Ból w okolicach kostki - początki biegania

Wszystko o bieganiu i zdrowiu
Darek_Go
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się
Życiówka na 10k: brak
Życiówka w maratonie: brak

Nieprzeczytany post

Witam serdecznie, jestem nowy, śledzę forum jednak od jakiegoś czasu.

Zacząłem biegać jakieś 3 tygodnie temu, od 2 tygodni realizuję plan 14 tyg - 10 km dla początkujących. Wcześniej nie biegałem ale byłem aktywny fizycznie (basen, jakieś pompeczki, rozciąganie) około 1-2 razy w tygodniu. Mam 23 lata.

Od około czwartego - piątego treningu zacząłem odczuwać ból po zewnętrznej stronie stopy bezpośrednio pod kostką. Początkowo tylko noga lewa teraz jednak obie. Ból podczas biegu nie jest odczuwalny bardzo mocno, jednak jest irytujący. Problem pojawia się gdy poruszam stopą na boki i poddaję je obciążeniom bocznym, wtedy ból jest bardzo duży. Niepokoi mnie to że z każdym treningiem ból staje się coraz większy, początkowo myślałem że to zakwasy ale teraz zastanawiam się że może to wina buta. Kupiłem najtańsze Kalenji Ekiden 50 (czy jakoś tak). Buty te nie były opisane czy dla pronatora czy supinatora więc pewnie są neutralne, dobrze rozumuję?
Mam również problem ze stwierdzeniem czy jestem pronatorem czy supinatorem. Jeśli chodzi o odcisk stopy na kartce to wynika że supinuję natomiast patrząc na to jak wycierają mi się buty wychodzi że jestem mocnym pronatorem - dwie skrajności.... Jak to jest w końcu?
Acha i dodam na koniec że biegam w zasadzie tylko po lesie, sporo górek a ścieżki jak to w lesie - nierówne.

Pozdrawiam Darek
PKO
Vivid
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Jak zaczynalem biegac to przymierzalem te buty bo cena byla kuszaca . Pamietam ze te buty za wysoko mi na kostke wchodzily. Sprawdz czy nie za wysoko ci podchodza pod kostke lub na nia. Mocne sznurowanie moze to dodatkowo potegowac. Mi sie jakos stopa w nich "topila".

Porownaj do jakis adidasow ktorych uzywasz na codzien
“Najsilniejszym wojownikiem jest ten, kto pokonał sam siebie.”
Seraphin
Rozgrzewający Się
Rozgrzewający Się

Nieprzeczytany post

Witam, to mój pierwszy post na forum, więc na wstępie chciałbym się przywitać - cześć.
Mam bardzo podobny problem, więc przedstawię moją sytuację tutaj. Biegam od niedawna - 2 tygodnie. Nie miałem w okolicy zbyt dużego wyboru co do stacjonarnych sklepów sportowych, a przez internet nie chciałem zamawiać, więc do biegania kupiłem sobie coś takiego - klik.... Z początku żadnych problemów, minął tydzień a ja zacząłem odczuwać ból po zewnętrznej stronie stopy, w okolicach kostki, na razie tylko lewa noga. Szczególnie się uwydatnia podczas marszu, gdy biegnę praktycznie nic nie czuję. Boli głównie gdy skręcam stopę na boki bądź stąpnę na jakąś powierzchnię pod większym skosem. W zwykłych adidasach w których chodziłem na co dzień ból jest mniejszy albo wcale nie występuje. Moje pytanie - jaka jest szansa że to tylko przemęczenie kostki (wcześniej nie byłem zbytnio aktywny fizycznie)? Jeśli to jednak wina butów, można coś z takim fantem zrobić?

Pozdrawiam.
Vivid
Wyga
Wyga

Nieprzeczytany post

Witam.
Jesli w zwyklych adidasach nie wystepuje bol to widocznie wina tych nowych butow lub nieprzystosowanej nogi do nich. Moze zaciasne lub gdzies ugniata zapietek. Widac ze te zapietki sa masywne wiec jesli sa sztywne to moze byc przyczyna bolu. Tym bardziej ze noga nie przystosowana. Mozesz je probowac rozmiekczyc jakos lub cos w tym stylu. Albo zmienic na inne...
“Najsilniejszym wojownikiem jest ten, kto pokonał sam siebie.”
New Balance but biegowy
ODPOWIEDZ