem powrót do formy, a 15 maja mam w planie Maraton Metropolii – i tym razem pobiegnę go choć bym miał się doczołgać do mety. Żeby jednak ograniczyć dystans czołgania ( chcę oszczędzać łokcie :P) proszę o porady.
Obecnie biegam 5 razy w tygodniu, wg. zmodyfikowanego planu na maraton dla początkujących ( podstawowy plan był 4-dniowy).
PN – wolne
WT – 1h+przebieżki 6-8x30sec
ŚR – 10-12km
CZW –1h+przebieżki 6-8x30sec
PT – wolne
SB – 10-12km
ND – 18km
Wg. planu niedzielny dystans zwiększa się regularnie o 2km aż osiągnie 30-32km. Najdłuższy dystans jaki przebiegłem 28km (sierpień 2010). Biegam , zależnie od dnia tempem 5:48-6:05/km. Do tego regularnie ćwiczenia spr, na brzuch, ramiona i plecy. Co mogę dorzucić i zmodyfikować, żeby jak najmniej czołgać się do mety?
Aha, no i problem techniczny, długości swoich tras znam z sieci, czas ze zwykłego zegarka ze stoperem. Nie mam pulsometra, choć po przeczytaniu ostatnio „Biegiem przez życie” zbieram się do zakupu. Po przeczytaniu tejże książki pomyślałem sobie, że mógłbym dorzucić kross w sobotę i jakąś siłę biegową w któryś dzień powszedni. Nie wiem jak to się sprawdzi, nie znam się na treningu – ja dotychczas po prostu biegam wyznaczony czas czy kilometry.
Proszę o porady – cel, przeżyć ten maraton. Jeśli będą potrzebne dodatkowe info pytajcie, postaram się dopisać.
-
- Zaprawiony W Bojach
Ja się o wynik nie martwię, martwię się czy całość przebiegnę. Nie chciałbym iść w końcówce. Stąd moje pytanie. Jak na razie od stycznia w planie opuściłem 2 dni przez przeziębienie.
- Kapitan Bomba!
- Zaprawiony W Bojach
wg mnie jak zrealizujesz ten plan, to jedyne, co może spowodować kryzys w końcówce maratonu to za szybie tempo na początku. Maraton to nie zabawa.
Biegaj jak biegasz a na maratonie trzymaj się ustalonego tempa, i długie niedzielne wybiegania rozpoczynaj bardzo powoli a kończ w miarę możliwości szybciej
Dasz radę!
Biegaj jak biegasz a na maratonie trzymaj się ustalonego tempa, i długie niedzielne wybiegania rozpoczynaj bardzo powoli a kończ w miarę możliwości szybciej
Dasz radę!
Duch ciało opuścił... nie ma mnie tu...
-
- Zaprawiony W Bojach
Ufff, trochę mnie uspokoiłeś 

- Kapitan Bomba!
- Zaprawiony W Bojach
nie wiem czy to Cię uspokoi ale ja też trasy mierzę tylko przez internet i biegam bez pulsometra (pasek mnie wkurzamisthunt3r pisze:Ufff, trochę mnie uspokoiłeś

poważnie, myślę, że po takim przygotowaniu spokojnie przebiegniesz całość, chyba, że coś przydarzy się na trasie a przydarzyć może sie wiele...
wierz w siebie, biegnij swoim tempem, nie daj się podjarać tym co Cię będą wyprzedzać a będzie ok!
Duch ciało opuścił... nie ma mnie tu...
-
- Zaprawiony W Bojach
Wiem, byłem dopingować na mecie i różne opinie słyszałem. Skusiłem, się bo teraz ma to być w maju, więc liczę na niższą temperaturę i poprawę organizacji 

-
- Zaprawiony W Bojach
Dzięki, ale z Twojej porady Santiago nie skorzystam ( o ile można to nazwać poradą...). Biegłem dotychczas raz, na 10km, zaś w trakcie treningów bez problemu 28km, nawet jeśli mapmyrun.com się myli o 10% to i tak było to co najmniej 25km. I problemów nie było, dlatego interesującym mnie dystansem jest maraton. I dlatego pytam o porady. Ale co chciałem wiedzieć, już się dowiedziałem. Jeśli ktoś ma pomysł na usprawnienie tego treningu to proszę, chętnie wysłucham sugestii 

-
- Rozgrzewający Się
- Życiówka na 10k: 48
- Życiówka w maratonie: brak
Ja przygotowuje się do Berlińskiego Maratonu ( mój pierwszy ) 25 września.
Biegam 2 razy w tygodniu po 10-15km i na weekend około 20-30km z pulsometrem. Moim zdanie twój trening super przygotuje cię do maratonu i nie będziesz miał z nim problemu. Polecam ci jednak zakup pulsometru bo to super sprawa, bardzo ułatwia trening i pozwala lepiej się przygotować oraz ukierunkować.
Pozdrawiam, powodzenia
Biegam 2 razy w tygodniu po 10-15km i na weekend około 20-30km z pulsometrem. Moim zdanie twój trening super przygotuje cię do maratonu i nie będziesz miał z nim problemu. Polecam ci jednak zakup pulsometru bo to super sprawa, bardzo ułatwia trening i pozwala lepiej się przygotować oraz ukierunkować.
Pozdrawiam, powodzenia
- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
- Życiówka na 10k: <40
- Życiówka w maratonie: 3:27
osobiscie dodalbym napewno podbiegi lub sile biegowa wieloskoki skipy [tylko uwaga na kolana]
Moze jeszcze jakies biegi z narastajaca predkoscia czyli bnp,,pozdrawiam kolege zycze dobiegniecia
Moze jeszcze jakies biegi z narastajaca predkoscia czyli bnp,,pozdrawiam kolege zycze dobiegniecia

- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
acha podbiegi i sila w moim przypadku duzo daje bo w pewnym momecie nawet poprawil sie czas w w strefach wb1 i wb2 moge poprostu biec szybciej nie mowiac o terenie plaskim [cos jakby sie odblokowalo] 

-
- Zaprawiony W Bojach
Dzięki za rady
Pulsometr upatruję i czytam i czytam co by tu wybrać. Chyba będzie to Garmin FR60, ale jeszcze trochę poczytam zanim się zdecyduję.
Spróbuję w takim razie w jeden dzień dorzucić tą siłę biegową z podbiegami, zobaczymy co z tego wyjdzie

Spróbuję w takim razie w jeden dzień dorzucić tą siłę biegową z podbiegami, zobaczymy co z tego wyjdzie

- krasnoludek6
- Zaprawiony W Bojach
Garmin FR60 ,fajny sprzecior i polar tez to wszystko pierwsza liga,,pozdrawiam ja wybrakbym garmina