marcinx26 pisze:150 g białka przyswajam przez cały dzień w 6 posiłkach bez odzywek
Wyraziłeś się w powyższym poście jednoznacznie, ale jeśli to 150g w sumie to będzie ok. Aby zminimalizować katabolizm ładuj białko przed snem z odrobiną zdrowego tłuszczu, oliwa z oliwek, tran, MCT,itp. Równie ważnym momentem jest "okno anaboliczne" po treningu i tu białko również się przyda - jeśli masz kasę. Można wraz z węglami bo to odczekiwanie 15 - 20 minut po łyknięciu odżywki węglowodanowej jest według mnie nonsensowne. Gainerem czy bulkiem nie będziesz się dobrze kontrolował.
Na noc możesz załadować połowę białego sera albo makrelę. Po treningu koniecznie uzupełnić poziom glikogenu mięśniowego. Na owoce uważaj, za dużo fruktozy, lepsze warzywa. Nie zapominaj o błonniku.
marcinx26 pisze:Dzień przerwy mogę robić w sobotę, ale nie ukrywam, ze narazie bieganie to dla mnie przyjemność i spróbuje jak będzie bez tej przerwy.
Ale tę przyjemność Twój organizm z pewnością odczuje. Powinieneś ułożyć dobry układ ze szczególnym uwzględnieniem czasu na regenerację.
Spójrz jak rozłożono trening dla chłopaków aspirujących do formozy.
http://www.formoza.wp.mil.pl/pl/11.html.
Układ jest ciekawy i raczej dla tych, którzy z wysiłkiem sportowym są od kilku lat za pan brat. Zauważ, że są tam dni bez treningu.
marcinx26 pisze:Cel treningu na siłowni: standardowo, siła i rzeźba. Muszę poprawić swoją silę, gdyż po maturze myślę o służbach mundurowych ( WSO Wrocław)
Rzeźba nie będzie Ci potrzebna, nie będą Cię oceniali po wyglądzie a umiejętnościach. Nie potrzebujesz również masy - jeśli założyłbyś w przyszłości, że warto wrzucić na wagę kilka kilogramów mięśnia.
Jeśli mógłbym coś Ci zasugerować to tylko postawienie na ogólną sprawność fizyczną z akcentem na wytrzymałość, zarówno tlenową jak i beztlenową.
Siłę popraw z myślą o drążku przede wszystkim i pomyśl o wymyku.
WSO Wrocław - ciekawe miejsce, dobry wybór.
Bliżej czy dalej do matury? Za rok, dwa, trzy?
Zgłoś się w lipcu przyszłego roku na selekcję a Twój poziom wytrenowania zostanie zweryfikowany.
marcinx26 pisze:Jaki system biegania? Taki jak mam? 2 minuty biegu na 4 marszu i tak 5 serii bez żadnej przerwy.
W tym Ci nie pomogę, nigdy nie trenowałem biegania. Po prostu biegałem.
marcinx26 pisze:Do tego robię 6 weidera zostało mi 10 dni , robię ja bez problemu, ćwiczenia wykonuje dobrze i dokładnie, lecz mięśni nie widać spod tłuszczyku i chciałbym to zmienic
Mięśni nie będzie widać dopóki ich nie odsłonisz a szóstka pomoże jedynie gdy warstwa tkanki tłuszczowej jest niewielka. Szóstka nie jest dobrym ćwiczeniem bo aerobowo tu pomachasz dopiero pod koniec, a efekt i tak Cię nie usatysfakcjonuje. Oczywiście ma tylu zwolenników co przeciwników, ale o wiele efektywniej jest zrobić dwie jednostki aerobowe w tygodniu np. biegając aniżeli tłuc tygodniami A6W. Mięśnie brzucha ćwicz dwa razy w tygodniu celem wzmocnienia, podstawowymi ćwiczeniami i zawsze zaczynając od ćwiczeń na dolny brzuch bo ten odcinek jest ćwiczyć najtrudniej.
Mięśni brzucha nie odsłaniamy ćwiczeniami stricte na brzuch a dietą i aero.
Nie ćwiczymy ich nigdy na początku treningu bo stablizują sylwetkę więc jeśli dostaną w dupę już na wstępie, spadnie efektywność ćwiczeń głównych, jak np. przysiady czy ciągi.
Nie ćwiczymy mięśni brzucha w dni nietreningowe - co często się jednak zdarza - traktując je jak mięśnie klatki piersiowej, czworogłowych ud czy tricepsu włączając je w układ.